Ouborgprijs 2011

André Kruysen

Uitreiking Ouborg Prijs
Zaterdag 26 november 2011, 16 uur door Marjolein de Jong (wethouder Cultuur, Binnenstad en Internationaal)
Locatie: Aula Gemeentemuseum Den Haag, Stadhouderslaan 41, Den Haag
Download persbericht Stroom Den Haag

De Ouborg Prijs 2011 is toegekend aan André Kruysen. De gemeente Den Haag kent deze tweejaarlijks prijs toe aan André Kruysen omdat zijn werk van een constante en hoge kwaliteit is, zijn manier van werken authentiek is; en omdat hij een inmiddels consistent oeuvre heeft opgebouwd. Kruysen zoekt voortdurend naar verdieping van zijn werk. Hij is actief in de Haagse kunstwereld, als exposant, als steun en toeverlaat voor collega's, als curator en docent. De toekenning bestaat uit een geldbedrag, een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag. In de publicatie 'André Kruysen Ouborg Prijs 2011' wordt een uitgebreid beeld geschetst van het gevarieerde oeuvre van de laureaat.

Het werk van André Kruysen kent tal van tegenstrijdigheden. De sacrale werking van het daglicht staat in schril contrast met de snelle beeldcultuur waarin we leven en die overal in onze leefomgeving opdoemt. Die chaos om ons heen is zijn inspiratiebron, waarin Kruysen juist de verstilling zoekt. Echter, zijn werk verraadt ook een ordeloosheid. Zijn beeldhouwwerken doen denken aan de toevallige stapeling van afval langs de weg, of andere informele bouwwerken. Tegelijkertijd is het werk het resultaat van een gedetailleerd onderzoek naar de werking tussen ruimte, licht en materiaal, dat resulteert in monumentale, vloeiende architectonische beeldhouwwerken. André Kruysen heeft voor zijn tentoonstelling 'Uprising as passage' in het Gemeentemuseum Den Haag (26 november 2011 t/m 18 maart 2012) een site-specific installatie gebouwd.

André Kruysen (1967) exposeerde in diverse musea, galeries en kunstenaarsinitiatieven, in binnen- en buitenland. In 1998 won hij de Charlotte van Pallandtprijs. Zijn werk is opgenomen in particuliere, openbare en museale collecties en er zijn diverse werken van hem in de openbare ruimte gerealiseerd. Kruysen vervulde diverse gastdocentschappen en is momenteel als docent verbonden aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij is sinds 2010 voor Stroom Den Haag coördinator van de Beeldengalerij van P. Struycken.
www.andrekruysen.nl

De Ouborg Prijs is de Haagse stadsprijs voor beeldende kunst, genoemd naar de Haagse kunstenaar Pieter Ouborg (1893-1956). De prijs wordt sinds 1990 toegekend aan een Haagse kunstenaar van wie het oeuvre zowel lokaal als nationaal van belang is. De jury bestond dit jaar uit: Justin Bennett (beeldend kunstenaar, faculteitslid Instituut voor Sonologie, Den Haag), Roos van Put (hoofdredacteur Kunstbeeld), Marie-José Sondeijker (directeur West), Benno Tempel (directeur Gemeentemuseum Den Haag), Arno van Roosmalen (juryvoorzitter, directeur Stroom Den Haag).

Publicatie: André Kruysen Ouborgprijs 2011
Tekstbijdragen: Mark Kremer, André Kruysen, Arno van Roosmalen, Huug Schipper, P. Struycken
Vormgeving: Huug Schipper / Studio Tint
Uitgave: Stroom Den Haag
Meer informatie en bestellen: klik hier.

Tentoonstelling
André Kruysen 'Uprising as passage'
in Gemeentemuseum Den Haag
27 november 2011 t/m 18 maart 2012

André Kruysen vervaardigt voor zijn tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag een site-specific installatie. Deze architecturale sculptuur neemt het middelste van de drie ramen in de Projectenzaal van het museum als uitgangspunt. En hier begint het spel van daglicht, materiaal en omgeving dat zo typerend is voor Kruysens werk. Het licht dat door het raam valt, wordt opgevangen in de sculptuur die het vervolgens naar boven stuwt. Vaak zijn Kruysens kunstwerken van tijdelijke aard, waardoor het grote publiek nooit lang de kans kreeg om kennis te maken met zijn omgevingsbeeldhouwkunst. In het Gemeentemuseum kan iedereen zijn werk straks komen ervaren, want een sculptuur van Kruysen is een veranderlijk geheel en niet in één oogopslag te vatten, evenmin is er controle over te krijgen. Het is als het ware een ‘ruimte in beweging'. Meer info: Gemeentemuseum Den Haag

IN DE PERS
Beelden, # 1, 2012
Michiel Morel Blog, 30 januari 2012
Den Haag Centraal, 23 december 2011
(H)ART, 22 december 2011
BK-Informatie, 2 december 2011
Jegens en Tevens, 27 november 2011 (verslag prijsuitreiking)
AD Haagse Courant, 26 november 2011
Den Haag Centraal, 25 november 2011 (interview)
Trouw, 25 november 2011
Nieuwe K, #25, oktober-november 2011
Jegens en Tevens, 14 september 2011

André Kruysen eerder bij Stroom Den Haag
Over Vedra, tentoonstelling Toussaintkade (2003)
Beeldengalerij P. Struijcken (2005)
Werkplaats Thorbecke, presentatie en voorstel (2008)
nu monument: onderzoek monumenten in Den Haag (2008)

Omslag Ouborg Prijs publicatie
foto: Jean van Wijk | ontwerp: Huug Schipper (Studio Tint)
André Kruysen, installatie in het Gemeentemuseum, 2011
foto: © Gemeentemuseum Den Haag
Andre Kruysen voor zijn werk in het Gemeentemuseum, 2011
foto: © Gemeentemuseum Den Haag
Andre Kruysen voor zijn werk in het Gemeentemuseum, 2011
foto: © Gemeentemuseum Den Haag
André Kruysen, 'Close Enough', installatie in opbouw, Warschau, 2009
foto: Arnd Bijleveld
André Kruysen, Close Enough, Warschau, 2009
foto: André Kruysen
André Kruysen aan het werk
Beeldengalerij: André Kruysen, 2005, Rondanini, brons
foto: Renate Boere, Cas Marks, Laurens van der Pool
André Kruysen, 'Over Vedra', Toussaintkade in Den Haag, 2003
foto: André Kruysen
André Kruysen, 'Over Vedra', Toussaintkade in Den Haag, 2003
foto: Rob Kollaard