The Knight's Move: Iain Sinclair

De volledige lezing van Iain Sinclair is te bekijken op DVD in de bibliotheek van Stroom Den Haag: meer info klik hier.

Dinsdag 25 januari 2011, 20:00 uur
Locatie: Aula KABK (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten), Prinsessegracht 4, Den Haag
Voertaal: Engels
Reserveren: VOLGEBOEKT!

Iain Sinclair is een Britse schrijver en filmmaker, poëet en profeet, medium voor onzichtbare beschavingen en visionair. Zijn werk is sterk verankerd in de stad Londen en gerelateerd aan de psychogeografie - ook wel de wetenschap van het dwalen en dolen genoemd. Sinclair ontrafelt het (stedelijke) landschap via fascinerende wandeltochten en stelt de materialistische maatschappij van het Thatcherism en de kortzichtige, nihilistische visies van speculanten aan de kaak.

De psychogeografie is gebaseerd op het gedachtegoed van de situationisten uit de jaren vijftig en verwijst naar het effect dat een geografische omgeving heeft op onze emoties en gedrag. De situationisten pleiten voor een stad en samenleving ontdaan van de dwangbuis van planning, functionalisme en bureaucratie. De stad moet avontuurlijk zijn, spannend, inspirerend, opwindend en creatief. De psychogeografie haakt daarop in door bestaande steden, knooppunten of netwerken opnieuw in kaart te brengen gebaseerd op de eigen wensen of verlangens van haar gebruikers.

Iain Sinclair (1943, Cardiff, Wales) publiceerde vroeg werk via zijn eigen uitgeverij, Albion Village Press. Zijn stedelijke dwaaltochten, inmiddels vastgelegd in talloze essays, romans en films, beschrijven de breuk tussen ons begrip van Londen en de eigenlijke topografie van de stad. Hij neemt je mee langs de Theems, wandelt langs de 188 km-lange ringweg, de M25 of laat zich leiden door opstandige graffitikreten of de duistere locaties waar Jack the Ripper heeft toegeslagen. In 2006 stelde Sinclair het boek 'London: City of Disappearances' samen. Eerder schreef hij onder andere met Marc Atkins 'Liquid City' (1999) en 'London Orbital' (2002).
www.iainsinclair.org.uk

PERS
Archined, 8 februari 2011
Hoe Iain Sinclair Den Haag Aan Deed

The Knight's Move
Stroom Den Haag organiseert jaarlijks een aantal toonaangevende lezingen onder de noemer ‘The Knight's Move' met internationale sprekers die zich onderscheiden door ongebruikelijke, verhelderende en inspirerende visies op de stad, stedelijkheid en het publieke domein. Zoals de knight - het paard - zich over het schaakbord beweegt, over lopers, koningen en torens heen springend, zo wil Stroom het gesprek over de stad nieuwe impulsen geven.

The Knight's Move wordt mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Archief 'The Knight's Move' 2009-heden

Iain Sinclair tijdens zijn lezing op 25 januari
foto: film still Henk Augustijn
Iain Sinclair tijdens zijn lezing op 25 januari
foto: film still Henk Augustijn
publiek in afwachting van de lezing
foto: Stroom Den Haag
publiek in afwachting van de lezing
foto: Stroom Den Haag
Iain Sinclair met Stroom's Maaike Lauwaert
foto: Stroom Den Haag
Iain Sinclair tijdens zijn lezing op 25 januari
foto: Stroom Den Haag
lezing Iain Sinclair
foto: Stroom Den Haag
Iain Sinclair ging na afloop in gesprek met publiek
foto: Stroom Den Haag
Karl Valentin als Schwerer Reiter
foto: copyright Schloss Wahn