Modern©ité

‘Modern©ité' is een tentoonstelling die poëtische en kritische benaderingen biedt van de hedendaagse stedelijke omgeving. De tentoonstelling bestaat uit sculpturen, video- en fotowerken, en installaties van vijf internationaal bekende kunstenaars: Francis Alÿs (België/Mexico), Pedro Cabrita Reis (Portugal), Marcelo Cidade (Brazilië), Jordi Colomer (Spanje) en Anita Molinero (Frankrijk).

De vijf kunstenaars delen een visie op moderniteit die nauw verbonden is met het karakter van grote steden, met name die in Zuid-Europa en Midden- en Zuid-Amerika. De stad is de plek waar hun verschillende artistieke benaderingen samenkomen, waarbij de invloed van Samuel Beckett evenzeer merkbaar is als die van Kasimir Malevich, Gordon Matta-Clark, Hélio Oiticica en Luis Buñuel. Tegelijkertijd eigenen ze zich elementen toe die in de grote stad te vinden zijn - niet alleen fysieke objecten, maar bijvoorbeeld ook tradities en handelingen van bewoners en bezoekers - en construeren zo hun persoonlijke visie op de stedelijke omgeving. Centraal staat steeds de actuele vraag hoe de ideologische basis van de modernistische architectuur en stedenbouw zich laat verenigen met het ongrijpbare karakter van een voortdurend veranderende samenleving.

‘Modern©ité' houdt ons een spiegel voor. In Nederland ondergaan diverse wederopbouwwijken een proces van herstructurering, zoals bijvoorbeeld in Den Haag Zuidwest, waar de modernistische idealen van architect Dudok en de complexiteit van het dagelijkse leven vaak op gespannen voet staan met elkaar.

Francis Alÿs (1959) werd geboren in België en woont en werkt sinds de jaren ‘80 in Mexico City. Tijdens zijn omzwervingen observeert hij de sociale en politieke realiteit van de megalopolis. Zijn discrete interventies en acties in de openbare ruimte vinden vaak plaats in samenspraak met specifieke ‘gebruikers' van de stad.

De Portugese kunstenaar Pedro Cabrita Reis (1956) maakt zijn werk van zowel high-tech als primaire bouwmaterialen. Op deze manier zet hij de fundamentele betekenis van het bouwen zelf centraal. In de ogenschijnlijke chaos van de werkelijkheid, zoekt hij een onderliggende orde en tracht hij de manier waarop wij in de moderne stad leven te begrijpen.

Marcelo Cidade (1979) woont en werkt in São Pãolo, Brazilië. Zijn interventies en acties zijn minimaal en bijna niet waarneembaar en zijn bedoeld om de beleving van alle dag te modificeren. Hij voelt zich vooral aangetrokken tot anonieme creaties en handelingen in de openbare ruimte, zoals graffiti of tekens die zijn achtergelaten door daklozen.

Jordi Colomer (1962) woont en werkt in Barcelona, Spanje. In veel van zijn sculpturen en video's onderzoekt hij de relatie tussen architectuur en decor. ‘Anarchitekton' toont een personage dat met kartonnen maquettes de moderne architectonische bouwwerken in Barcelona, Boekarest, Brasilia of Osaka becommentarieert, terwijl hij tegelijkertijd de utopie roemt waar ze ooit symbool voor stonden.

In de jaren ‘80 en ‘90 maakte de Franse kunstenaar Anita Molinero (1953) sculpturen van plastic, kartonnen dozen, vuilnisbakzakken, beton et cetera. Haar ‘straatsculpturen' onderzoeken de plaats van de mens in de hedendaagse megalopolis waar realiteit en science fiction naast elkaar lijken te bestaan.

In het kader van de tentoonstelling vonden twee lezingen plaats:
16 mei 2006: Jordi Colomer
24 mei 2006: Supersudaca

‘Modern©ité' komt tot stand in samenwerking met Le Grand Café, Centre d'Art Contemporain, Saint-Nazaire, Frankrijk. Curator: Sophie Legrandjacques, directeur van Le Grand Café.
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de regio Pays de la Loire en de Afaa.

Link naar webdossier Modern©ité
(met meer informatie over de kunstenaars en weblinks)


De tentoonstelling Modern©ité stond in de top 5 kunst van het jaar 2006 in NRC Handelsblad (keuze Sandra Smets).

Jordi Colomer, 'Madrid/M-30', 2005
foto: Jordi Colomer
overzichtsfoto bij Stroom Den Haag (Jordi Colomer)
foto: Rob Kollaard
overzichtsfoto bij Stroom Den Haag (Jordi Colomer)
foto: Rob Kollaard
overzichtsfoto bij Stroom Den Haag (Jordi Colomer)
foto: Rob Kollaard
Francis Alÿs, 'Barrenderos', 2004
overzichtsfoto bij Stroom Den Haag (Anita Molinero)
foto: Rob Kollaard
overzichtsfoto bij Stroom Den Haag
foto: Rob Kollaard