ADHD XX: Ten minste houdbaar tot.....

Over waardecreatie in de stad

Dinsdag 7 april 2015, 20 uur
Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag
Debat o.l.v. Ruben Maes

Eén blik op de werkzaamheden en plannen in het gebied van Den Haag Centraal richting de Grote Markt en je kunt niet anders constateren dan dat het een gebied in transformatie is. Er is gesloopt en nieuw gebouwd, wat in de nabije toekomst weer zal gebeuren op het Spuiplein. Er wordt getransformeerd en hergebruikt, zoals bij de voormalige ministeries van VROM en Justitie & Binnenlandse Zaken.

Kijkend naar de waarde die nu gehecht wordt aan behoud en transformatie van het bestaande, kun je je afvragen of nieuwe gebouwen niet met dat idee voor ogen ontworpen en ontwikkeld moeten worden. Met andere woorden: als niet de afschrijfdatum het ijkpunt is, maar de gebruikswaarde, wat zou dat betekenen voor het ontwerp van gebouwen en het beeld van de stad?

Ontwerper en criticus Ed van Hinte, die onlangs de Pierre Bayle Prijs ontving, leidt de avond in met een verhaal over waardecreatie. Van Hinte is oprichter van Lightness Studios, betrokken bij DRS22 in de Schilderswijk en schrijver van diverse publicaties over de invloed van tijd in ontwerp, waaronder meest recent (samen met o.m. Conny Bakker) Products that last. Product design for circular business models. Vervolgens gaat hij - o.l.v. moderator Ruben Maes - in gesprek met twee andere gasten: Coert Zachariasse, CEO van de Delta Development Group, die momenteel in Hoofddorp het volledig Cradle to Cradle kantorengebied Park 20I20 realiseert (zie VPRO Tegenlicht aflevering 22 februari 2015) en in 2013 de Duurzame 50 Vastgoed NL won. Architect Job Roos is de derde gast, mede-oprichter van Braaksma-Roos architectenbureau dat gespecialiseerd is in herontwikkeling en transformatie, waarbij een onbevangen houding en contextuele intelligentie leidend zijn. Roos is ook verbonden als universitair hoofddocent aan TU Delft/Bouwkunde. Zie ook: haagsebodem.nl

Harry Zevenbergen spreekt een column uit.

ADHD (Actueel Den Haag Debat) is een gezamenlijk initiatief van BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag. Alert, levendig en actief worden de laatste ontwikkelingen in de Haagse stedenbouw en architectuur bespreekbaar gemaakt.


De ADHD-avonden worden mogelijk gemaakt door: BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag.

Voor verslagen en artikelen n.a.v. ADHD:
www.haacs.nl


Stroom's ADHD Archief
Overzicht alle ADHD avonden op de Stroom website.

Products that last. Product design for circular business models
Park 20|20