The Knight’s Move: Drew Mulholland

Sound shapes our perception, it always has...

Woensdag 30 november 2016, 20 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Engels

Moderator: Patrick van der Hijden (Angl)
Tickets: € 7,50 via Eventbrite of aan de deur

www.theknightsmove.nl
Deze lezing is opgenomen in het aanbod van We Are Public Den Haag

Muziek en geluid zijn doordrongen van magie. Van de neolithische benen fluiten die zijn ontdekt in de grotten van het Jura gebergte in Duitsland tot en met windgongen van vuursteen en stenen percussie-instrumenten in de grotten van Trois-Vèvres in Frankrijk. Het zit in ons culturele DNA om de geluiden van de natuur na te bootsen: een dierenkreet, onweer, de wind, het ruisen van de bomen. Geluid zo manipuleren dat het tot de verbeelding spreekt is een vorm van magie, het brengt een verandering te weeg in ons bewustzijn.

We zetten de serie The Knight's Move voort met een lezing door Drew Mulholland, verbonden aan de Royal Geographical Society van het Institute of British Geographers. Mulholland is een specialist op het gebied van geluid en psychogeografie en was als zodanig verbonden aan de Universiteit van Glasgow. Als componist en onderzoeker houdt Mulholland zich bezig met de manier waarop we de wereld om ons heen ervaren ?en hoe die omgeving beïnvloed wordt door stemmingen, handelingen en herinneringen. Hij gebruikt muziek en geluid als een vorm van meditatie over landschap en geheugen. Zijn onderzoek richt zich op de manier waarop geluid onze geest kan beïnvloeden, en hoe dit gebruikt kan worden om psychologische reacties aan de luisteraar te ontlokken. Wanneer geluid gemanipuleerd wordt, kan deze herconfiguratie ons onderbewustzijn activeren en leiden tot een nieuw bewustzijn van hoe dingen met elkaar verbonden zijn.

Geluid is niet alleen voor onze oren.

LINKS
www.thewire.co.uk/audio
wikipedia.org

The Knight's Move
The Knight's Move is een serie ontmoetingen met toonaangevende, inspirerende en soms ontregelende internationale gasten. Voor iedereen die zich bezig houdt met de toekomst van de stad en Den Haag in het bijzonder. Verhelderend, verontrustend en inspirerend. Zoals het paard - the knight - zich grillig over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad vanuit onverwachte posities nieuwe impulsen geven.

The Knight's Move is een initiatief van Stroom Den Haag en wordt dit jaar georganiseerd in samenwerking met The Hague International Center for Civic Hacks, het Nationale Toneel & Babel en LAPS Amsterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door het Haagse Bluf Fonds (via Prins Bernard Cultuurfonds) en Gemeente Den Haag.

Overzicht lezingen The Knight's Move 2009-heden

Drew Mulholland
foto: © The Wire
Drew Mulholland
foto: © The Wire
We Are Public Den Haag
Partners The Knight's Move