Christien Rijnsdorp, 'Circus Rijnz'

16 december 2007 t/m 3 februari 2008
Locatie: Toussaintkade 55


Stroom Den Haag presenteert met 'Circus Rijnz' een wervelende show, waarin de eeuwige strijd met de eigen beperkingen een hoofdrol speelt. De figuren die Christien Rijnsdorp de laatste jaren verbeeldt lijken steeds explicieter op dieren, die echter verre van perfect zijn; ze missen ledematen of hebben zelfs geen kop. In 'Circus Rijnz' delen ze voor een eenmalig optreden de piste, waar ze met aandoenlijke onbeholpenheid hun kunstjes opvoeren, worstelend met hun tekortkomingen.

De beelden van Christien Rijnsdorp die aan het eind van de jaren tachtig zijn ontstaan, zou je als levende organismen kunnen herkennen, zonder dat precies valt te duiden met wat voor wezens je te maken hebt. Vaak zijn het worm- of larveachtige vormen met wulpse plooien, die verwikkeld lijken in een groei- of voortplantingsproces. Meestal staan of liggen ze in groepjes bij elkaar als een kleine kudde anonieme wezens. Gaandeweg verandert hun karakter en worden het gestalten die meer verwantschap hebben met dieren en mensen. Het blijven echter wel steeds archetypische, vaak knolachtige vormen. Ze bewegen zich op twee of drie poten waggelend voort of zoeken voorovergebogen de grond af naar iets eetbaars. Door hun onaanzienlijke, kwetsbare uiterlijk en hun onbeholpen houdingen wekken ze direct sympathie bij de toeschouwer. Ondanks dat het non-descripte vormen zijn zie je ze als wezens, die op elkaar zijn aangewezen. Met al hun energie en aandacht voeren ze bijvoorbeeld een onhandige balanceeract uit.

"‘Circus Rijnz' als metafoor voor het leven met al zijn verrassingen, onvolkomenheden en tegenslagen."
(tekst Maurits van de Laar)


Christien Rijnsdorp (1951) volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zij in 1976 afstudeerde en in 1998 een gastdocentschap vervulde. Sindsdien is werk van haar regelmatig te zien geweest in solo- en groepstentoonstellingen. In de afgelopen jaren o.m. in de keuze-collectie NOG was zij te gast bij Ernst & Young Den Haag, bij Kunsthal hof 88 in Almelo (2004), galerie Lutz in Delft (2005), galerie Ramakers in Den Haag (2006/2007) en bij het LUMC in Leiden (2007).
Dit jaar realiseerde Christien Rijnsdorp in opdracht van Stroom het sokkelbeeld ‘De Hef' dat binnenkort deel zal uitmaken van de Beeldengalerij naar een idee van Peter Struycken in het centrum van Den Haag.

Recensie Den Haag Centraal, 11 januari 2008 (pdf bestand)
'Circus Rijnz heeft een hoog aaibaarheidsgehalte'

Links:
Website Galerie Ramakers

Christien Rijnsdorp, Circus Rijnz
foto: Rob Kollaard
Christien Rijnsdorp, Circus Rijnz
foto: Rob Kollaard
Christien Rijnsdorp, Circus Rijnz
foto: Rob Kollaard
Christien Rijnsdorp, Circus Rijnz
foto: Rob Kollaard
Christien Rijnsdorp, Circus Rijnz
foto: Rob Kollaard