Aanmoedigingsprijs 2015

Abel Wolff

Jaarlijks wordt reikhalzend uitgekeken naar de uitreiking van de Aanmoedigingsprijs van Stroom Den Haag voor afgestudeerden van de KABK (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag). Niet alleen vanwege het aanzienlijke prijsbedrag, maar vooral vanwege de erkenning en de stimulans die het biedt in de verdere ontwikkeling van het kunstenaarschap. De jury heeft dit jaar de Aanmoedigingsprijs van € 2.000,- toegekend aan Abel Wolff en eervolle vermeldingen van € 500,- aan Menno de Bruijn en Anne Kranenborg.

Met een installatie die bestaat uit een gesloten circuit van analoge en digitale apparatuur die op eenvoudige maar ingenieuze wijze aan elkaar zijn gekoppeld heeft Abel Wolff (afdeling Fine Arts) de Stroom Aanmoedigingsprijs 2015 gewonnen. Vervlogen tijden transformeren in een nieuw beeld aan de hand van een visuele sample van apparatuur uit de jaren ‘70. Op een bescheiden manier becommentarieert Abel Wolff begrippen als authenticiteit en reproductie. Bovenal is de installatie een visueel avontuur.

Een eervolle vermelding is er voor Menno de Bruijn van de afdeling Graphic Design. Over een oververtegenwoordigd en platgetreden onderwerp als voetbal weet hij een beeldend en inhoudelijk prikkelende presentatie te maken en boort daarbij een sociaal-maatschappelijk pijnpunt aan.

Ook Anne Kranenborg van de afdeling Interior Architecture & Furniture Design ontvangt een eervolle vermelding. Zij bevraagt de conventies binnen haar discipline met werk op de scheidslijn van onderzoek, functionaliteit en vormkeuze.

Jury 2015
De prijzen werden toegekend door een onafhankelijke jury, bestaande uit galeriehouder Jaring Dürst Britt (galerie Dürst Britt Mayhew), kunstenaar Femmy Otten, curator Saskia van Stein (directeur Bureau Europa Maastricht) en docent/vormgever Adriaan Mellegers.

Zie ook:
www.kabk.nl

Overzicht Stroom Aanmoedigingsprijzen 1991-heden
klik hier.


Abel Wolff, 'Het Doel en de Middelen', 2015
foto: Hans van der Poel en Lisa van Casand, courtesy KABK
Abel Wolff voor zijn werk 'Het Doel en de Middelen', 2015
foto: Katarína Gališinová, courtesy KABK
Abel Wolff, 'Het Doel en de Middelen', 2015
foto: Hans Poel en Lisa van Casand, courtesy KABK
Menno de Bruijn bij zijn werk
foto: Katarína Gališinová, courtesy KABK
Het werk van Menno de Bruijn
foto: Hans Poel en Lisa van Casand, courtesy KABK
Anne Kranenborg bij haar werk
foto: Katarína Gališinová, courtesy KABK
Het werk van Anne Kranenborg
foto: Hans Poel en Lisa van Casand, courtesy KABK