Foodprint: Vis 'n Chips

Feestelijke afsluiting van de Foodprint tentoonstelling

Zondag 23 augustus 2009
Tentoonstelling: vanaf 12:00 uur
Speciaal programma vanaf 15:00 uur
Locatie: BINK36, Binckhorstlaan 36, Den Haag
(10 minuten lopen vanaf station CS en station Hollands Spoor)
Entree: € 5,-
Aanmelden via: foodprint@stroom.nl

Vergeten vis en Hoeksche chips, smaakaardbeien, varkensworst met milieukeurmerk en snoeptomaatjes .... idealen in de marge? In het huidige debat over de megastallen worden belangrijke noties als diervriendelijkheid, duurzaamheid, veiligheid en gezondheid door velen nog steeds exclusief gekoppeld aan kleinschaligheid en ambachtelijkheid. De vraag is of grootschaligheid en internationalisering per definitie tegengesteld zijn aan deze positieve waarden. Hebben kleinschalige voedselproductie en -distributie niet de kennis en kunde nodig van de grootschaligen en andersom?

Met Foodprint wil Stroom onder meer deze klassieke oppositie doorbreken en het debat nuanceren. Daarom presenteren we deze middag een mooie selectie van producten mét de verhalen er bij.

Programma: 15-17 uur:
'Actie-onderzoeker' Jan Willem van der Schans (Landbouw Economisch Instituut, Wageningen UR) en Joost Reus (Ministerie LNV) in gesprek met:
Alex Bikker (varkens voor de Keurslager)
Jan Robben (Smaakaardbeien)
Henk Scheele (Hoeksche Chips)
Willem&Drees (streekproducten in de supermarkt)
Hugo Schuitemaker (kunstenaar / innovatieve visdistributie 'Zeeliefhebbers') (hij was dit jaar één van de twee winnaars van de Stroom Aanmoedigingsprijs: klik hier)

Ontwerper Christien Meindertsma is bekend van het prijswinnende boek 'PIG'. Zij werkt momenteel aan een serie kleurboeken waarin ze een realistisch beeld wil geven van het hedendaagse agrarisch bedrijf. Het eerste boek over de varkenshouderij wordt in het kader van Foodprint uitgegeven en wordt deze middag aan de geportretteerden aangeboden.

Aansluitend, ca. 17.00 uur, kunt u proeven van alle heerlijkheden waarover u de verhalen tot dan toe slechts watertandend heeft kunnen aanhoren.

Deze middag is echt de laatste gelegenheid om de Foodprint tentoonstelling te bezoeken met nieuw werk van Atelier van Lieshout, Winy Maas / The Why Factory, Driessens en Verstappen, Debra Solomon, Van Bergen Kolpa Architecten en Nils Norman, én indrukwekkende bijdragen van Raul Ortega Ayala , Lonnie van Drummelen en Siebren de Haan, Giuseppe Penone, Gordon Matta Clark, Helmut Dick en vele anderen.

Voor meer informatie over Foodprint zie: Foodprint weblog www.foodprint.stroom.nl.

Voor alle persreacties klik hier.

Hoeksche Chips met zeezout
'Zeeliefhebbers'
foto: Hugo Schuitemaker