Lawrence Lek: Nøtel (The Hague)

Nøtel Trailer (Third Ear Transmission) - Kode9 x Lawrence Lek from Lawrence Lek on Vimeo.

1 september t/m 4 november 2018

Opening: zaterdag 1 september, 17 uur
facebook album opening
Stroom Den Haag, Hogewal 1-9
Join facebook event (opening)
Gevolgd door Afterparty / clubavond vanaf 22:00 uur in The Grey Space, Paviljoensgracht 20, Den Haag
Join facebook event (afterparty)

Download tentoonstellingsgids (pdf)

Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: woensdag t/m zondag, 12 - 17 uur


Stroom School: Nøtel (The Hague)

Randprogramma bij de tentoonstelling  
>> lees meer

Nøtel Corporation is proud to present our first virtual reality advertisement for the Nøtel, our flagship range of zerø-star™ hotels that embody the concept of fully-automated luxury. Designed by world-leading architects to accommodate today's global nomads, you can rest assured that your secrecy and security is of the utmost importance. Why not indulge in the intelligent sound system at the piano bar, or bathe in the glow of our thermal spa?
- Lawrence Lek, Nøtel Corporation CEO

Met Nøtel (The Hague) presenteert Stroom Den Haag de eerste tentoonstelling in Nederland van Lawrence Lek. Het is een multimedia-installatie waarin de tentoonstellingsruimte is getransformeerd tot de marketing suite van de Nøtel Corporation; een fictieve hotelketen die een volledig geautomatiseerde en luxe manier van leven promoot. Ontworpen door wereldberoemde architecten biedt Nøtel een veilige omgeving voor een toekomstige nomadische elite, waar geheimhouding en veiligheid cruciaal zijn. Lek nodigt ons via een science-fiction scenario uit om te speculeren over de toekomst van werk, technologie, en de verhouding tussen burger en overheid.

Het hotel, een soort oertype van het modernistische leven, wordt in Nøtel tot in haar uiterste vorm doordacht. Lawrence Lek stelt voor dat tijdelijkheid in behuizing wel eens richtinggevend kan zijn voor toekomstige architectuurontwikkelingen (denk aan sharing economy-platforms als Uber en Airbnb). Nøtel is in die zin een project over de toekomst van wonen, kunstmatige intelligentie, de stad en het gevoel ergens wel of niet thuis te horen.

Leks fascinatie voor internationale geopolitieke en neoliberale krachtenvelden en de verstrengeling van overheden met commerciële tech-bedrijven worden in de toekomstscenarios van Nøtel uitvergroot. Geschoold als architect, maakt Lek digitale universums met behulp van virtual reality en 3D animaties die een doorwerking hebben op onze blik op de werkelijkheid. In de tentoonstelling schetst hij een beeld van een toekomstig, hyper-luxueus hotel waar huishoudelijke taken niet langer door mensen worden verricht (zerø-star™). In het site-specifieke Nøtel (The Hague) worden upgrades met gemilitariseerde architecturale ingrepen gecombineerd met high-tech surveillance en cyber security. Hiermee haakt Lek aan op de actuele ambities van Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht en als veiligheidshub (The Hague Security Delta).

Londen-Den Haag
Nøtel is een gezamenlijke opdracht van Stroom Den Haag en arebyte Gallery, Londen. Lek heeft twee verschillende installaties ontwikkeld i.s.m. musicus Kode9 (Steve Goodman), die ingaan op de lokale context. In de tentoonstelling bij arebyte - te zien van 19 juli t/m 1 september 2018 - richt Lek zich op de drastische ontwikkelingen in Londen op het gebied van de financiële markt, onroerend goed en sociale mobiliteit in het post-Brexit tijdperk.

Meer over Lawrence Lek
Lawrence Lek (1982, Frankfurt am Main) studeerde aan Trinity College Cambridge, de Architectural Association in Londen en Cooper Union in New York. Recente tentoonstellingen zijn: 2065, K11, Hong Kong (2018), Play Station, Art Night, Londen (2017); HyperPavilion, Biënnale van Venetië (2017), Glasgow International, Tramway, Glasgow (2016); SeMA Biennale Mediacity, Seoul Museum of Art, Seoul (2016); Missed Connections, Julia Stoschek Collection, Düsseldorf (2016); Secret Surface, KW Institute for Contemporary Art, Berlijn (2016); en The Uncanny Valley, Wysing Arts Centre, Cambridge (2015). Lek ontving de Jerwood/Film&Video Umbrella Award in 2017 en de Dazed Emerging Artist Award in 2015. Lek woont in Londen waar hij momenteel werkt aan zijn proefschrift aan de Royal Academy.

Met dank aan:
Nøtel (The Hague) en het Stroom School-programma worden mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Gemeente Den Haag.

IN DE PERS
Jegens & Tevens, 31 oktober 2018
Villa La Repubblica, 11 oktober 2018
Villa Next Door, 11 oktober 2018
Gonzo Circus, 3 oktober 2018
Museumtijdschrift, 20 september 2018
MetropolisM.com, 12 september 2018
de Volkskrant, 7 september 2018
NRC, 6 september 2018
Den Haag Centraal, 6 september 2018
Glamcult, 30 augustus 2018
VICE, 30 augustus 2018
DutchCowboys, 12 augustus 2018
Bright.nl, 29 juli 2018
Apollo Magazine, 26 juli 2018
AD Haagsche Courant, 25 juli 2018
Architectenweb, 23 juli 2018

LINKS
http://lawrencelek.com
http://www.arebyte.com

Lawrence Lek, 'Nøtel (The Hague)', exhibition view at Stroom Den Haag, 2018
foto: Tarona Leonora, courtesy Stroom Den Haag
Lawrence Lek, 'Nøtel (The Hague)'
foto: Lawrence Lek, courtesy the artist
Lawrence Lek, 'Nøtel (The Hague)'
foto: Lawrence Lek, courtesy the artist
Lawrence Lek, 'Nøtel (The Hague)'
foto: Lawrence Lek, courtesy the artist
Lawrence Lek, 'Nøtel (The Hague)'
foto: Lawrence Lek, courtesy the artist
Lawrence Lek, 'Nøtel (The Hague)', exhibition view at Stroom Den Haag, 2018
foto: Bob Goedewaagen, courtesy Stroom Den Haag
Lawrence Lek: Nøtel (The Hague)
foto: design: Studio Lennarts & de Bruijn