The Knight's Move: Luc Deleu - T.O.P. Office

Donderdag 24 februari 2011, 20:00 uur
Locatie: Idazaal, Juffrouw Idastraat 2, Den Haag
deze locatie op google maps
VOL  - ER KAN NIET MEER GERESERVEERD WORDEN.


De Belg Luc Deleu is een visionair vrijdenker, conceptualist en 'orbanist' (wereldbouw-kundige). Navigerend tussen architectuur, stedenbouw en de visuele kunsten komt hij telkens weer tot unieke en onverwachte gezichtspunten. De zorg over de teloorgang van de openbare ruimte en het breken met de conservatieve manier om met die ruimte om te gaan markeren het werk van Deleu en zijn bureau T.O.P. Office. Ze vormen een drijfveer voor hun dikwijls verrassende ontwerpen en voorstellen voor een andere, utopische, 'onaangepaste' stad, voor een andere manier van (samen)leven.

Luc Deleu (1944, Duffel) studeerde en doceerde aan het Hoger Architectuurinstituut Sint-Lucas van Brussel en richtte in 1970 samen met Laurette Gillemot het stedenbouwkundige bureau T.O.P. Office op. Het oeuvre bevat zowel gebouwen en stedelijke plannen, als sculpturen, monumenten en theoretische modellen. Deleu werd bekend door zijn monumentale sculpturen van zeecontainers, lantarenpalen en hoogspanningsmasten. Sinds 1973 houdt hij zich bezig met het 'orbanisme', op zoek naar een stedenbouw die kritisch, sociologisch en ecologisch is. Hij schrijft daarover in 1980 het 'Orbanistisch Manifest' waarin hij pleit voor een architectuur op wereldschaal, met een bekommernis voor problemen als milieuvervuiling en overbevolking. Sinds 1995 werkt Deleu samen met Hans Theys aan 'De Onaangepaste Stad', een stedenbouwkundige studie gebaseerd op het feit dat wonen op aarde wegens plaatsgebrek problematisch wordt.

PERS
archined, 30 maart 2011

* Masterclass Luc Deleu-T.O.P. Office: Orban Space
Maandag 21 t/m vrijdag 25 maart 2011

Ter voorbereiding op een publicatie en een tentoonstelling bij Stroom Den Haag (in 2012), wordt er in maart 2011 bij Stroom een masterclass voor studenten georganiseerd, waarbij het werk van Luc Deleu en T.O.P. Office binnen een kunst- en architectuurhistorische context wordt geplaatst.
Meer informatie klik hier.

Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer ‘The Knight's Move' met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight - het paard - zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.

The Knight's Move wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Archief 'The Knight's Move' 2009-heden

Luc Deleu, Orban Space, 2006-ongoing
Luc Deleu tijdens zijn lezing bij Stroom
foto: Stroom Den Haag
Karl Valentin als Schwerer Reiter
foto: copyright Schloss Wahn