Gaze and Power: Individual Experience in the Reconstruction of Historical Events

Zaterdag 13 april 2019, 19:00 uur
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Reserveren niet nodig
Join facebook event

Toegang: gratis
Voertaal: Engels

Deze avond is onderdeel van Hybrid Peace door Visual Culture Research Center (Kiev, Oekraïne).

Filmvertoning plus lezing door fotograaf, antropoloog en filmrecensent Yuriy Hrytsyna (Oekraïne).

Varta1, Lviv, Ukraine (2015) is een reconstructie van de sfeer en reacties aan het einde van de Euromaidan protesten, toen activisten in Lviv het heft in eigen handen namen en de ordehandhaving van de politie overnamen. De film gebruikt de walkie-talkie communicatie tussen de patrouillerende activisten om vragen te stellen bij de ware aard van de revolutie. Wat is zelf-organisatie? Hoe creëer je een democratie? Wie beslist welke straffen er worden opgelegd? Waar is het centrum en waar is de periferie van de revolutie? Waar begint het en waar eindigt het? Een kort machtsvacuüm kan een moment van groot potentieel herbergen, waarin de gebeurtenissen van het verleden worden bekeken en de strategieën voor de toekomst worden besproken. De film bezoekt de mondaine plekken in de stad om te onderzoeken of historische en revolutionaire onzekerheid daar nog steeds aanwezig is. Maar de film valt vooral op door de prachtige beeldtaal, waarmee Yuriy Hrytsyna meer belang hecht aan de werking van het geheugen dan aan de werkelijke gebeurtenissen.

Yuriy Hrytsyna werd geboren in Lviv (Oekraïne). Hij is een fotograaf, antropoloog en filmrecensent. Op dit moment woont hij in Berlijn.

MET DANK AAN
Hybrid Peace wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: Mondriaan Fonds, de Gemeente Den Haag, Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling.

'Varta1, Lviv, Ukraine', film still
Hybrid Peace embleem door Uliana Bychenkova, animatie door Oleksiy Romanenko (Oekraïne)
'Varta1, Lviv, Ukraine', film still