De Gruyter & Andeweg

19 maart t/m 21 mei 2017
Opening: zaterdag 18 maart om 17:00 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: woensdag t/m zondag, 12- 17 uur


Reactie Stroom inzake berichtgeving NRC Handelsblad (dd. 31 oktober 2020) over beschuldigingen van ernstig grensoverschrijdend seksueel wangedrag in de wereld van de beeldende kunst en specifiek kunstenaar Juliaan Andeweg >> lees hier.

>> Download tentoonstellingsgids (pdf)

Zaterdag 6 mei 2017, 15-17 uur:
Stroom School De Gruyter & Andeweg

Een middag over verbeelding.... Een informele samenkomst met achtergrondverhalen, interviews en gesprekken.

Stroom presenteert dit voorjaar een tentoonstelling met nieuw werk van twee eigenzinnige makers: Voebe de Gruyter en Juliaan Andeweg. Deze expositie ontgint de subtiele maar onmiskenbare analogie tussen beide kunstenaars en plaatst hun praktijk in een nieuw licht. Voorbij ogenschijnlijke verschillen in werkwijze, generatie en verschijningsvorm van hun werk, worden De Gruyter en Andeweg verbonden door opvallend overeenkomstige fascinaties, levensinvloeden en beeldthema's. Wat volgt is een conceptueel spel met de vertellende kracht van verschillende materialen.

Los van elkaar experimenteren zowel Voebe de Gruyter als Juliaan Andeweg met de manier waarop immateriële eigenschappen en omstandigheden zich in tastbaar materiaal nestelen. Die betekenissen kunnen als een ‘geheugen', of een kracht in die materie verblijven. Vermoedens, toevalligheden, intuïtieve verbanden en poëtische rijm tarten daarbij de natuurwetten.

De mythische godheid Hermes is een specifieke fascinatie die De Gruyter en Andeweg delen. In Andewegs geboortejaar studeerde De Gruyter af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam met een project over Hermes, god van dieven, reizigers en kruispunten. Voor Andeweg is Hermes de personificatie van verandering waarmee artistiek werk tot stand komt, en daarmee symbool voor zijn eigen praktijk. Dertig jaar na dato blijven beiden geïnteresseerd in de mutaties die Hermes in heidense, christelijke en hedendaagse beeldcultuur heeft doorgemaakt.

In de tentoonstelling De Gruyter & Andeweg worden culturele, publieke, iconografische of parawetenschappelijke referenties uitvergroot in schilderijen, tekeningen, projecties en installaties. Vertrekpunt voor de tentoonstelling is een complementaire balans in het werk van twee bijzondere kunstenaars. Op een heel ander moment in hun carrière ontmoeten ze elkaar. Terug in Den Haag.

Voebe de Gruyter (Den Haag, 1960)
Het oeuvre van Voebe de Gruyter is te beschrijven als verhalende conceptuele kunst. In haar werk benadert ze de wereld als een geheel van processen die elkaar voortdurend beïnvloeden. Ze laat zien dat de voorwerpen die ons omringen veel dieper op ons inwerken dan wij doorgaans vermoeden. Om deze stelling te staven doet ze, vaak op geestige wijze, een vrijblijvend beroep op geldende logica en wetenschappelijke ideeën. Het gaat De Gruyter niet om de waarheid te achterhalen, maar veeleer om de beweeglijkheid van het kijken, zowel in taal als beeld, zichtbaar te maken. Voebe de Gruyter woont en werkt in Brussel. Zij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en was resident artist aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, ISP in New York en Cité des Arts in Parijs. Zij is o.a. vertegenwoordigd in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum voor Moderne Kunst Arnhem en de collectie van het Bouwfonds.
www.voebedegruyter.be
www.galerievangelder.com

Juliaan Andeweg (Den Haag, 1986)

Juliaan Andeweg studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag en was in 2015-2016 resident artist aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. Hij ziet het artistieke maakproces als een romantische, hedendaagse vorm van alchemie. Zijn installaties, sculpturen en schilderijen zijn geïnspireerd op filosofische, occulte en religieuze interesses die de nauwkeurige manipulatie van materiaal en ruimte informeren. Tegelijk gebruikt hij uitbundig materiaal uit popcultuur, banale en populaire beelden. Daarin vinden we zowel verwijzingen naar een tijdloze symboliek als naar de versmelting van stedelijke subculturen, tijdelijke obsessies, media-archieven en eindeloze beeldstromen.
www.juliaanandeweg.nl
www.gmvz.com

De tentoonstelling De Gruyter & Andeweg komt tot stand met dank aan Galerie Martin van Zomeren, Galerie van Gelder, het Mondriaan Fonds en de gemeente Den Haag.

PERS
Villa Next Door, 8 mei 2017
de Volkskrant, 21 april 2017
Den Haag Centraal, 30 maart 2017
Metropolis M, februari 2017 (#1)

De Gruyter & Andeweg from Stroom Den Haag on Vimeo.

De Gruyter & Andeweg
'De Gruyter & Andeweg', Stroom Den Haag, 2017 (Voebe de Gruyter, 'De psychogeografische aankoop')
foto: Gerrit Schreurs, courtesy Stroom Den Haag
'De Gruyter & Andeweg', Stroom Den Haag, 2017 (Juliaan Andeweg, 'Boreas')
foto: Gerrit Schreurs, courtesy Stroom Den Haag
'De Gruyter & Andeweg', Stroom Den Haag, 2017
foto: Gerrit Schreurs, courtesy Stroom Den Haag
'De Gruyter & Andeweg', Stroom Den Haag, 2017 (Voebe de Gruyter, 'Litouwse Koelkast')
foto: Gerrit Schreurs, courtesy Stroom Den Haag