ADHD V: Doe Het Zelf!

Actueel Den Haag Debat over activisme en betrokkenheid van stedelingen

Dinsdag 7 juni 2011, 20:00 uur
Locatie: Het Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag
Toegang gratis / Reserveren verplicht: zie formulier onderaan deze pagina


Moderator: Mevrouw de Voorzitter
M.m.v.
Shireen, Ed Freek, Sis Jossip, Frits Grooss, Mathilde Peen, D'AVL Studio en Olierook Beheer

De gemeente Den Haag laat het initiatief om ontwikkelingen in de stad op te pakken voorlopig aan projectontwikkelaars en particulieren. Maar wie zijn dat en wat voor projecten initiëren en ontwikkelen zij? Welke waarde voegen ze toe aan de stad? En wie regisseert bij doe-het-zelven het algemene publieke belang? Een avond met inspirerende DHZ-initiatieven, discussies over sturing en loslaten, top-down en bottom-up en een oproep i.v.m. de Dag van de Architectuur 2011 om de stad te overspoelen met eigen initiatieven.
 
Het doe-het-zelven in de stad is op zichzelf niets nieuws. Er zijn al jarenlang mensen die zelf initiatieven nemen zonder dat de gemeente daar een actieve rol in speelt; uit onvrede, betrokkenheid of gevoel van verantwoordelijkheid. Wat misschien wel nieuw is, is dat de gemeente het belang van een actieve betrokkenheid van bewoners meer is gaan inzien, en er nu zelfs een beroep op doet. De gemeente wil dus ruimte geven, maar hoeveel ruimte heb je nodig als doe-het-zelver? Néém je die ruimte niet gewoon als activistische stedeling?

Zes doe-het-zelvers presenteren hun initiatief: Shireen met Leven in de Brouwerij, een plan voor een sociale en culturele invulling van de voormalige opslag en distributieplek van brouwerij De Drie Hoefijzers; Ed Freek over de BIZ (Bedrijfs Investerings Zone) Keizerstraat; Sis Jossip van Creatief Warenhuis HOOP aan de Grote Marktstraat; Frits Grooss over Van Stolkpark en St. Behoud Waardevol Erfgoed; Mathilde Peen die potenties van ‘wachtlandbouw' onderzoekt stadslandbouw op locaties met een bouwstop; D'AVL Studio en Olierook Beheer die een plan voor woningen op een bestaand gebouw aan de Pastoorswarande ontwikkelen.

Onder leiding van Mevrouw de Voorzitter vindt het debat plaats tussen de doe-het-zelvers, verschillende deskundigen en de zaal.

ADHD (Actueel Den Haag Debat) is een gezamenlijk initiatief van BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag. Alert, levendig en actief worden de laatste ontwikkelingen in de Haagse stedenbouw en architectuur bespreekbaar gemaakt.
Verslagen en sfeerimpressies van de ADHD Avonden zie: http://actueeldenhaagdebat.wordpress.com

Stroom's ADHD Archief
(overzicht van alle ADHD avonden op Stroom website))

De ADHD avonden worden financieel mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds voor Architectuur, BNA Kring Haaglanden, Haags Architectuur Café, Het Nutshuis en Stroom Den Haag.