Making Do

Doe mee aan een zoektocht naar zelfverzonnen creaties in de stad

Bekijk alle inzendingen op:
www.flickr.com/photos/stroomdenhaag

"Sly as a fox and twice as quick: there are countless ways of  ‘making do'."


(Michel De Certeau, ‘The Practice of Everyday Life', 1988)

De Dag van de Architectuur (25 juni 2011) draagt dit jaar het thema ‘zelfverzonnen' en sluit daarmee prachtig aan bij de huidige tentoonstelling van Stroom Den Haag getiteld There, I Fixed It. Hierin tonen kunstenaars en ontwerpers voorbeelden van improvisatie of, zoals de Franse filosoof Michel De Certeau schrijft - 'making do'. Tegendraadse oplossingen, vaak verborgen activiteiten, protestacties tegen rigide productiesystemen die steeds minder ruimte laten voor consumenten of gebruikers om te improviseren.

Nederland staat langzamerhand bekend als een land van strikte regelgeving, maar in hoeverre zien en grijpen we de kans om daaraan te ontsnappen. Na een oproep van Stroom Den Haag zijn mensen op zoekgegaan naar zelfverzonnen oplossingen in stedelijk Den Haag: het zelfgeknutselde irrigatiesysteem, het gepimpte balkonnetje, die unieke schutting ....

'Making Do' Inzendingen
Diverse mensen hebben mooie voorbeelden van ‘Making Do' ingestuurd. De bijdragen zijn toegevoegd aan een beeldarchief dat wordt gebruikt als input voor een 'Making Do' kaart van Den Haag die op de Dag van de Architectuur wordt gepresenteerd. Ook studenten van de Willem de Kooning Academie o.l.v. Peter Zuiderwijk en Karin Mientjes hebben tijdens een workshop een scan van de stad gemaakt. Bekijk alle inzendingen op:
www.flickr.com/photos/stroomdenhaag

Upcycling
De zoektocht naar zelfverzonnen oplossingen in Den Haag maakt deel uit van het meerjarenprogramma ‘Upcycling' van Stroom Den Haag dat gaat over waardevermeerdering en hernieuwde betekenisgeving. Met ‘Upcycling' wordt een mentaliteit onderzocht en wordt de verbeelding gestimuleerd om voorwerpen en structuren anders te bekijken, om bestaande strategieën en middelen anders toe te passen. Dit impliceert een bewustzijn van de noodzaak om de wereld om ons heen op een andere manier vorm te geven; de urgentie om van het gewone iets buitengewoons te maken.
Webdossier Upcycling

Voorbeelden Making Do
There.... I Fixed It! Blog
There, I Fixed It failblog.org
See I Fixed It.com
Low Cost Design (Daniele Pario Perra)
Fringe Phenomena (Andre Thijssen)
Half Letter Press
Temporary Services
Adaptive Actions
Making do in public spaces (Maaike Lauwaert)

Getrimde uitgang-heg Binck 36, Den Haag
foto: Richard Sluijs
bijdrage student Willem de Kooning Academie (uitsnede vd foto)
Javastraat, Den Haag, 2010
foto: Marcel van den Berg
Achter de Bijenkorf, Den Haag
foto: Luuk Smits
bijdrage student Willem de Kooning Academie
Stationsweg, Den Haag
foto: Vincent de Boer, 2011
Heulstraat, Den Haag
foto: Vincent de Boer, 2011
afbeelding van There I Fixed It website