Ouborgprijs 1993

Lotti van der Gaag

Lotti van der Gaag (Den Haag, 1923) die al jaren deels in Den Haag, deels in Parijs werkt, leerde zichzelf het vak van beeldhouwen, tekenen en schilderen. Zij werd hiertoe in het begin sterk gestimuleerd door Livinus van der Bundt, de oprichter van de Vrije Academie in Den Haag. Later in Parijs leerde ze van de beeldhouwer Zadkine een meer professionele onderbouwing. Zij ontwikkelde zich met haar persoonlijke expressieve beeldtaal die zijn steeds trouw is gebleven, tot een van de belangrijkste beeldend kunstenaars in de eerste na-oorlogse generatie. Lag het accent bij haar vroegere werk vooral bij de beelden, haar recentere oeuvre bestaat vooral uit gouaches en schilderijen.

Ter ere van de Ouborgprijs richtte het Gemeentemuseum Den Haag een tentoonstelling in van een tiental schilderijen uit de laatste 20 jaar en enkele beelden.

Stroom verzorgde de publicatie 'Lotti' waarin al deze werken zijn gereproduceerd met teksten van de kunsthistorica Willemijn Stokvis, verbonden aan de Rijksuniversiteit te Leiden, en Edvard Craanen, directeur Institut NĂ©erlandais.

Publicatie Lotti van der Gaag (uitverkocht!)