Dag van de Architectuur Den Haag 2012: Voedsel van/voor de stad

Zaterdag 23 juni 2012, 11-16 uur
Centrale locatie: New Babylon, Koningin Julianaplein 30, Den Haag (route-info klik hier)
Om 12 uur: opening Haagse Architecten Markt door Marnix Norder (wethouder van Stadsontwikkeling, Volkshuisvesting en Integratie)
www.dagvandearchitectuur.nl


PROGRAMMAGIDS + Haagse Voedsel & Architectuur Lexicon
Download hier (pdf)

De jaarlijkse Dag van de Architectuur heeft dit jaar als thema 'Architectuur en Voedsel', een onderwerp waar Stroom Den Haag zich in de afgelopen jaren mee heeft onderscheiden. Om te zien wat architectuur en voedsel voor elkaar betekenen, hoef je eigenlijk alleen de stad maar in te lopen. Vrijwel al het voedsel in de stad wordt immers opgeslagen, verkocht, bereid en gegeten in gebouwen. De invloed van voedsel op het stedelijk weefsel is onmiskenbaar, alleen dat realiseren we ons niet altijd. De Dag van de Architectuur in Den Haag wil daar verandering in brengen met onder meer een SlowFood Travel, een JagerVerzamelaars Travel, projecten als Panderplein en Foodscape Schilderswijk en een lexicon van voedselarchitectuur.

Food Travels:
Stedenbouwkundigen Mathilde Peen en Roos Berendsen nemen bezoekers mee over het water in een Slow Food Travel om te laten zien hoe de voedselgeschiedenis-en toekomst van Den Haag af te lezen is in de stad. Ontwerper Jan Konings laat bezoekers tijdens de Jager-Verzamelaars Travel de stad als ecosysteem ervaren en maakt ze bewust van de invloed die eetgedrag heeft op de vormgeving van de publieke ruimte. >> lees meer

Tours:
Den Haag Archiguides maakt met geïnteresseerde bezoekers een rondje langs nieuwe ontwikkelingen rondom New Babylon. >> lees meer

Op de markt:
Iets minder groot dan de Haagse Markt, maar minstens zo divers is de de Haagse Architecten Markt, die tijdens de Dag van de Architectuur haar eerste editie beleeft. Van groot en gevestigd tot klein en net startend, van zeer gespecialiseerd tot allround, van traditioneel en exterieur tot hypermodern en interieur - alle soorten architecten zijn te vinden tussen de vijftig bureaus die hun producten en kennis presenteren in New Babylon.

In gebouwen:
De relatie voedsel en architectuur is heel direct te ervaren bij Foodscape Schilderswijk en het Panderplein, daarnaast zijn er zoals gebruikelijk gebouwen geopend die meestal niet toegankelijk zijn voor het publiek. 

Informatie:
Meer informatie over het Haagse programma en het landelijke programma is te vinden op www.dagvandearchitecuur.nl. Het hele programma van de Dag van de Architectuur - met de Haagse Architecten Markt in New Babylon, tours door Den Haag ArchiGuides, gebouwen als De Kroon en Raad van State - staat in de gratis programmagids. Het Haagse Voedsel & Architectuur Lexicon zit daar als insert bij. De programmakrant ligt vanaf 21 juni op diverse locaties in de Den Haag, waaronder Stroom Den Haag (Hogewal 1-9), de stadskantoren en het stadhuis.

Organisatie:
De Dag van de Architectuur is een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). In Den Haag wordt de Dag van de Architectuur georganiseerd door de Stichting Dag van de Architectuur Den Haag i.s.m. BNA Kring Haaglanden, gemeente Den Haag, Stroom Den Haag, Haags Architectuurcafé (HaAC), SPITZ congres & event, Vijf.5 organisatie en communicatie.

De Dag van de Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Den Haag, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Ballast Nedam, BAM, Den Haag Nieuw Centrum, Bouwfonds Ontwikkeling, Fortress en de NS.

Omslag programmagids 2012
Slow Food Travel door Den Haag
foto: Stroom Den Haag
Slow Food Travel door Den Haag
foto: Stroom Den Haag
Slow Food Travel door Den Haag
foto: Stroom Den Haag
De Haagse Architecten Markt
foto: Stroom Den Haag
Stroom op Haagse Architecten Markt
foto: Stroom Den Haag
Rondleiding Panderplein
foto: Stroom Den Haag