The Knight’s Move: Jasmijn Visser

Woensdag 7 september 2016, 20 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag
Voertaal: Engels

Moderator: Patrick van der Hijden (Angl)
Tickets: € 7,50 via Eventbrite of aan de deur
www.theknightsmove.nl


Jasmijn Visser is een Nederlandse kunstenaar die gefascineerd is door hoe mensen zich organiseren. Haar lezing gaat uit van de notie dat feiten, zodra deze in een verhaallijn worden geplaatst, altijd veranderen in fictie. Visser werkt voor een groot deel aan langdurige onderzoeksprojecten op locatie: ze bracht bijvoorbeeld een maand door in een kolenmijn in Siberië, bestudeerde uitgebreid de Atlas Van Loon samen met vergelijkbare atlassen voor het project Bachelor's Delight, en heeft een drie maanden lange expeditie ondernomen op de Falkland Eilanden om het Falkland conflict te onderzoeken - The Falklands Project.

Tijdens haar lezing zal Visser materiaal tonen van deze projecten en spreken over haar meest recente project - Serf Club (werktitel) - om zo vragen op te roepen over de geopolitieke kant van menselijke organisatie: hoe centra invloed uitoefenen op de rafelranden, hoe bepaalde omstandigheden lukraak conflicten veroorzaken, hoe conflicten onverwachte migratie teweeg brengen, hoe de traditie van cartografie ons wereldbeeld geschapen heeft, en hoe de tijdslijn ons kijken naar de geschiedenis dicteert. Kom op 7 september naar deze lezing voor duizelingwekkende geografische sprongen en vragen over het hier en nu.

Jasmijn Visser woont en werkt in Berlijn en Utrecht. Ze deed mee aan het programma van De Ateliers (2011) en studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (2007). Vanaf september tot december 2016 heeft ze een residency bij Delfina Foundation, Londen. In januari 2017 zal ze tijdens een tentoonstelling haar Conflict Atlas presenteren in het Allard Pierson Museum/Speciale Collecties in Amsterdam.
www.jasmijnvisser.com

En ook in Amsterdam...
Op 8 september 2016, om 20 uur geeft Jasmijn Visser ook een The Knight's Move lezing bij Framer Framed, IJpromenade 2, Amsterdam. Moderator is Jeroen Boomgaard (lector aan Lectoraat Art & Public Space aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam).
www.laps-rietveld.nl

The Knight's Move
Afgelopen vijf jaar organiseerde Stroom Den Haag The Knight's Move: een serie ontmoetingen met toonaangevende, inspirerende en soms ontregelende internationale gasten. Voor iedereen die zich bezig houdt met de toekomst van de stad en Den Haag in het bijzonder. Verhelderend, verontrustend en inspirerend. In seizoen 2015-2016 slaat Stroom de handen ineen met The Hague International Center for Civic Hacks, het Nationale Toneel & Babel en LAPS Amsterdam om het gesprek over de stad te verbreden, te verdiepen en aan te scherpen. En om een plek te creëren waar bevlogen en nieuwsgierige doeners in en denkers over de stad elkaar ontmoeten.

The Knight's Move wordt mede mogelijk gemaakt door het Haagse Bluf Fonds (via Prins Bernard Cultuurfonds) en Gemeente Den Haag.

Overzicht lezingen The Knight's Move 2009-heden

The Knight's Move: Jasmijn Visser
The Knight's Move
Partners The Knight's Move