Binckcafé 5: Balkan in de polder?

Over de toekomst van de Binckhorst

Woensdag 26 oktober 2011, 17:30 - 19:30 uur (inloop vanaf 17.00 uur)
Locatie: Skatepark Sweatshop, Binckhorstlaan 271, Den Haag | routebeschrijving klik hier
Toegang: € 5,-
Reserveren: zie formulier onderaan deze pagina

Voertaal: Engels

Is kennis over stedelijke transformatieprocessen uit de Balkanregio toepasbaar binnen de Nederlandse gebiedsontwikkeling nu er wordt ingezet op organische ontwikkeling? Deze vraag staat centraal tijdens de speciale  internationale editie van het Binckcafé: Balkan in de Polder?

Het publieke café is de afsluiting van de driedaagse internationale expertmeeting 'Organische gebiedsontwikkeling: Balkan in de polder?' die van 23 tot en met 26 oktober plaats vindt in Den Haag. Voor deze expertmeeting zijn de oprichters van het Albanese Co-PLAN (Dritan Shutina en Besnik Aliaj) uitgenodigd hun ervaringen te delen met Nederlandse collega's.
Facebookgroep Balkan in de Polder / Balkans in the Polder

In Albanië en de Balkanregio werken zij samen met bewoners en ondernemers aan het realiseren van formele, publieke voorzieningen die in het proces van de spontane stadsontwikkeling in de jaren '90 achterwege zijn gebleven. Andersom wordt hier in Nederland naarstig gezocht naar methoden om uit de formele planningstraditie te stappen om meer onzekerheid en spontaniteit toe te laten, zonder het publieke belang uit het oog te verliezen. Met de Haagse Binckhorst, een binnenstedelijk industrieterrein, als casus worden tijdens de expertmeeting kennis en kunde uitgewisseld, onder andere door het spel ‘Play the City' van stedenbouwkundig onderzoeker Ekim Tan.

Tijdens het Binckcafé zal Co-PLAN haar bevindingen delen met het publiek en aanbevelingen doen voor de organische gebiedsontwikkeling van Nederland in het algemeen en de Binckhorst in het bijzonder. Onder leiding van Chris Keulemans volgt een discussie met betrokkenen en experts. Welke aspecten in de Nederlandse planningscultuur staan een organische ontwikkeling in de weg en hoe kunnen we ons voordeel doen met de praktijkervaringen uit de Balkan?

De expertmeeting wordt georganiseerd door een groep kunstenaars, architecten en ontwerpers die in 2010 deelnamen aan de studiereis What's Up What's down' van het Fonds BKVB.

Binckcafé
Het publieke debat 'Organische gebiedsontwikkeling: Balkan in de polder? is een internationale editie van een serie Binckcafé's van Stroom Den Haag. In het Binckcafé staat de toekomst van de Binckhorst centraal. Het café komt tot stand m.m.v. (inhoudelijk programma en productie) Ellen Holleman, ontwerper/beeldend kunstenaar, Islant atelier voor stedebouw, Robert-Jan de Kort, architect, SUMoffice, Sabrina Lindemann, kunstenaar/urban curator, Mobiel projectbureau OpTrek, Su Tomesen, beeldend kunstenaar en regisseur, Edwin Verdurmen, architect, architectuurcentrum CASA & Departement Tijdelijke Ordening (DTO).

Met dank aan:
Fonds BKVB, Stimuleringsfonds voor Architectuur, Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS), gemeente Den Haag, Pit Producties, Ateliercomplex De Besturing, Skatepark Sweatshop en Hangar 36.


Binckcafé Archief
2009-2011

PERS
Archined, 24 november 2011

Binckcafé 5: Balkan in de polder?
foto: Su Tomesen
Binckcafé 5: Balkan in de polder?
foto: Su Tomesen