BULLETIN BOARD

Kunstwedstrijd: Hundertwasser aan Zee
Stichting Hundertwasser Aan Zee vraagt beeldend kunstenaars, architecten, ontwerpers, fotografen en anderen met architectonische verbeeldingskracht om het aanzicht van Scheveningen uitdagender te maken dan het nu is. Neem het werk van Hundertwasser als uitgangspunt en transformeer de kust tot een lust voor het oog. De Gemeente Den Haag heeft een prijs van € 10.000,-  toegezegd voor de winnaar van het ontwerp waardoor een vervolgfase van het winnende planontwerp mogelijk wordt. De ingebrachte kunstwerken worden gejureerd en geëxposeerd in een tentoonstelling in juni 2016 in het Zuiderstrandtheater.
Meer info: hundertwasseraanzee.nl
Deadline: 30 april 2016

Sybren Hellinga kunstprijs van Kunsthuis SYB
Kunstenaars die niet eerder dan 1 juni 2011 en niet later dan 1 juli 2016 zijn afgestudeerd aan een 1e fase kunstacademie kunnen zich aanmelden. Ook autodidacten die in deze periode zijn begonnen als professioneel kunstenaar mogen zich opgeven. Daarnaast is het een voorwaarde dat deelnemers woon- en werkzaam zijn in Nederland en nog niet eerder een volwaardige residency in Kunsthuis SYB hebben gedaan. Uit de inzendingen zal een longlist worden samengesteld door de leden van de programmerings-commissie van Kunsthuis SYB. De jury, bestaande uit Jaring Dürst Britt, Bianca Stigter en Riet Wijnen, zal daaruit vijf kandidaten selecteren. Het werk van de kandidaten zal van 8 t/m 30 oktober in Kunsthuis SYB worden tentoongesteld. De winnaar wordt eind oktober bekend gemaakt en zal een bedrag ontvangen van €3000,-
Inschrijven: www.kunsthuissyb.nl
Deadline: 1 juli 2016

Mondriaan Fonds: Open oproep Werkbijdrage Kunstinitiatieven
Kleinere kunstruimtes en kunstenaarsinitiatieven kunnen bij het Mondriaan Fonds een werkbijdrage van 10.000 euro aanvragen, flexibel te besteden aan activiteiten in 2016 en 2017. Met deze oproep komt het fonds tegemoet aan een vraag vanuit het veld voor een specifieke vorm van ondersteuning die aansluit bij de werkwijze en aard van deze initiatieven. Het kunstinitiatief kan het bedrag besteden aan projectkosten, organisatiekosten, honoraria, scholing of andere plannen die logisch voortvloeien uit de geformuleerde ambities. Het bedrag kan ook worden ingezet voor inhoudelijk of zakelijk advies van experts of voor mentoring door ervaren beeldend kunstenaars, curatoren en andere bemiddelaars.
Meer info: www.mondriaanfonds.nl
Deadline: 29 april 2016

Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2016
Inschrijving is geopend!
De Koninklijke Prijs is bedoeld om jonge, talentvolle in Nederland werkzame schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. De prijs is in 1871 door Koning Willem III ingesteld als Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst. Na Koning Willem III hebben Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix deze aanmoedigingsprijs ontwikkeld tot een traditie van koninklijke aandacht voor de schilderkunst. Koning Willem-Alexander heeft deze traditie sinds het jaar 2013 voortgezet. De Prijs wordt jaarlijks in het najaar uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Koning opent gelijktijdig de tentoonstelling van de winnende werken en een selectie uit de overige schilderijen.
Inschrijven: www.paleisamsterdam.nl
Deadline: 15 mei 2016

Aesthetica Art Prize 2016 Call for Entries
The Aesthetica Art Prize 2016 is open for entries. Now in its ninth year, the Prize presents an opportunity for emerging and established artists to showcase their work to new international audiences and further their engagement in the art world.
Prizes include:
· £5,000 Main Prize Winner, courtesy of Hiscox
· Group exhibition hosted by Aesthetica
· Editorial coverage in Aesthetica Magazine
· Publication in the Aesthetica Art Prize Anthology
· £250 art supplies vouchers, courtesy of Winsor & Newton
· A selection of art publications from Prestel Books
Categories for entry: Photographic & Digital Art; Painting & Drawing; Three Dimensional Design & Sculpture, and Video, Installation & Performance.
To enter: www.aestheticamagazine.com
(entry fee: £ 20 + VAT)
Deadline: 31 August 2016

Apply for an account on Patty Morgan

Patty Morgan is a new, social online platform for contemporary art. By creating an account, artists and galleries can show and sell their work, while collectors can follow their process, find art they like and get in touch. Patty Morgan is a place for artists to share ideas and give insight in their work. Art becomes more interesting when you can follow artists for a longer period of time, gain access to their artistic practice and see their work develop. Galleries and artists can link their accounts to broaden the reach of the gallery through the artists' network and allow collectors a better overview of the gallery's activities.
How to join: Start by creating an account on www.pattymorgan.net to be able to see what's going on and who is part of Patty's community already. Like what you see? Apply for artist access and a committee will judge your work based on an artist statement and a portfolio website.

Call for projects for Festival of Regions 2017
'Uninvited Guests'

The Festival of Regions is one of the most famous and high-profile festivals for contemporary art and culture in Austria. In 2017 the Festival of Regions is stopping off in Marchtrenk and under the motto Uninvited Guests dedicates itself to aspects of exodus and movement, of hospitality and resentment as well as the artistic approach to them. Project proposals are welcome from all artistic fields and genres. Site-specific works and concepts that concern themselves with the given themes and strategies of the 2017 Festival of Regions will be given preference.
More info: http://fdr.at/en
Deadline: 13 May 2016

Call for applications: Master Artistic Research
Royal Academy of Art, The Hague
The Royal Academy of Art, The Hague is now inviting applications for its Master Artistic Research. The Master Artistic Research is a two-year interdisciplinary master's, and is a collaboration between the Royal Academy of Art (KABK) and the Royal Conservatoire (KC), both in The Hague. The course is based in the art academy and within fine arts discourse, with an emphasis on the voice and performativity in their broadest sense. The interest goes out to applicants from a wide range of art backgrounds, who have a special interest in artistic ways of exploring research interests.
More info: www.kabk.nl/
Final deadline: 30 April 2016

OPEN CALL: THEODORA NIEMEIJER PRIJS
voor beginnende, vrouwelijke kunstenaars

Stichting Niemeijer Fonds en het Van Abbemuseum organiseren in 2016 de derde editie van de Theodora Niemeijer prijs, een stimuleringsprijs voor beginnende, vrouwelijke beeldende kunstenaars. Het is de enige Nederlandse beeldende kunstprijs speciaal voor vrouwelijke kunstenaars. De prijs werd in 2012 geïntroduceerd omdat vrouwen namelijk nog steeds sterk in de minderheid zijn in tentoonstellingen en museale collecties. De prijs ter waarde van €10.000 wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt aan de kunstenaar die het beste projectvoorstel maakt voor Het Oog, een ovale patio in het Van Abbemuseum. De winnaaar ontvangt niet alleen een geldbedrag, maar krijgt ook de gelegenheid om dit project vanaf september 2016 voor een periode van zes maanden te realiseren. Een deskundige jury selecteert drie finalisten. De winnaar wordt eind juni / begin juli bekendgemaakt tijdens een feestelijke uitreiking.
Deadline: 1 mei 2016
Aanmelden en meer info: vanabbemuseum.nl

New Material Award
De New Material Award introduceert de ontwerpen van de toekomst. De tweejaarlijkse prijs daagt beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit om nieuwe materialen en innovatieve technieken toe te passen. De ontwerpen die zo ontstaan zullen bijdragen aan een betere en duurzame samenleving. De New Material Award gelooft in de innovatieve kracht van creativiteit binnen diverse design- en kunstdisciplines op het gebied van duurzaamheid, materiaalontwikkeling en -toepassing. Er zijn twee prijzen: de New Material Award ten bedrage van € 15.000 voor een eindontwerp en de New Material Fellow voor een uitgewerkt idee waaraan een onderzoeksvraag is gekoppeld.
De New Material Award is de opvolger van de DOEN | Materiaalprijs, die in 2009 in het leven is geroepen door Stichting DOEN en het Materiaalfonds, nu Fonds Kwadraat. Sinds 2014 heeft de prijs een nieuwe naam en opzet, waarbij ruimte voor (vervolg)onderzoek wordt geboden in de vorm van een fellowship bij Het Nieuwe Instituut.
Meer info: www.newmaterialaward.nl
Deadline: 25 april 2016

Wil jij je eigen mini-galerie in de Prinsestraat?

De interactieve etalage van Twiet.nu biedt nu ook kunstenaars de mogelijkheid hun werk te laten zien in de vorm van een minigalerie. De kunstenaar creëert in kijkdoosformaat. Elke box wordt een mini-expositie met een kleinschalige en knusse opening (glaasje cava in de hand, gordijntje opzij en voilà). Het werk is vanaf dat moment 24 uur per dag te zien voor iedereen die voorbij loopt en rijdt. Ben jij kunstenaar en wil je je werk tonen aan het grote publiek?
Kijk dan op: www.twiet.nu

Fonds Kwadraat (voorheen Materiaalfonds)

Kunstenaars en fotografen opgelet! Heb je geld nodig voor een nieuw project, vraag een rentevrije lening aan bij het Materiaalfonds. Je kunt een rentevrije lening aanvragen voor allerlei artistieke projecten, zoals een tentoonstelling, een publicatie, een installatie of onderzoek. Ook kunstenaarsinitiatieven en kleine kunstinstellingen kunnen een aanvraag indienen. Kijk voor de voorwaarden en het aanvraagformulier op de website. Wil je weten of jouw project in aanmerking komt? Stuur dan een mail naar info@fondskwadraat.nl
Meer info: www.fondskwadraat.nl
Deadlines: zie website

Ateliers Antarctica

Aanbod van Stichting Ateliers Antarctica voor kunstenaars en docenten om bijzonder goed geoutilleerde atelierlokalen te huren voor het geven van lessen, workshops of het ontwikkelen van projecten. In de zomermaanden juli en augustus zijn de ateliers beschikbaar voor artists in residence. De ateliers zijn volledig ingericht voor o.a. schilderen, beeldhouwen, boetseren en glastechniek. Met name de ovenfaciliteiten voor keramiek en het instrumentarium voor edelsmeden zijn bijzonder goed. De ateliers zijn gevestigd in ZUID 57 bij Filmhuis | Theater Dakota en het Theatercafé en er is een bemande receptie aanwezig. De prijzen zijn redelijk. Verdere info over de ruimten en tijden: www.ateliersantarctica.nl

Agency of Unrealized Projects: Open call for unrealized artworks
Agency of Unrealized Projects (AUP) presents a public database of unrealized artworks. Unlike models and unrealized projects submitted for architectural competitions, which are frequently published, similar endeavors planned but not carried out by visual artists around the world remain unnoticed or invisible. Since 1990 Hans Ulrich Obrist has been gathering information on thousands of unrealized artists' projects, on roads not taken that together comprise a reservoir of ideas. There are the forgotten projects, the directly or indirectly censored projects, the partially realized projects, the misunderstood projects, the oppressed projects, the lost projects, the unrealizable projects: all between the non-real and the probable. The Agency of Unrealized Projects seeks to document and display these works. Concept: Hans Ulrich Obrist, Julieta Aranda, and Anton Vidokle.
More info: www.e-flux.com/aup
Deadline: no set date

AIR Hongarije
In een dorp met 30 huizen en 100 inwoners, beheert de Nederlandse Stichting Post 15 een gasthuis met groot atelier. Het is gelegen in een landelijke agrarische omgeving aan een klein riviertje. De universiteitsstad Pécs met tal van musea en festiviteiten ligt op 25 kilometer afstand. AIR kunstenaars kunnen in volledige vrijheid aan hun project werken. Het gasthuis is zowel voor beeldende kunsten als podiumkunsten geschikt. De bijdrage aan Stichting Post 15 bedraagt € 195,00 per week voor 2 personen.
Voor meer informatie: stichtingpost15@gmail.com  of  elizabethdevaal@planet.nl
Meer foto's huis en omgeving: download pdf

Exposeren in Westeinde Ziekenhuis
Het Westeinde Ziekenhuis in Den Haag biedt kunstenaars de gelegenheid om gedurende 6 maanden hun werk te exposeren om zo bekendheid te krijgen en eventueel het werk ook te verkopen. Het gaat om de ruimte bij de polikliniek op de eerste etage. Hier is een gang met een leeg muuroppervlak van 15 meter en aan de andere zijde van 7 meter. De achtergrond is licht beige. Er hangt schilderijrails.
De voorwaarden zijn:
- Zelf ophangen en verwijderen van de kunst
- Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor vermissing of beschadiging (de gang is buiten kantooruren afgesloten)
- Er mag geen aanstootgevende of discrimerende kunst worden opgehangen
- De zorgmanager bepaalt in overleg met de kunstenaar wat er opgehangen wordt
Kunstenaars kunnen contact opnemen met zorgmanager Angélique Weijl,
T. 070-3302922 of pieper 81564
E. a.weijl@mchaaglanden.nl

TIP: Teruggaaf deel energiebelasting
Culturele instellingen kunnen in aanmerking komen voor teruggaaf van een deel van de energiebelasting (EB). Deze energiebelasting betaal je aan de energieleverancier en staat vermeld op de jaarlijkse eindafrekening. De teruggaaf is 50% van de energiebelasting die de energieleverancier in rekening heeft gebracht, minus de EB-heffingskorting.
Meer informatie: website van de belastingdienst

BROEDPLAATSENSUBSIDIE gemeente Den Haag
De gemeente Den Haag stelt subsidie beschikbaar voor artistiek inhoudelijke activiteiten, waar een kunstenaarsinitiatief of broedplaats aan (mee)werkt. Elke periode van 3 maanden is vanuit de gemeente ruim € 18.000 beschikbaar voor de subsidie. Per initiatief wordt maximaal € 6.000 subsidie gegeven. De subsidie kan elk jaar op 4 momenten worden aangevraagd. Het moment is afhankelijk van wanneer de activiteit (of het zwaartepunt daarvan) plaatsvindt:
- 1 januari tot en met 31 maart: aanvraag indienen vóór 1 november, uitslag 15 december.
- 1 april tot en met 30 juni:aanvraag indienen vóór 1 februari, uitslag 15 maart.
- 1 juli tot en met 30 september: aanvraag indienen vóór 1 mei, uitslag 15 juni.
- 1 oktober tot en met 31 december: aanvraag indienen vóór 1 augustus, uitslag 15 september.
Meer informatie en aanvragen: www.denhaag.nl