Image at War

Openingslezing door Vaysl Cherepanyn (Oekraïne)

Maandag 25 maart 2019, 19:00 uur
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Reserveren niet nodig
Join facebook event
Toegang: gratis
Voertaal: Engels

Deze avond is onderdeel van Hybrid Peace door Visual Culture Research Center (Kiev, Oekraïne).

In deze openingslezing geeft Vasyl Cherepanyn een analyse van de culturele en politieke context van Oekraïne in oorlogstijd. Een tijd van radicalisering, toenemende vijandigheid, en het aanzetten tot haat. Zijn presentatie focust op het functioneren van openbare instellingen na de Maidan-revolutie, onder het juk van van oorlog en bezetting. Hij analyseert welke invloed het symbolische en werkelijke geweld heeft op de culturele processen binnen de Oekraïense samenleving. Kunst is een politiek onderwerp geworden, en deze lezing onderzoekt hoe artistieke, academische, en politieke vijandigheden zich hebben kunnen ontwikkelen, vanuit het perspectief van VCRC, een culturele instelling.

Vasyl Cherepanyn is de directeur van het Visual Culture Research Center (VCRC) uit Kiev. Hij geeft les aan de faculteit Cultural Studies aan de Universiteit van Kiev-Mohyla Academy. Hij heeft lesgegeven aan de European University Viadriana in Frankfurt (Oder), aan de Universiteit van Helsinki, aan de "Political Critique" Insitute for Advanced Studies in Warschau, en aan Greifswald University. Hij was een 'visiting fellow' aan het Institute for Human Sciences in Wenen. In 2018 gaf hij het boek Guidebook of the Kyiv International (Medusa Books) uit en was hij curator van de projecten '68 NOW en The European International. VCRC organiseerde The School of Kyiv - Kyiv Biennial 2015 and The Kyiv International - Kyiv Biennial 2017. VCRC ontving de  European Cultural Foundation's Princess Margriet Award for Culture in 2015,  en Igor Zabel Award Grant for Culture and Theory 2018.

MET DANK AAN
Hybrid Peace wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: Mondriaan Fonds, de Gemeente Den Haag, Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling.

Hybrid Peace emblem by Uliana Bychenkova, animation by Oleksiy Romanenko (Ukraine)
Lezing Vaysl Cherepanyn bij Stroom, 25 maart 2019
foto: Stroom Den Haag
Lezing Vaysl Cherepanyn bij Stroom, 25 maart 2019
foto: Stroom Den Haag