Stroom School: Double Centre: rondleiding door Willem Van Zoetendaal

Zondag 3 november 2013, 15 uur
Locatie: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9. Den Haag
Reserveren is niet nodig
Overzicht Stroom School: Double Centre

Willem van Zoetendaal (Den Haag, 1950) geeft deze middag een rondleiding door de tentoonstelling Double Centre van Charles van Otterdijk. Hij is uitgever, galerist en grafisch ontwerper, en sinds het begin van de jaren '90 verantwoordelijk voor een aantal belangrijke boeken over hedendaagse Nederlandse fotografie. ‘De kunstwereld is grenzeloos in zijn media', aldus van Zoetendaal. ‘Je kunt dingen maken met gras, zand en zelfs van stront. Fotografie is ook een middel om als kunstenaar je verhaal mee te vertellen. Dat middel is 160 jaar geleden uitgevonden en in het begin vooral gezien als een registratiemiddel, als een spiegel van de zogenaamde werkelijkheid. Maar we zijn steeds meer gaan inzien dat het woord ‘werkelijkheid' in fotografie net zo relatief is als bij andere media.'

In 1994 begint Van Zoetendaal als uitgever van zijn eigen boeken, eerst onder de naam Basalt (i.s.m. Frido Troost) en later onder de naam Van Zoetendaal Publishers. Van Zoetendaal was als curator betrokken bij fotografietentoonstellingen in binnen- en buitenland (o.a. bij Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans van Beuningen, FOAM, L'institut Neérlandais, Maison Européenne de la Photographie in Parijs, Luis Vuitton Tokyo en Kumho Museum, Seoul). Daarnaast is hij sinds 2000 actief als galerist van hedendaagse fotografie. In 2008 kocht het Gemeentemuseum Den Haag zijn collectie van meer dan 1200 foto's aan die hij als docent aan de Rietveld Academie had verzameld. De collectie bevat vroeg werk van bekende Hollandse fotografen/kunstenaars als Céline van Balen, Koos Breukel, Rineke Dijkstra, Paul Kooiker en Esther Kroon. 

Stroom School is de overkoepelende term voor het randprogramma rond tentoonstellingen. In de Stroom School worden thema's uitgelicht, besproken en verdiept. De activiteiten staan open voor iedereen.
Overzicht Stroom School: Double Centre

Deze rondleiding is tevens onderdeel van See You in The Hague.

'Paris mortel retouché / Johan van der Keuken', 2013
foto: @ Van Zoetendaal publishers
Koos Breukel, 'Being Dutch', 2013
foto: © Van Zoetendaal publishers
Plank met boeken van Van Zoetendaal publishers
foto: © Van Zoetendaal publishers
Charles van Otterdijk, L01.#02 (location 1)
foto: Charles van Otterdijk
See You in The Hague
foto: graphic design: Autobahn