Stadsklas: UTRECHT - Ruimtelijke Conversaties

Dinsdag 25 oktober 2016, UTRECHT
Tijd: 09:30-18:00 uur

Kosten
: € 99,- (excl. € 20,79 btw en reiskosten naar Utrecht), incl. catering gedurende de hele dag.
Er is een aantal studentenplekken beschikbaar voor € 49,- (excl. € 10,29 btw).
Aanmelden via Eventbrite: klik hier
Er is plaats voor maximaal 15 deelnemers
http://stadsklas.nl

Overzichtspagina Stadsklas 2016

Gidsen: Ester van de Wiel (ontwerper) en Lotte van den Berg (theatermaker).
Lees verslag op Archined

Hey, we're going to Hoog Catharijne! Treinen, perrons, tassen, winkels, broodjes, vogels, kaartjes, tegels, bruggen, roltrap, kranten, reizen, licht, geluiden, automaten, geuren, snelheden, schoenen, etalages, camera's, hekken, deuren, muizen, aanbiedingen, terrassen, vuilnisbakken, kippen, kruiden, blikken, verlangens vullen de ruimte van Hoog Catharijne. Niet netjes geordend, maar chaotisch op elkaar botsend en soms strijdend om de beschikbare ruimte. En de mensen bewegen daar tussendoor, kijkend, luisterend, rennend, ordenend, zoekend, organiserend, pratend.

Om de complexiteit van deze ruimte te begrijpen kun je op verschillende manieren te werk gaan. Ontwerper Ester van de Wiel doet dat door projecten te starten die een betrokkenheid nodig hebben van gebruikers en bewoners, en die haar in staat stellen met hen in contact te komen. Theatermaker Lotte van den Berg biedt gelegenheden om met anderen in gesprek te gaan, waardoor een wisseling van perspectief kan ontstaan die leidt tot een hernieuwde blik op de omringende ruimte. Met Ester en Lotte als gids reizen we een dag lang door de gekende en ongekende ruimtes van Hoog Catharijne waarbij we proberen te begrijpen wat de ruimte tot een geheel maakt.

Ester van de Wiel
Ester is ontwerper en curator van de publieke ruimte. Ze onderzoekt, ontwerpt en test de publieke ruimte in samenwerking met zowel professionals als amateurs. De schaal van de projecten varieert van klein tot groot; het karakter van onderzoek tot realisatie. Het zoeken binnen de overgereguleerde stad naar de kansen voor avontuur, experiment en vrij spel is een belangrijke drijfveer. Op het dak van Hoog Catharijne realiseerde ze in 2014 de Tuinfabriek in het kader van Call of the Mall, waarmee ze het grootste voedselproducende dak van Nederland wilde creëren. De Tuinfabriek functioneert nog steeds dankzij medewerking van toegewijde bewoners en werknemers.
estervandewiel.wordpress.com

Lotte van den Berg
Lotte gebruikt de theatrale vorm om verhoudingen tussen mensen zichtbaar te maken, niet alleen binnen de muren van het theater, maar ook daarbuiten. Ze werkt in de publieke ruimte van steden over de hele wereld om juist daar zichtbaar te maken wat al is. Beelden, bewegingen en scènes worden met aandacht voor het detail teruggebracht tot de essentie. Momenteel werkt ze met Building Conversation, een collectief van kunstenaars en aanverwanten, aan de ontwikkeling van de gesprekken. Vanuit een grote interesse voor gesprekstechnieken uit verschillende culturen en vanuit een nieuwsgierigheid naar de werking van het gesprek als plek voor ontmoeting, startten ze een onderzoek met de centrale vraag: ‘Hoe spreken we met elkaar en hoe zouden we met elkaar kunnen spreken?'.
lottevandenberg.nu

Zowel Ester als Lotte werken tijdens deze Stadsklas door op hun ervaringen in Hoog Catharijne tijdens Call of the Mall (2013), een project van stichting Kunst in het Stationsgebied.
Nog tot en met begin november 2016 is een nieuwe serie bijzondere kunstwerken te zien en te ervaren in het stationsgebied onder de noemer Public Works.

Stadsklas is een intensief en onorthodox lesprogramma dat zich onder het motto ‘learning by doing' richt op het onderzoeken en leren van nieuwe vaardigheden in de stedelijke ontwikkeling. Stadsklas is een initiatief van Stroom Den Haag en komt tot stand in nauwe samenwerking met Willemijn Lofvers, Hans Venhuizen, Tim Devos en Golfstromen. Het programma wordt ondersteund door Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

PERS
Archined, 28 november 2016
Stedenintransitie.nl, 10 oktober 2016

Hoog Catharijne
foto: © Jannes Linders
Hoog Catharijne: we zijn vertrokken
foto: © Jannes Linders
Hoog Catharijne: Ondergronds tour met Ester van de Wiel
foto: © Jannes Linders
Hoog Catharijne: Stiltecentrum
foto: © Jannes Linders
Parlement van de Dingen: introductie Lotte van den Berg
foto: © Jannes Linders
Parlement van de Dingen: wachtend op de dingen
foto: © Jannes Linders
Parlement van de Dingen: de dingen
foto: © Jannes Linders
Parlement van de Dingen: bevolkt
foto: © Jannes Linders
Parlement van de Dingen: stilte
foto: © Jannes Linders
De Tuinfabriek: introductie Ester van de Wiel
foto: © Jannes Linders
De Tuinfabriek: kas en kippenren
foto: © Jannes Linders
Ester van de Wiel
Lotte van den Berg