Ondertussen: Floris Schönfeld

4 april t/m 17 mei 2009
Locatie: Hogewal 1-9

De voormalige receptieruimte van Stroom is weliswaar bescheiden van formaat, maar heeft nu een belangrijke presentatiefunctie. Zowel fysiek als programmatisch vormt de ruimte een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen.

Floris Schönfeld probeert in zijn werk de grenzen van het fictieve en het geloofwaardige op te zoeken. Is het mogelijk om ergens volledig in te geloven en tegelijkertijd te beseffen dat het om een fictief gegeven gaat? In hoeverre kunnen deze aangenomen ‘waarheden' ons rationeel bewustzijn ondergraven en een plaats veroveren in ons werkelijkheidsbeeld? In hoeverre is fictie ondergeschikt aan de werkelijkheid, en in welke mate beïnvloeden de twee elkaar?

Deze en andere vragen worden aangesneden met ‘u', een project rondom de nog altijd populaire Amerikaanse televisieserie StarTrek en de grote en toegewijde fan-gemeenschap daaromheen. Doel van het project is het ontwikkelen en opvoeren van een ‘authentieke' Klingon-opera. De Klingon zijn bewoners van het StarTrek-universum en staan bekend als een mensachtig krijgersvolk met een gepassioneerde liefde voor opera. Tot op heden zijn er echter geen voorbeelden bekend van deze buitenaardse muziekvorm.

‘u‘ is tevens een poging om bestaansrecht te verwerven in verschillende werkelijkheidsniveaus. Het project leent zich daar in principe goed voor: het bouwt voort op een gefantaseerde wereld die van grote invloed is op het dagelijks leven van de StarTrek-community. Het is de bedoeling dat de opera wordt opgenomen in de StarTrek-canon. Dat is mede afhankelijk van de geloofwaardigheid van het project als ‘authentieke' Klingon-opera. Floris Schönfeld kan zich daarbij niet beroepen op precedenten, maar moet zelf het kader en achterliggende systeem ontwikkelen. Bovendien zou ‘u' door de culturele wereld moeten worden geaccepteerd als muziektheaterstuk.
De Ondertussen-presentatie toont verschillende aspecten van het voortschrijdende onderzoek.  Artefacten en andere onderdelen dienen als "zelfgemaakt bewijsmateriaal" ter ondersteuning van de legitimiteit en authenticiteit van ‘u'.

In november 2008 verbleef Floris Schönfeld als artist-in-residence aan het Watermill Center in Long Island, New York. Hij ontving hiervoor van Stroom een SPOT subsidie voor Individuele Tentoonstellingen.

‘U' is een productie van Theater Zeebelt, Den Haag.

Website Klingon Terran Research Ensemble

Fragmenten 'U' op speciaal YouTube Channel

Archief Ondertussen presentaties

Ondertussen: Floris Schönfeld
foto: Stroom Den Haag
Ondertussen: Floris Schönfeld
foto: Stroom Den Haag
Ondertussen: Floris Schönfeld
foto: Stroom Den Haag
Ondertussen: Floris Schönfeld
foto: Stroom Den Haag