ADHD XIV: Shop till you drop

over de impact van winkelen op de stad

Dinsdag 29 oktober 2013, 20 uur
Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag
Gesprek/discussie o.l.v. Ruben Maes
Reserveren: info@stroom.nl of via formulier onderaan deze pagina


Om van de Grote Marktstraat een aantrekkelijke winkelboulevard te maken met internationale allure wordt de komende jaren flink geïnvesteerd in het gebied. Daarvan getuigen de bouwprojecten De Markies, Amadeus, Nieuwe Haagse Passage en Sijthoff City. Er komen honderden vierkante meters winkelruimte bij, maar hoeveel winkels kunnen wij als consumenten en als stad eigenlijk aan?

Tegenover ambitieuze nieuwbouw staan immers veel lege winkelpanden, winkelstraten waar het minder goed gaat en een retailsector die met webwinkels strijdt om de consument. Op allerlei manieren wordt getracht het tij te keren. Door kennis te delen over goede winkelstraten, door meer aandacht voor ontmoeting, uitstraling en beleving, door een hybride concept van fysiek en virtueel toe te passen, door beleid op gebied van winkelaanbod te ontwikkelen.

Na een presentatie van Mare Nieborg (Social Safari, denktank voor toekomstfilosofie) waarin zij een aantal trends schetst op het gebied van retail en consumentengedrag, gaat moderator Ruben Maes in gesprek met haar en een aantal andere gasten, waaronder Nel de Jager (winkelstraatmanager, was o.m. actief in het Zeeheldenkwartier), Toine Hooft (bedrijfseconoom en adjunct-directeur Bureau Stedelijke Planning, onderzoeks-en adviesbureau op o.m. detailhandel en leisure), Martijn van Dam (senior beleidsadviseur retail bij afdeling Economie van de gemeente Den Haag) en Michiel Raaphorst (V8 architecten, die ontwerp voor verbouwing van Sijthoff City gemaakt hebben). Fotografe Kim Nuijen deelt haar visie op het gedrag van het winkelende publiek in diverse winkelstraten van de stad. Dichter Harry Zevenbergen spreekt een column uit.
 
ADHD (Actueel Den Haag Debat) is een gezamenlijk initiatief van BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag. Alert, levendig en actief worden de laatste ontwikkelingen in de Haagse stedenbouw en architectuur bespreekbaar gemaakt.

Stroom's ADHD Archief
Overzicht alle ADHD avonden op de Stroom website.

De ADHD-avonden worden financieel mogelijk gemaakt door:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag.

Kim Nuijen , Grote Marktstraat, donderdag 19 september, 18.51 uur
foto: © Kim Nuijen
Het lijkt wel elke dag Uitverkoop
winkelen in de Grote Marktstraat in Den Haag
foto: Bron: DenHaagShopping.com