ADHD IV: De weerbarstige werkelijkheid

Actueel Den Haag Debat

Woensdag 9 maart 2011, 20-22 uur
(zaal open: 19.30 uur)
Locatie: Gember, Stadhouderslaan 43, Den Haag
Toegang gratis
VOLGEBOEKT!
Contact: info@stroom.nl

De aanbestedingsprocedure voor de nieuwbouw van de Hoge Raad der Nederlanden is onlangs gestart. De nieuwbouw aan het Korte Voorhout moet ‘hedendaags, tijdloos en representatief zijn en een icoon voor de plaats en positie die de Hoge Raad in de samenleving heeft'. Ook voor de toekomstige behuizing van Eurojust aan de Jan Willem Frisolaan - binnen Rijks Beschermd Stadsgezicht - zijn de uitgangspunten vastgelegd. Met de gebouwen wil de gemeente haar identiteit als Internationale Stad van Recht en Vrede versterken, maar hoe versterken deze gebouwen de stad zelf?

Deze ontwikkelingen zijn aanleiding voor de vierde ADHD over de wijze waarop de ambitie om Internationale Stad van Recht en Vrede te zijn vorm krijgt in stedenbouw en architectuur. Kijkend naar de ruimtelijke kwaliteit van de Internationale Zone kun je je afvragen waar die ambitie toe leidt. Gesloten, weinig opzienbarende kantoorgebouwen en hekken overheersen het straatbeeld. Is dit het gewenste beeld van een Internationale Stad? 

Onder leiding van Jacob Voorthuis (universitair docent architectuurfilosofie TU Eindhoven) gaan Erik Pasveer (hoofd stedenbouw DSO, gemeente Den Haag), Charles van Marrelo (coördinerend architect van de architectuur en stedenbouw, Atelier Rijksbouwmeester), Endry van Velzen (architect, lid van de Welstandscommissie Den Haag) en Martin Boisen (universitair docent Sociale Geografie & Planologie Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in regio-en stadsmarketing) met elkaar in gesprek over de relatie tussen politiek en stadsbeeld. Voorafgaand aan het gesprek geeft architect/onderzoeker Leo Oorschot een introductie op de relatie tussen Haagse politiek en het stadsbeeld en gaan de architecten Peter Drijver (Scala architecten) en Theo Deutinger (TD architects) in op de opgaven voor respectievelijk Eurojust en Hoge Raad. Er is tevens een beeldbijdrage van Sarah Carlier die Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht fotografeerde in opdracht van de gemeente en Fotomuseum.

ADHD (Actueel Den Haag Debat) is een gezamenlijk initiatief van BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag. Alert, levendig en actief worden de laatste ontwikkelingen in de Haagse stedenbouw en architectuur bespreekbaar gemaakt.

ADHD Archief (overzicht van alle ADHD avonden)

De ADHD avonden worden financieel mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds voor Architectuur, BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag.

Sarah Carlier, Vredespaleis 2009
foto: Sara Carlier, i.o.v. gemeente Den Haag en Fotomuseum