STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Tentoonstelling
Peter Koole: Dedicated to Anna Politkovskaya
Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Persvrijheid toont Nieuwspoort vier schilderijen van Peter Koole. Dedicated to Anna Politkovskaya is de titel van een serie schilderijen voor de Russische journaliste en de krant waarvoor zij schreef, Novaja Gazeta. Anna Politkovskaja's artikelen waren een aanklacht tegen de misdragingen tijdens de beide Tsjetsjeense oorlogen. Ze schreef over martelingen en verdwijningen, over de corruptie in het leger, de overheid en in de rechtspraak. Dat heeft een prijs, op 7 oktober 2006 is Politkovskaja voor de ingang van haar appartement doodgeschoten. Werk van Peter Koole was in 2015 bij Stroom te zien in de tentoonsteling A Crushed Image (20 years after Srebrenica).
Locatie: Internationaal Perscentrum Nieuwspoort
Lange Poten 10, Den Haag
www.nieuwspoort.nl
25 april t/m 28 mei 2017 (alleen op afspraak te bezoeken)
TIP: Arno

Initiatief
We Are Here FC
Ik ben niet zo voetbal-minded, maar hier wil ik graag supporter van worden. Dit initiatief biedt vluchtelingen in een zeer moeilijke situatie iets positiefs en constructiefs, biedt hen een handreiking en perspectief. Dit team is gevestigd in Amsterdam; nu nog een Haagse afdeling. De merchandise en campagne voor dit bijzondere voetbalelftal is in handen van de Haagse vormgever Menno de Bruijn en Katarína Gališinová, student fotografie aan de KABK. Iedereen kan de club steunen door de gebreide We Are Here FC sjaal te kopen voor € 17,50 per stuk.
TIP: Mischa

Boek
‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja
‘Dit is Literatuur' dacht ik regelmatig terwijl ik ‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja las. Het lag al een tijdje op m'n nachtkastje, maar bleef onberoerd omdat ik niet zo'n zin had in een weer boek over ‘de kampen'. Maar ‘Misschien Esther' is in veel opzichten een heel ander boek. Om te beginnen is het geschreven door een jonge vrouw in het nu, iemand voor wie de Iphone een verlengstuk is van haar geheugen is, en die zich op het eerste gezicht weinig onderscheidt van de gemiddelde backpacker. Katja komt echter uit een joodse familie in Kiev en gaat op zoek naar de onbekende namen die door de talloze pogroms en de holocaust zijn opgeslokt. Het pad voert langs Tsaristisch Rusland, Polen, Oostenrijk (en lijkt daarin op W.G. Sebald ) en daalt - onontkoombaar - af in het ravijn van Babi Yar. Het jarenlange zwijgen van de Soviet samenleving over deze slachtpartij - waar 40% van de bewoners van Kiev werden vermoord - is exemplarisch voor het glimlachen en zwijgen van haar eigen opa. Het bijzondere aan ‘Misschien Esther' is dat je al lezende de poëzie van haar gedachten volgt en haar zoektocht een universele wordt. Het doet er niet meer toe hoe de leegte wordt gevuld, maar teruggaan naar steeds de dezelfde plek is geen optie.
TIP: Vincent

Muziek

'Human Performance' van Parquet Courts
Parquet Courts is een in 2010 opgerichte Amerikaanse slacker post-punk en indierock band uit Brooklyn (New York). Dit jaar kwam hun nieuwe album 'Human Performance' uit: upbeat en grappig, gevoelig en vreemd. Luister op YouTube (klik hierboven op de titel) naar het nummer ‘Berlin Got Blurry':
'Feels so effortless to be a stranger / But feeling foreign is such a lonely habit'.
TIP: Cora