Vertekening: Een avond met Dick Tuinder, PJ Roggeband en Babette Wagenvoort

kunstenaars over hun inspiratie en praktijk

Stroom Den Haag heeft voor de laatste lezingavond van het jaar drie kunstenaars uitgenodigd die onmiddellijk het heft in handen hebben genomen. Zij storten zich in een avond die - onvoorspelbaar, bont, bijtend, humoristisch - ook iets over de achtergrond van hun werk duidelijk zal maken. ‘Vertekening' is de veelzeggende titel. Ondanks het verschil in hun persoonlijke beroepspraktijk, is er bij deze kunstenaars sprake van enige verwantschap. Zo publiceren zij bijvoorbeeld alledrie tekeningen in opiniebladen. Dick Tuinder en PJ Roggeband in De Groene Amsterdammer, Babette Wagenvoort in Vrij Nederland en Hollands Maandblad.

Op het snijvlak van tekenen, taal en theater opereert PJ Roggeband. Sinds 2002 houdt hij zich onvoorwaardelijk bezig met de 11 in het algemeen en met elfletterige trefwoorden in het bijzonder. Resultaten van deze opmerkelijke zoektocht waren o.a. te bewonderen in het literaire blad Tirade en in De Volkskrant en te beluisteren als de Woordtopelf bij De Avonden (VPRO-radio) en op menig festival. Het weblogement van het Elfletterig Genootschap - www.elfletterig.nl - is volgens insiders uitgegroeid tot het breedste weblog ter wereld. Verder is PJ Roggeband gefascineerd door neologismen, maakt hij maskers, werkt hij aan een digitaal Randarchief voor Ypenburg en tekent hij voor de Groene Amsterdammer.

Na zijn opleiding aan de Rietveld Academie maakte Dick Tuinder enkele korte films, exposeerde tekeningen en schilderijen, werkte voor verschillende omroepen, richtte in 1991 P.A.R.K 4DTV op, en is algemeen directeur van Uitgevershuis Silent Woods. Hij verraste in 1996 met zijn toneel-stuk ‘De Elektrische Sombrero'. Tuinder houdt er verschillende persoonlijkheden op na en publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer en andere tijdschriften over kunst, muziek en het wereldraadsel. Veel teksten en artikelen zijn te lezen op zijn website www.dicktuinder.com

Babette Wagenvoort plaatst sinds 2003 bijna dagelijks een tekening uit de serie
'Life According To A Rectilinear Personality' op www.babettewagenvoort.com. Deze rode tekeningen verbeelden 'het menszijn' op een soms psychologische, vaak surrealistische manier en de serie is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een archief van mensen, dieren, bloemen, planten, verhalen en vormen, die Wagenvoort inzet voor haar andere werk. Tekeningen, muurschilderingen, illustraties, korte verhalen en animaties ontstaan vaak uit het bij elkaar leggen en uitwerken van rode ideeën. Naast autonoom werk en werk in de openbare ruimte publiceert Babette Wagenvoort o.a. in Vrij Nederland, Hollands Maandblad, DUF en Dazed & Confused.

gezamenlijke tekening van de drie kunstenaars