Stroom Bibliotheeksessies: David Galjaard

Dinsdag 24 april 2012
Locatie: bibliotheek Stroom Den Haag, Hogewal 1-9, Den Haag

De hoofdgast van de bibliotheeksessie op dinsdag 24 april 2012 was David Galjaard, naar aanleiding van het pas verschenen fotoboek Concresco, dat hij in eigen beheer heeft uitgegeven en gedeeltelijk via crowdfunding heeft gefinancierd. De 750.000 bunkers die gebouwd zijn tijdens de Koude Oorlog om de Albanezen te beschermen tegen aanvallen van buitenaf die nooit zijn gekomen, vormen een leidraad voor David Galjaard om een verhaal te vertellen in foto's over een Europees land dat begonnen is aan een lange, moeizame  weg naar deelname aan het kapitalistische systeem van het Westen.

David Galjaard is een documentair fotograaf met een journalistieke inslag. Zijn manier van werken kan getypeerd worden als slow photography. Hij werkt vaak voor langere tijd aan een project waarbij hij zeer uitvoerig onderzoek doet. De mens speelt een belangrijke rol binnen het werk van David Galjaard, al is zijn aanwezigheid in het beeld veelal beperkt. In plaats daarvan richt hij zich op de omgeving waarin mensen zich begeven of registreert hij hoe zij zich ten opzichte van deze omgeving verhouden. Galjaard heeft een fascinatie voor controle, angst, geweld en vergankelijkheid. Hierbij gaat hij altijd uit van kleine begrijpelijke onderwerpen om aan de hand daarvan een groter verhaal te vertellen.
www.davidgaljaard.nl

De lange reizen die David Galjaard door Albanië maakte, de diepe interesse in het land en de bevolking met de in onze ogen naïeve en absurde manier van het aanpakken van de dingen, waren onderwerp van het gesprek tijdens deze bibliotheeksessie. We spraken ook over het medium fotoboek en de invloed die hij van jongs af aan heeft ondergaan van de fotoboeken van Ed van der Elsken en later Jim Goldberg en Ad van Denderen. De intense manier van werken van deze fotografen en de gevoeligheid voor  de rauwe kanten van het leven herkent hij ook bij zichzelf.

DE BOEKENTAS VAN DAVID GALJAARD
Voor deze bibliotheeksessie nam David Galjaard een koffer mee met  boeken die hem beïnvloed hebben als fotograaf:

Amsterdam! Oude foto's 1947-1970
Foto's en tekst: Ed van der Elsken

Vormgeving: Anthon Beeke
238 bladzijden
Bussum, Unieboek BV - Van Holkema & Warendorf (1979)
ISBN 90269 49375
Ed van der Elsken was in zijn archief gedoken om een boek te maken van zijn beste oude zwart-wit foto's van Amsterdam. Met uitzondering van de periode 1950-1954 woonde hij toendertijd in Amsterdam. Hij werkte veel in de omgeving van zijn huis in de Koningsstraat, dus op de Nieuwmarkt, de Zeedijk, het Waterlooplein. Sfeervolle beelden van de jaren vijftig, de rellen in de jaren zestig, veel mensen, jonge mensen, maar ook architectuur en afbraak in het oude centrum van de stad.

Henk Wildschut, Shelter
Rotterdam, post editions, 112 pp ; 24.5 x 34 cm
ISBN  9789460830341
Henk Wildschut started  to photograph makeshift shelters: tent-like structures of waste materials, made by refugees, asylum seekers, and  illegal immigrants. From 2005 on he frequently travelled to Calais, southern Spain, Dunkirk, Malta, Patras and Rome to photograph them. While shelters reveal little or nothing about the wellbeing of their residents, they still become models for the larger, underlying story - one full of violence, fear, desire, courage, sadness and anxiety. In a documentary sense, the shelters cannot pretend to be anything else than what they actually are. This indirect portrayal originates in the moral despair of the photographer: how to depict a humanitarian problem in images without clichés?

Jim Goldberg, Raised by Wolves
Scalo Publishers; 2nd Scalo ed edition (October 1995)
ISBN-13: 978-1881616504
Quote: "I have the great privilege of being both witness and storyteller. Intimacy, trust and intuition guide my work."
"Raised by Wolves" documents the lives of teenage runaways who live on the streets of San Francisco and Los Angeles. Recorded between 1987 and 1993, Jim Goldberg was on the California streets photographing and interviewing his adolescent subjects, their social workers and the police.
This book combines photographs and video stills, found documents, and handwritten texts by the subjects themselves. It is a scrapbook of the stark and unsparing lives, while revealing the myriad traps set by drugs, violence, and exploitation, and the ultimate longing for happiness.


Plaats Delict Amsterdam
Foto's uit het politiearchief
Ruud Buurman
Amsterdam : Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2006
ISBN: 9789046802229
De foto's van Amsterdamse politiefotografen nemen de lezer mee naar de plekken des onheil: de locaties en interieurs waar misdrijven plaatsvonden in de periode van 1965 tot en met 1985. Het is alsof je over de schouder van de rechercheur meekijkt in cafés, nachtclubs, hotelkamers en privéwoningen van slachtoffers en daders.
De beelden worden aangevuld door interviews met rechercheurs en politiefotografen en een essay van Martin Bril.


Ad van Denderen, Go No Go
Edam : Paradox, 2003. - 198 pages (black & white and colour)
ISBN 90-80-2655-6-x
'Illegaal immigreren is fysiek zwaar', zegt Van Denderen. 'Je ziet vooral mannen tussen de achttien en de dertig, een enkele vrouw, soms een ouder iemand. Mensen doen veel om aan uitzichtloosheid te ontsnappen. Ze gaan letterlijk en figuurlijk steeds verder, want afstand bestaat niet meer. In Afrika hebben mensen altijd over het continent getrokken op zoek naar een beter bestaan. Lang hield het water ze weg uit Europa, maar nu is dat geen barrière meer. Ik kwam twee jongens uit de Punjab tegen die graag naar Nederland wilden. Ze hadden de film 'Amsterdamned' van Dick Maas gezien en dat leek ze wel wat.'"
NRC HANDELSBLAD, 04/04/03
"Verlangen naar Europa"
Interview met Ad van Denderen door Maartje Somers

Archief Stroom Bibliotheeksessies