Positions: Lena Longefay

Silent Meetings and Loud Breaks

5 november t/m 11 december 2022
Locatie: Stroom, Hogewal 1-9, Den Haag
Open: woensdag t/m zondag: 12:00-17:00 uur

Lena Longefay toont meerdere installaties die haar 'economie van delen en geven' verbeelden. Ze wil gemeenschappen creëren en biedt verschillende perspectieven op samenzijn door te focussen op details, discrepanties of dagelijkse gewoonten. Uitgangspunt daarbij is het concept van een ‘libidinale' economie gebaseerd op Hélène Cixous' feministische manifest The Laugh of the Medusa. Daarin moedigt Cixous geven en delen aan in plaats van grijpen en sparen, hetgeen ze definieert als een meer masculiene manier om met de wereld om te gaan.

Bij Stroom worden de installaties van Longefay in twee ruimtes gepresenteerd. In de entree combineert ze in het werk An Economy of Inactivity hangende kralen met afbeeldingen, teksten, referenties en trefwoorden. In het Frans betekent de uitdrukking 'enfiler des perles' iets doen dat nutteloos is; het is een daad waarbij tijd verspilt wordt aan zinloze en onnodige details. Voor Longefay is het een zachte verschuiving weg van een mannelijke economie richting een nieuw, deelplatform. Ook kun je o.a. luisteren naar songs die samen met vrienden werden verzonnen en gezongen na het lezen van het Manifesto for the Appropriation of our Own Creativity van het Italiaanse feministische collectief Le Nemesiache. In de tussenruimte van Stroom nodigen de interactieve 'peintures-masques' je uit om in een canvas te stappen en ‘de ander' te worden. De werken zijn geïnspireerd op details van vrouwelijke figuren; respectievelijk uit Rogier van der Weydens Tryptich of Crucifixion (1440-1445) en Tina Modotti's foto Woman with a Flag (1928). 

Gedurende de presentatie organiseert Longefay een aantal evenementen waarbij delen en geven met collega-kunstenaars voorop staat. De resultaten/restanten hiervan zijn te zien in de display in de entree.

Lena Longefay (momenteel woonachtig in Den Haag en Frankrijk) beschouwt haar multidisciplinaire praktijk als een compositie, een constant onderzoeksproces van vormgeven en delen. Ze ziet haar werk en haar presentaties als platforms van vrijgevigheid. Deze worden gemaakt om te inspireren en het publiek aan te zetten om vooral te doen. 
Longefays publicatie Fermenting Affinities: Economy, Micropolitics and Art Practices of Friendship is nu te koop in onze boekwinkel. 

Programmalijn Positions
Stroom Den Haag is in 2022 gestart met de programmalijn Positions. Dit jaarprogramma biedt een podium aan Haags talent. Het is een voortzetting van eerdere programma's bij Stroom zoals Ondertussen en OpZicht. Positions toont het werk van in Den Haag gevestigde kunstenaars, zowel nieuw werk als werk in uitvoering, waarmee de grote diversiteit van hun praktijk wordt getoond. Gedurende het jaar is er naast tentoonstellingen ook ruimte voor artistiek onderzoek, experimentele presentaties, lezingen, performances en nog veel meer.

Het programma Positions komt tot stand met steun van de Gemeente Den Haag.

Eerdere edities van Positions
Positions: Time-Based - 5 februari t/m 3 april 2022
Positions: Leonie Brandner - 7 mei t/m 12 juni 2022
Positions: Ellen Yiu Kwan Kit - 25 juni t/m 31 juli 2022
Positions: Alejandra López - 3 september t/m 9 oktober 2022

foto: Myung Feyen
foto: Myung Feyen
foto: courtesy the artist
foto: courtesy the artist