Atelierbezoek bij Nishiko

in het kader van Return on Invest

Zondag 22 juli 2012, 15 uur
Locatie: Billytown, Ekensteinlaan 5, Den Haag
Aanmelden: info@stroom.nl


Kunstenaar Nishiko stelt deze zondagmiddag haar atelier open i.h.k.v. de tentoonstelling Return on Invest.

In haar studio in Billytown heeft Nishiko (1981) alle hoeken verwijderd. Tijdens een langer lopend project in Japan repareert ze objecten die tijdens de recente ramp met de tsunami kapot zijn gegaan. Het zijn twee voorbeelden van het conceptuele werk van Nishiko. Haar projecten en ingrepen kunnen leiden tot video's, ruimtelijke installaties of site specific werken. Het medium is eigenlijk niet het belangrijkste, wel het idee waarmee het werk wordt gemaakt. 

Veel van het werk van Nishiko schurkt aan tegen het zinloze. Waarom alle schroeven in een doosje tellen? Waarom alle woorden die je niet kent uit een boek verwijderen? Het zijn oefeningen waarmee Nishiko de fragiliteit van feiten benadrukt en ons confronteert met het feit dat opvattingen, idee├źn, objecten geen vaste definitie of waarde in zichzelf hebben. Ze verschuift de waarde van dingen door haar kleine ingrepen in het dagelijks leven. Hoe spontaan die ingrepen ook lijken, er gaat veel denkwerk aan vooraf.

Voor Return on Invest presenteert Nishiko geluidswerk dat doorheen de tentoonstellings-ruimte te horen is. Verschillende audio tracks van geluiden die ze per ongeluk heeft opgenomen: in haar rugzak zat een opname apparaatje dat aanstond toen ze van Japan terug naar Nederland vloog. Van de 7 uur durende opnames horen we in-flight muziek, het opstijgen en uiteindelijk de vlucht zelf: khooophpphhokobboop
hhhwwbfquoeidhoodjeuhoomjoophjoooobmyuuug
hoouchoookgggbdojuehoubwbueeehmmmbmn...


www.nishiko55.com

Nishiko, To knock the corners off, 2011
foto: courresy the artist
Uitnodiging (vormgeving: Thonik, Amsterdam)