ADHD XI: Pierewaaien

Over de toekomst van Scheveningen Bad

Dinsdag 5 maart 2013, 20 uur
Debat + 'Pitch jouw Pier'
Locatie: Chizone Eventcenter in de voormalige Lourdeskerk, Berkenboschblokstraat 9a, Scheveningen
Bereikbaarheid: www.chizoneeventcenter.nl
Debat o.l.v. Ruben Maes
Reserveren: zie formulier onderaan deze pagina


ACTIE SCH: Actie(s) voor Scheveningen Bad
Publicatie beschikbaar online op ISSUU

Programmaschema Actie(s) voor Scheveningen
Bekijk het overzicht van de acties online

'Pitch jouw Pier'
Iedereen met een goed idee kon tijdens het debat in 1 minuut met 1 overtuigend beeld zijn of haar plan voor de Pier 'pitchen'.
DOWNLOAD hier de pdf met alle Pitches

Aan de vooravond van het nieuwe badseizoen spreekt ADHD (Actueel Den Haag Debat) met ondernemers, stedenbouwers, bewoners en andere betrokkenen over de toekomst van Scheveningen Bad. De directe aanleiding is het faillissement van de Pier en de toekomstige veiling ervan die de gemoederen aardig bezig houdt. Van slopen tot opknappen, van nieuwe ontwerpen tot nostalgisch terugblikken, van oproepen aan marktpartijen tot pleidooien voor meer gemeentelijke regie; de meningen buitelen over elkaar heen.
 
In de discussie over Bad duikt steevast een aantal met elkaar samenhangende thema's op: regie, identiteit en openbare ruimte. Die laatste is al jarenlang een zorgenkind en wordt vaak armoedig, stenig en commercieel genoemd. Volgens sommigen is het gebrek aan gemeentelijke regie de voornaamste reden van de teloorgang van Bad. Anderen wijten het aan het ontbreken van een onderscheidende identiteit. De vraag is dan ook hoe Bad zich de komende tijd gaat ontwikkelen en wie daarin een rol kunnen en willen spelen. Of en hoe de Pier hier onderdeel van wordt is de vraag. Voor iedereen met een goed idee: ‘Pitch jouw Pier' tijdens het debat in 1 minuut met 1 overtuigend beeld.

Moderator Ruben Maes gaat in gesprek met het aanwezige publiek, de pitchers, ondernemers en een aantal gasten, waaronder: Heino Walbroek (o.m. voorzitter Vereniging Strandexploitanten), Erik-Hans Klijn (hoogleraar bestuurskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam), Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij), Marcel Musch (stedenbouwkundige) en Kai van Hasselt (trendanalist, Shinsekai). De laatste twee namen deel aan het Atelier Naar Scheveningen dat Stroom Den Haag afgelopen jaar organiseerde. De resultaten van dat atelier worden deze avond ook gepresenteerd en zijn online te lezen (zie links bovenaan deze pagina).

ADHD (Actueel Den Haag Debat) is een gezamenlijk initiatief van BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag. Alert, levendig en actief worden de laatste ontwikkelingen in de Haagse stedenbouw en architectuur bespreekbaar gemaakt.
http://actueeldenhaagdebat.wordpress.com

Stroom's ADHD Archief
Overzicht alle ADHD avonden op de Stroom website.

De ADHD-avonden worden financieel mogelijk gemaakt door:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag.

De Pier van Scheveningen
foto: Joop van Houdt © Beeldarchief Rijkswaterstaat
ACTIE SCH: Actie(s) voor Scheveningen Bad
foto: Vormgeving: Collective Works (Peter Zuiderwijk & Karin Mientjes)
De Pier van Scheveningen
foto: @ Beeldbank Rijkswaterstaat | Foto: Harry van Reeken
Aanleg nieuwe boulevard Scheveningen
foto: © Gemeente Den Haag
Uit het Masterplan Scheveningen Kust
foto: © Gemeente Den Haag