The Knight's Move: Ângela Ferreira

Once upon a place

Donderdag 21 juni 2012, 20:00 uur
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Entree: € 5,- (of betaal in Time/Bank Hour Notes)
Voertaal: Engels
Reserveren noodzakelijk: info@stroom.nl

In de serie The Knight's Move heeft Stroom Den Haag de Portugese kunstenaar Ângela Ferreira uitgenodigd om haar visie te geven op stad en stedelijkheid. In haar werk focust ze op de relatie tussen gebouwen en hun plaats. Ferreira schuwt daarbij de geo-politieke en post-koloniale discussies niet. Ze toonde in 2007 in het Portugese pavilioen op de Biënnale van Venetië  de installatie Maison Tropicale over de Franse architect Jean Prouvé, die in Europa geen voet aan de grond kreeg maar in Afrika volop modernistische, tropische huizen bouwde. In haar lezing zal ze een aantal van haar werken toelichten.

Ângela Ferreira werd in 1958 geboren in Mozambique (toen nog een Portugese kolonie), studeerde vervolgens in Zuid-Afrika en verdeelt sinds de jaren '90 haar tijd tussen Portugal en Zuid-Afrika. Deze ietwat complexe achtergrond ligt aan de basis van al haar werk. Haar 'tussen-status', die typerend is voor veel mensen van Portugese afkomst, is de drijvende kracht achter haar praktijk waarbij ze de relatie tussen het Westen en Afrika onderzoekt en verkent via architectuur, plaats en locatie. Haar installaties bestaan vaak uit sculpturen die een modernistische beeldtaal combineren met teksten, semi-documentaire fotografie en video's.

The Knight's Move
Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer ‘The Knight's Move' met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight - het paard - zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.

Mediapartner van deze lezingenserie is: De Groene Amsterdammer

The Knight's Move wordt in 2012 mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur en is een samenwerking met het Vlaams Architectuur Instituut.

Archief The Knight's Move lezingen

Ângela Ferreira
Ângela Ferreira – Maison Tropicale
Angela Ferreira, Two Houses, 2001
foto: Bob Goedewaagen
Karl Valentin als Schwerer Reiter
foto: © Schloss Wahn
Mediapartner van The Knight's Move