The Knight's Move: Charles Avery

Bekijk de volledige lezing op dvd in de bibliotheek van Stroom. Meer informatie klik hier.

Donderdag 26 februari 2009, 20:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9
Voertaal: Engels


Charles Avery (Schotland, 1973) werkt sinds 2004 aan 'The Islanders', een epos in woord en beeld over een imaginair eiland. Zijn tekeningen en beelden vormen het vehikel voor een reis door een wereld waar schijn en realiteit, mythes en feiten zich mengen. Op aanstekelijke wijze verhaalt Avery over een land zonder naam en zonder munt, waar de inwoners de toekomst kunnen voorspellen en verslaafd zijn aan ingelegde eieren.

Avery's tekeningen en sculpturen voeren de kijker mee naar een eiland met een fictieve gemeenschap bewoond door fantastische figuren. De kunstwerken getuigen van schoonheid, humor en een geest van filosofische bespiegeling. Avery ontleent zijn inspiratie onder meer aan zijn jeugdjaren op het eiland Mull. Zijn werk wortelt in uiteenlopende figuren zoals William Blake, Joseph Beuys, Jorge Luis Borges en P.G. Wodehouse.

Avery's project is uitgebreid te zien in de tentoonstelling 'The Islanders: An Introduction' van 28 februari t/m 7 juni 2009 in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. De tentoonstelling gaat vergezeld van een boek gepubliceerd door Parasol Unit, met bijdragen van Nicolas Bourriaud, Tom Morton en Ziba de Weck Ardalan.
Website Museum Boijmans van Beuningen.

Interview met Charles Avery in Metropolis M (november 2007)

The Knight's Move
Stroom Den Haag is dit jaar begonnen met 'The Knight's Move', een serie lezingen door eminente internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid, het publiek domein en gemeenschapsvorming. Zoals de 'knight' - het paard - zich op een onconventionele en ongebruikelijke manier over het schaakbord beweegt, zo wil Stroom het denken over de stad nieuwe impulsen geven, dwars door alle disciplines heen.

Deze serie lezingen wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Archief 'The Knight's Move' lezingen

Charles Avery bij Stroom
foto: Henk Augustijn
Charles Avery bij Stroom
foto: Henk Augustijn
Charles Avery, Untitled (Ducoli), 2006, pencil and gouache on paper
foto: Private collection, The Netherlands