Ondertussen: Johan Nieuwenhuize

1 november 2014 t/m 4 januari 2015
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur

Gesloten: 29 en 30 november, 6 december, 25 december (Eerste Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag)

In Ondertussen toont fotograaf Johan Nieuwenhuize zijn project IMG_, een groeiend archief van meer dan 250 abstracte en semi-abstracte observaties van "de stad". Nieuwenhuize maakte de foto's tijdens zijn reizen door West-Europa en Noord-Amerika. De foto's hebben een sterke nadruk op vorm, kleur, patroon en textuur. Ze fungeren als op zichzelf staande beelden maar zijn ook bedoeld om in combinatie met elkaar te worden getoond en bekeken. Daarmee wil Johan Nieuwenhuize nieuwe betekenissen ontsluiten, bij de kijker beelden en herinneringen oproepen die buiten het werk zelf liggen. Het project sluit daarmee aan bij het experiment van de Russische filmmaker Lev Kuleshov. Deze demonstreerde dat de interpretatie van een gezichtsuitdrukking verandert zodra er bepaalde beelden aan worden gekoppeld. In combinatie met andere shots wordt het expressieloze gezicht er één met een verhaal, met herinneringen en emoties die bij de kijker worden opgeroepen.

Johan Nieuwenhuize heeft IMG_ reeds op diverse locaties en telkens in andere vorm getoond, zoals in Galerie Van Kranendonk in Den Haag, Streetlevel Photoworks in Glasgow en in Fotomuseum Den Haag. In november is het project te zien tijdens de Hungarian Month of Photography in Budapest.

Het project leidde tevens tot de publicatie IMG_ (Kehrer Verlag, 2014) met een selectie van foto's, en daarnaast verdiepende teksten van Malcolm Dickson (directeur van Street Level Photoworks) en Robin van Emden (cognitief psycholoog en gedragseconoom). Ontwerper Sybren Kuiper was verantwoordelijk voor de vormgeving. Het boek is in de boekwinkel van Stroom te koop.

Belangrijk onderdeel van Nieuwenhuize's beroepspraktijk is het zoeken naar nieuwe vormen van het  financiering. IMG_ is het tweede boek dat voornamelijk tot stand komt middels crowdfunding. Hiervoor biedt Nieuwenhuize het publiek de mogelijkheid aandeelhouder te worden in het project. De zogenaamde aandelen bestaan uit een speciale editie van het boek, al dan niet in combinatie met werken uit het project.

Voor zijn project IMG_ ontving Johan Nieuwenhuize in 2013 een PRO Kunstprojecten subsidie en een SPOT Tentoonstellingssubsidie.

Website
http://www.johannieuwenhuize.nl

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT- subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Johan Nieuwenhuize, 'IMG_', 2013
foto: © Johan Nieuwenhuize
Johan Nieuwenhuize, 'IMG_', 2013
foto: © Johan Nieuwenhuize
Johan Nieuwenhuize, 'IMG_', 2012
foto: © Johan Nieuwenhuize
Johan Nieuwenhuize, 'IMG_', 2012
foto: © Johan Nieuwenhuize
Johan Nieuwenhuize, 'IMG_', 2013
foto: © Johan Nieuwenhuize
Johan Nieuwenhuize, 'IMG_', 2013
foto: © Johan Nieuwenhuize
Johan Nieuwenhuize, 'IMG_', 2013
foto: © Johan Nieuwenhuize
Johan Nieuwenhuize, 'IMG_', 2013 (installation view)
foto: © Johan Nieuwenhuize