Thom Vink 'Moth House'

solo tentoonstelling

22 november 2009 t/m 17 januari 2010
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag

Download de plattegrond van de tentoonstelling (pdf)

Speciale rondleidingen (gratis):
zondag 29 november 2009, 15 uur:
door Willem van der Hofstede
zondag 13 december 2009, 15 uur:
door Justin Bennett, Ouborgprijswinnaar 2009
zondag 10 januari 2010, 15 uur:
door Roos van Put, hoofdredacteur Kunstbeeld


Thom Vink heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een consistent oeuvre. Zijn benadering laat zich het best omschrijven als pogingen om de stad en haar architectuur te begrijpen als een organisch proces. Waar stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars en politici ons ervan willen overtuigen dat een stad zich op basis van rationele overwegingen en langs planmatige weg ontwikkelt, fluistert Thom Vink poëtische en soms verontrustende voetnoten. Zijn video's, geluidswerken en tekeningen presenteren een uitdijend en krimpend wezen dat eerder lijkt te veranderen uit noodzaak dan op basis van een rationeel, gecontroleerd en uitgevoerd plan. Stroom Den Haag toont voor het eerst een overzicht van zijn werk in Nederland.

In zijn kunst hanteert Thom Vink fascinerende en opmerkelijke analogieën met methodes uit de psychotherapie, met biologische structuren en natuurkundige waarnemingsfenomenen. Veel inspiratie put Vink uit de encyclopedieën uit het pre-Google tijdperk, die nog onwrikbare waarheden over de wondere wereld van atoom en kosmos beschreven, geïllustreerd door raadselachtige beelden en grafieken. Door deze beelden zorgvuldig te selecteren en te arrangeren geeft hij ze een nieuwe esthetiek en betekenis.

Thom Vink (1965, Leiden) is in 1990 afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij verblijft veel in het buitenland, met name in Finland en Japan. Hij had in 2004 de solo-tentoonstelling 'Evidence' in galerie Muu in Helsinki (FI), 'Home' in galerie 300m3 in Gothenburg (SE), in 2005 'Complex' in het Aaltonen Museum in Turku, (FI) en in 2009 de solo-tentoonstelling 'Changers' in de Youkobo Art Space in Tokio (JAP).

De tentoonstelling van Thom Vink past in de reeks solotentoonstellingen die Stroom in de afgelopen jaren maakte met kunstenaars als Mark Handforth (2005), Calin Dan (2006) en Toby Paterson (2007). Allemaal kunstenaars die vanuit een ongebonden positie een volstrekt eigen beeldend idioom hanteren en artistiek een onderscheidend niveau hebben bereikt. Hun zeggingskracht en oorspronkelijke visie maakt hun werk waardevol voor ieder die zich interesseert voor zijn eigen (stedelijke) leefomgeving.
 
Met dank aan:
Mondriaan Stichting Amsterdam; Turku Art Museum, Turku, Finland; Natural Science, Landesmuseum Joanneum, Department of Mineralogy, Graz, Austria; Denmark's Aquarium, Copenhagen.

PERS
Art Papers, May-June 2010, interview John Gayer met Thom Vink
Kunstbeeld website, 11 januari 2010
Den Haag Centraal, 1 januari 2010
Fotoreportage op Polink weblog, 16 december 2009
Reportage op Trendbeheer, 24 november 2009

LINKS
Website Thom Vink

Thom Vink, zonder titel (behang), 2009
foto: Thom Vink
Thom Vink, zonder titel, 2009
foto: Andre P. Meyer
Thom Vink, overzichtsfoto
foto: Thom Vink
Thom Vink, zonder titel, 2009
foto: Andre P. Meyer
Thom Vink, zonder titel, video's, 2005-heden
foto: Thom Vink
Thom Vink, zonder titel, 2009
foto: Rob Kollaard
Thom Vink, opening van de tentoonstelling
foto: Andre P. Meyer
Thom Vink, Dust (video i.s.m. Saara Ekstrom), 2008
foto: Rob Kollaard
Thom Vink, overzichtsfoto tekeningen 2003-heden
foto: Rob Kollaard
Thom Vink, zonder titel, 2009
foto: Thom Vink
Still digitale video-animatie 'Moth House'
foto: Thom Vink
Thom Vink, zonder titel, 2009
foto: Thom Vink
Thom Vink, untitled, 2008
foto: Thom Vink i.s.m. Saara Ekstrom