Ondertussen: Virginie Dubois

April in Lisbon

17 maart t/m 11 mei 2018
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag
Open: maandag t/m vrijdag: 11-17 uur; zaterdag en zondag: 12-17 uur

Gesloten in het weekend van 5-6 mei en op donderdag 10 mei (Hemelvaartdag)

In 2017 verbleef de Haagse kunstenaar Virginie Dubois enkele maanden in Lissabon, Portugal voor haar project April in Lisbon. Aanvankelijk was het project opgezet als een artistieke onderzoeksresidency die zou uitmonden in een zelf geïnitieerd programma van publieke geluidswandelingen door de stad. Uitgangspunt was Dubois' interesse in de auditieve kwaliteiten van Lissabon als gevolg van de natuurlijke geografie, topografie, stedelijke planning en geschiedenis van de stad. Het doel was om het publiek gevoelig te maken voor de esthetiek van luisteren, en om betrokken te raken bij de lokale gemeenschappen, bewoners en deelnemers in de constructie van publieke collectieve luisterervaringen. Daarnaast bood het haar de mogelijkheid om te speculeren hoe geluid kan worden geïntegreerd in de aanstaande herontwikkeling van de stad.

Door omstandigheden was Virginie Dubois genoodzaakt om het oorspronkelijke plan aan te passen; zij maakte gebruik van de gelegenheid om haar plannen voor artistiek onderzoek naar akoestiek en geluid te intensiveren, in verschillende plekken en contexten. Door middel van intense luistersessies stelde het onderzoek haar in staat om technieken van perceptie verder te ontwikkelen, haar zintuiglijke afstemming te verfijnen en - door deze contemplatieve benadering - om het gebruik van een ervaringsgericht en zintuiglijk ‘weten' te bevorderen als alternatief voor de intellectualistische benadering die vaak wordt aangeboden rondom het onderwerp. 

Gedurende het onderzoek maakte Dubois persoonlijke notities en aantekeningen, evenals geluidsopnames, die nu worden getoond in Ondertussen. Haar documentatie stelt ons in staat om het zintuiglijke aspect van ruimtelijke akoestiek te begrijpen en om geluid waar te nemen in termen van energie, flux en onzichtbare krachten.

In 2016 ontving Virginie Dubois voor April in Lisbon een PRO Kunstprojecten subsidie.

www.virginiedubois.com

Ondertussen
De Ondertussen ruimte vormt een schakel tussen ons tentoonstellingsprogramma en het voorwaardenscheppend beleid dat zich richt op de versterking en het zichtbaar maken van het Haagse kunstklimaat. Deze ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Presentaties in Ondertussen ontstaan meestal naar aanleiding van subsidies die Stroom heeft verstrekt, maar tonen ook de resultaten van bemiddeling door Stroom of van andere stimulerende activiteiten. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen te tonen en de stimulerende werking van ons voorwaardenscheppend beleid. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een werkperiode of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.

Archief Ondertussen presentaties

Virginie Dubois, 'Bridge Soundscape'
foto: courtesy the artist
Ondertussen: Virginie Dubois
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Ondertussen: Virginie Dubois
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Virginie Dubois, 'Resonance'
foto: courtesy the artist
Virginie Dubois, 'Sound activates matter'
foto: courtesy the artist
Virginie Dubois, 'Sound as energy'
foto: courtesy the artist
Virginie Dubois, 'Sound as Particle'
foto: courtesy the artist