Verdichting is meer dan bouwhoogte alleen

woensdag 14 januari 2009, 20:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9
Debat o.l.v. Thijs Asselbergs

Stroom Den Haag organiseert samen met Monumentenplatform Den Haag een openbaar debat over binnenstedelijke verdichting naar aanleiding van de onlangs gepresenteerde Agenda voor de  Haagse Verdichting. Op welke manier kan verdichting een bijdrage leveren aan de stedelijke kwaliteit van Den Haag? Deze vraag staat centraal in een gesprek tussen onder meer Wim Derksen (rijksvertegenwoordiger Schaalsprong Almere), Marinke Steenhuis (architectuurhistoricus, Steenhuis stedenbouw/landschap) en Annius Hoornstra (directeur Vastgoed en Ontwikkeling Haag Wonen). Het gesprek staat onder leiding van Thijs Asselbergs (architect, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs).

Verdichting is volgens de Agenda noodzakelijk om de stedelijke kwaliteit van wonen, werken en leven te versterken, het groene karakter te behouden en om de groeiambitie tot 505.000 inwoners (30.000 extra woningen) te realiseren. De gemeente spreekt weliswaar van maatwerk en creativiteit, maar vat de opgave uiteindelijk samen in bouwhoogtes, alsof verdichting alleen over hoogbouw gaat. Opvallend is dat de Agenda bebouwing onder 50 meter buiten beschouwing laat terwijl juist in de zone van het maaiveld tot 50 meter prachtige voorbeelden te vinden zijn van Haagse verdichting. Deze hebben niet alleen een dichtheid opgeleverd die een stedelijke kwaliteit toevoegt, maar ook een die past bij de maat en schaal van de stad Den Haag. Denk aan hofjes, staartwoningen, woonhotels, maar ook aan succesvolle transformaties van fabrieks- of bedrijfsgebouwen in woningen.

Ten behoeve van het debat hebben Corine Keus en Nanne Verbruggen (E19 Architecten) een objectieve analyse gemaakt van bovengenoemde karakteristieke voorbeelden waar dichtheidsverhoging en typologische vernieuwing een nieuwe Haagse woonkwaliteit hebben geĆÆntroduceerd. Het onderzoek wordt gepresenteerd in de entreeruimte van Stroom.

Zie ook: presentatie Haagse Verdichting.
Zie ook: publicatie Haagse Verdichting (alleen nog verkrijgbaar als download)

Dit debat komt tot stand met de financiƫle steun van het Stimuleringsfonds voor Architectuur en woningbouwcorporatie Staedion.

Agenda voor de Haagse Verdichting

foto: video still Henk Augustijn

foto: video still Henk Augustijn

foto: video still Henk Augustijn

foto: video still Henk Augustijn

foto: video still Henk Augustijn

foto: video still Henk Augustijn