Stadsklas: ROTTERDAM - Plek maken - Plek zijn

Donderdag 22 MEI 2014, ROTTERDAM
O.l.v. ZUS en Stipo
Prijs: € 100,- (exclusief btw). Inclusief eten en drinken, vervoer op locatie en exclusief vervoer van en naar de locatie
Iedere dag is er ook een aantal plekken beschikbaar voor geïnteresseerde studenten. Zij betalen € 50,- (exclusief btw) per dag. Reserveren: zie formulier onderaan deze pagina?

Verslag van deze dag op de Architect >> klik hier

Terug naar overzichtspagina Stadsklas

Hoe versterk je een plek? Door persoonlijke aanwezigheid en betrokkenheid te zien als essentiële investering en een sleutelrol te spelen bij de organisatie van het veranderingsproces, door kennis, vaardigheden en mensen aan de plek te binden en diverse netwerken aan te boren.


De hybride praktijk van architectenbureau ZUS laat zich niet laat vastpinnen op één positie. Het bureau werkt autonoom en toegepast, is pragmatisch en idealistisch, praktisch en theoretisch, politiek-strategisch en publiek-geëngageerd, werkt klein-en grootschalig en maakt zowel programma als ruimte. Stipo koppelt als ‘publieke ontwikkelaar' de eigen visie op de stad aan concrete ontwikkeling en is zo actief als speler in de stad, maar ook als adviseur en kennisontwikkelaar. Hun aanpak kenmerkt zich door een benadering van de stad als geheel en het verbinden van een ruimtelijke, sociale, economische en culturele strategie.

ZUS en Stipo werken aan de uiteinden van de Luchtsingel die zich uitstrekt vanaf het Schieblock tot op het voormalige station Hofplein. Het Schieblock is afgelopen jaren het symbool geworden van een alternatieve stedenbouw die opereert op basis van wat er is en niet op basis van een generiek model. Zoho staat model voor een thematische aanpak van leegstand en verloedering in een gebied door in te zetten op innovatie en (in dit geval) de maakindustrie: door leren, verbinden en creëren. Routes en adressen maken, denken vanuit de keten, events organiseren en programma in de plinten zijn een paar voorbeelden van strategieën die beide bureaus hanteren. Experimenteren en testen horen daar ook bij.

Op 22 mei zullen Schieblock en Zoho plaats bieden aan de Stadsklas. ZUS en Stipo maken deelnemers deelgenoot van de vaardigheden die nodig zijn om een plek te versterken en ze laten zien hoe de plek vormkrijgt.

Meer over het programma van deze dag is ook te lezen op Pop-Up City (Engelstalig)

www.zus.cc
www.luchtsingel.org
http://zomerhofstraat76-90.com/the-zoho-story
www.gebiedsontwikkeling.nu/artikel/9815-zoho-rotterdam-innoveren-door-leren-verbinden-en-creeren
www.stipo.nl

De Luchtsingel, Rotterdam
foto: courtesy: ZUS
Roodkapje, Rotterdam
foto: courtesy Stipo
Schieblock, Rotterdam
foto: courtesy: ZUS
Gare du Nord, Rotterdam
foto: courtesy Stipo
Stadsklas: Learning by doing