OpZicht: Lisa van Casand

The Edge of Colour

11 juli t/m 2 september 2018
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag

Open: ma t/m vr, 11-17 uur; za en zo, 12-17 uur
Gesloten in het weekend: 16 juli t/m 1 september 2018
Gesloten: 6 t/m 19 augustus 2018

OpZicht is een presentatieplek voor nieuw ingeschreven Haagse kunstenaars in de entreeruimte van Stroom Den Haag. Het wandmeubel dient als podium en platform waarop de kunstenaar zijn of haar werk, passie en interesse kan delen met de bezoeker. Iedere presentatie duurt ongeveer 7 weken.
Archief OpZicht presentaties 2013-heden

Onderstaande tekst is van Lisa van Casand zelf:

"Het is makkelijk om te denken dat de wijze waarop de wereld ons zintuigelijk voordoet de enige is. Het licht dat onze ogen kunnen waarnemen, is echter slechts een klein deel van al het licht dat zich om ons heen bevindt. The Edge of Colour is een onderzoek naar de grenzen van het visuele waarnemen.
 
De visuele filter waardoor we de wereld zien, bepaalt bijvoorbeeld dat we planten waarnemen als statische, decoratieve objecten. Voorbij ons visuele spectrum zijn planten echter oplichtende, actieve organismes, die direct reageren op de omgeving. De foto aan de wand laat een, voor onze ogen, onzichtbare fluorescentie zien die planten uitstralen onder stressvolle omstandigheden.
 
Waar het visuele spectrum precies eindigt, verschilt iets per persoon. De kijkobjecten die zich in de ruimte bevinden zijn een experiment om dit verschil te bepalen om een werk te kunnen maken in dit grensgolflengtegebied, zodat iedereen het verschillend waarneemt. Het is mijn doel om een project te maken waarin de ogen van de kijker het uiteindelijke werk bepalen."

Doe mee aan dit project!
Elke bezoeker kan deelnemen aan dit onderzoek door de visuele bevindingen in te vullen op een formulier.

Meer over Lisa van Casand
Lisa van Casand (1990) studeerde in 2017 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag in de richting documentairefotografie. Wat haar nieuwsgierig maakt bevindt zich aan de randen van ons kennis web. Het grijze gebied waar feiten en fictie, mysterie en wetenschap, werkelijkheid en interpretatie samenkomen. Ze maakt semiwetenschappelijke onderzoeks-documenten over raadselachtige verschijnselen die uitdagen tot reflectie op waarheidsvinding.
http://lisavancasand.nl
 

Lisa van Casand, 'Fluorescent Signals', 2016
foto: courtesy the artist
Lisa van Casand, 'The Edge of Colour', 2018
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Lisa van Casand, 'The Edge of Colour', 2018
foto: Myung Feyen, courtesy Stroom Den Haag
Lisa van Casand, 'An Intimate interplay', 2016
foto: courtesy the artist
Lisa van Casand, 'The Mushroom Club – Golf Course Reconstruction' (Film Stills), 2017
foto: courtesy the artist
Lisa van Casand, 'The Mushroom Club - Mushroom Plantation', 3D reconstruction
foto: courtesy the artist
Lisa van Casand, 'The Mushroom Club: Latent Fingerprints'
foto: courtesy the artist