Beeldengalerij P. Struycken gered

LAATSTE NIEUWS:

De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 18 februari 2010 een motie van GroenLinks, PvdA, HSP en SP aangenomen, waarmee zij besluit dat de Beeldengalerij in het Definitief Ontwerp van de Grote Marktstraat wordt opgenomen. De meerderheid van fracties gaf tijdens de raadsvergadering van 11 februari al aan dat ze het 'Sokkelplan' graag terug ziet in de herinrichtingsplannen.
Download hier de volledige tekst van de motie.


Bekijk hier het item 'herinrichting Grote Markstraat' uit deze vergadering op de website DenHaag.nl

Op donderdag 11 februari 2010 werd in de Haagse gemeenteraad de herinrichting van de Grote Marktstraat besproken. In het Voorlopig Ontwerp is de Beeldengalerij (ook bekend als het 'Sokkelplan') van kunstenaar P. Struycken niet meer opgenomen. De stad die met veel bombarie verkondigt Culturele Hoofdstad te willen worden, staat op het punt dit belangrijke kunstproject in de openbare ruimte te verkwanselen. Een verbazingwekkend besluit, aldus Stroom Den Haag, dat dit project met werken van internationaal befaamde beeldhouwers als Karel Appel, Jan Snoeck, Tom Claasen, Carel Visser en Auke de Vries juist in opdracht van de Gemeente Den Haag realiseert. "Het is wrang om te moeten constateren dat juist op het moment dat de Beeldengalerij net als Stroom 20 jaar bestaat en haar 'voltooiing' nadert, de gemeente het goeddunkt om dit ongedaan te maken," aldus Arno van Roosmalen, directeur Stroom Den Haag. Uitgerekend vandaag, werd pal voor het stadhuis een van de laatste beelden aan de galerij toegevoegd; 'Veelhoofd', een opvallend en -mede gezien de Haagse besluitvorming- veelzeggend werk van Atelier Van Lieshout.

De Beeldengalerij (naar een concept van P. Struycken uit 1990) is ontworpen en bedoeld voor het gebied waarin het nu is geplaatst. Het plan houdt in dat veertig beeldhouwers zijn uitgenodigd om een beeld te maken voor een openbare beeldenroute. Telkens een beeld van een andere kunstenaar, in strenge ritmiek en op een identieke ovale sokkel. Door deze heldere orde vormt de Beeldengalerij een schakel tussen stedenbouw, architectuur en beeldende kunst. Het maakt deel uit van Stroom's programma voor kunst in de openbare ruimte waarmee Den Haag nationale en zelfs internationale faam verwierf. Het is een voorbeeld geworden voor andere steden; Amsterdam heeft de 'Straat van Sculpturen', Rotterdam de Internationale Beelden Collectie. Deze steden zetten de beeldende kunst succesvol in om het culturele klimaat van hun stad te onderstrepen.

De gemeente heeft steeds aangegeven dat Grote Marktstraat/Spui voetgangersgebied zou worden en dat de Beeldengalerij daarin een creatieve markering zou gaan vormen. Dit plan sluit ook naadloos aan bij de gemeentelijke ambities om in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te worden en de bevolking gratis met kunst in aanraking te laten komen. Hoe kan een College met deze culturele ambities een substantieel kunstproject uit het stadscentrum verwijderen?

De Beeldengalerij is bedoeld voor en hoort in de Grote Markstraat en het Spui: een centrale locatie waar kunst vrij toegankelijk is en door iedereen kan worden gezien. Aansprekend, ongedwongen, soms confronterend, maar zeker van blijvende waarde.

PERS
AD Haagsche Courant, 13 februari 2010
AD Haagsche Courant, 11 februari 2010
Hagazine weblog, 11 februari 2010
Metropolis M website, 11 februari 2010

Bekijk hieronder een interview met Peter Struycken bij de oplevering van een beeld in 2008 (bron: Hagazine).