ADHD XII: De stad is halfvol

Over de potentie van leegstand

Donderdag 16 mei 2013, 20:00 - 22:00 uur
Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag
Reserveren: info@stroom.nl
of via formulier onderaan deze pagina


Net als andere steden wordt Den Haag geconfronteerd met een stijgende leegstand van kantoren, winkels, ruimte boven winkels en kerken. Specifiek voor Den Haag komen daar de komende jaren nog een aantal ministeries en andere rijksgebouwen bij. Al met al een enorm potentieel aan ruimte en mogelijkheden. Maar wordt dat ook zo gezien? Wanneer wordt leegstand van probleem tot een kans? Wie heeft er baat bij lege ruimte? En wat is er eigenlijk echt mogelijk als het gaat om hergebruik? ADHD (Actueel Den Haag Debat) gaat in gesprek over de potenties van leegstand.

In de vergane stedelijke glorie van Detroit lijkt leegstand langzaam te worden omgezet in a way of life. De natuur wint aan terrein en de bewoners vallen al dan niet gedwongen terug op alternatieve leefstijlen. Fotografe Corine Vermeulen woont al jaren in Detroit en maakte samen met Christian Ernsten (Partizan Publik) een indringende serie foto's die momenteel getoond worden bij Het Nutshuis. Zij vertellen over hun ervaringen.

Hoewel Den Haag nog niet onder deze mate van leegstand lijdt, zijn de cijfers indrukwekkend. Stephan Bekx (beleidsadviseur gemeente Den Haag) toont de facts & figures. Erik Pasveer (hoofd Afdeling Stedenbouw en Planologie, gemeente Den Haag) en Frits van Dongen (Rijksbouwmeester) reageren op de opgave waar de gemeente en het rijk zich voor geplaatst zien.

Zij gaan vervolgens o.l.v. Ruben Maes in debat over nieuwe programma's, functies, kansen en barrieres voor hergebruik en -bestemming van het leegstaande vastgoed in Den Haag met Hielkje Zijlstra (universitair hoofddocent, TU Delft/ R-MIT, betrokken bij onderzoek naar herbestemming Rijksgebouwen) en Olof van Winden (TodaysArt, gaat een van de torens van het voormalige Ministerie van Binnenlandse Zaken en Justitie tijdelijk programmeren). Daarnaast schuiven aan Willemijn de Boer (directeur Anna Vastgoed en Cultuur) en Joziene van de Linde (manager gebiedsontwikkeling Proper-Stok). 

Het debat vindt plaats tegen de achtergrond van Off the Grid, een fototentoonstelling in Het Nutshuis die afwijkende leefstijlen toont in de VS en Nederland.

ADHD (Actueel Den Haag Debat) is een gezamenlijk initiatief van BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag. Alert, levendig en actief worden de laatste ontwikkelingen in de Haagse stedenbouw en architectuur bespreekbaar gemaakt.
http://actueeldenhaagdebat.wordpress.com

Stroom's ADHD Archief
Overzicht alle ADHD avonden op de Stroom website.

De ADHD-avonden worden financieel mogelijk gemaakt door:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag.

De oude ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken in Den Haag

foto: © Corine Vermeulen

foto: © Corine Vermeulen