'Otto Neurath. Eine politische Biographie' van auteur Günther Sandner

Vrijdag 23 mei 2014, 17 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Duits!
Aanmelden: info@stroom.nl of via formulier onderaan deze pagina

Het boek is na afloop te koop en de auteur zal het signeren

Deze middag presenteert de Oostenrijkse Ambassade Den Haag i.s.m. met Stroom Den Haag de boekpresentatie van 'Otto Neurath. Eine politische Biographie' van de Oostenrijkse auteur Günther Sandner. De inleiding wordt verzorgd door Paul Schnabel.

Otto Neurath was een 'van de meest onderschatte genieën van de 20ste eeuw', aldus de Amerikaanse cultuurhistoricus William Johnston. Wat en wie Otto Neurath (1882-1945) was, dat beantwoordt de historicus Günther Sandner in de eerste veel omvattende biografie over de veelzijdige econoom, die ook als socialist, utopist, grafisch otwerper, museumdirecteur en filmmaker werkte en als de 'grappigste man van Wenen' gold. Zijn politiek engagement hield al deze aspecten van zijn leven bijeen. Met zijn pictogrammen, die Neurath tijdens zijn ballingschap verder ontwikkelde, heeft deze onorthodoxe intellectueel een tot op heden belangrijke internationale beeldtaal achtergelaten.

Günther Sandner
Mag. Dr. phil. Günther Sandner (1967, Salzburg) studeerde politieke wetenschappen, geschiedenis en journalistiek. Hij is als Research Fellow verbonden aan het Institut Wiener Kreis en docent aan de Universität Wien. Tot op heden publiceerde hij over politiek en intellectuele geschiedenis.

Paul Schnabel

Prof. dr. Paul Schnabel (1948) is socioloog en was van 1998 tot 2013 directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Hij promoveerde in 1982 op nieuwe religieuze bewegingen (in de volksmond en de media meestal sektes genoemd) en geestelijke volksgezondheid. In 1986 is hij benoemd tot  hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Utrecht.  Sinds 2006 wordt hij door De Volkskrant als een van de tien invloedrijkste personen geroemd.

Het boek Otto Neurath. Eine politische Biographie is verschenen bij Hanser Literaturverlage

Stroom manifestatie After Neurath
Stroom Den Haag organiseerde verspreid over de periode 2006-2008 de manifestatie After Neurath. Naast twee grote tentoonstellingen bestond het programma uit lezingen, een symposium, workshops en diverse andere evenementen.
Meer informatie klik hier.

Günther Sandner, 'Otto Neurath. Eine politische Biographie', 2014
Chart #56: Numbers of motor vehicles in the world
Otto Neurath, 'Modern Man in the Making'
Otto Neurath, 'From hieroglyphics to Isotype'
Günther Sandner
Paul Schnabel
Poster manifestatie 'After Neurath'
foto: ontwerp: Studio Tint (Huug Schipper)