STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Evenement
WRITER'S BLOCK schrijffestival van Amnesty International
De Haagse kunstenaars Babette Wagenvoort, Erik-Jan Ligtvoet, Marie Civikov, Karola Pezarro, Tanja Smit, Pietertje van Splunter, Simon Oosterhuis, Elizabeth de Vaal, Cecile Hooijdonk, Kees Koomen, Malou Cohen, Alice Mulder, Sean Cornelisse, Saskia Tannemaat, Thea Kors, Linde Gadellaa en anderen maken originele tekeningen tussen 14 en 19 uur. Bovendien zijn vele bekende Haagse kunstenaars aanwezig om brieven te schrijven voor de vrijlating van hen die onterecht gevangen zitten. Onder de gastschrijvers bevinden zich beeldend kunstenaars Christie van der Haak, Theo Jansen, Philip Akkerman, Floris Kaayk en Topp & Dubio.
Vrijdag 9 december 2016 in Haagse Hogeschool
TIP: Stroom Team

Speciale avond
Super B: Roaring 20s
Een hommage aan de legendarische club The Roaring 20s van Henk Roos die in de zestiger en zeventiger jaren aan het Spui in Den Haag gevestigd was. Super B onderneemt een poging deze Haagse historie voor een avond te laten herleven. Bert Jansma (Den Haag Centraal), een van de bezoekers van weleer, zal - gezeten aan de piano - herinneringen ophalen aan die vervlogen tijden. Er zullen films te zien zijn zoals die ook daar draaiden; westerns, cartoons, trailers, journaals en noem maar op. Eregasten van het spektakel zijn Henks dochter Barbara Roos en Patrick Spaans die beiden hun sporen hun sporen hebben verdiend in de woelige wereld van Roaring 20s. Het programma is samengesteld door Henk Hubenet, Barney de Krijger, Willem Marijs, Albert Wulffers en José de Bruin.
Stichting Ruimtevaart, Den Haag
Donderdag 15 december 2016, 20.30 uur

Tentoonstelling
Lasse Hoile (& Atelier Junn)
De Deense fotograaf en filmmaker Lasse Hoile - het meest bekend door zijn nauwe samenwerking met muzikant Steven Wilson en bands als Anathema, Opeth en Steve Rothery (Marillion) - neemt je mee in zijn wereld. Evenzeer beïnvloed door melancholische muziek als het werk van Francis Bacon, David Lynch en Andrei Tarkovsky, kruipt hij in de menselijke psyche. Gezichten zijn omwikkeld, verborgen, verdoezeld. Eenzame, vervormde figuren reizen door een desolaat landschap. Vintage erotiek heeft een sjamanistische draai gekregen. Verleiden en afstoten gaan hand in hand. Hoile's cinematografische taal trekt de kijker het beeld in, waar ze ons behendig aan ons eigen lot overlaat.
Noorderlicht Fotogalerie, Groningen
10 december 20

Muziek
Erroll Garner 'Ready Take One'
Erroll Garner is een van de grootste pianisten (en componisten) uit de jazzgeschiedenis, geroemd om zijn virtuoze en 'sappige' speelstijl. Wereldberoemde composities van zijn hand zijn 'Misty' en 'Penthouse Serenade'. Bijna 40 jaar na zijn dood is er een nieuw studio-album uitgekomen met een 14 nooit eerder uitgebrachte opnames, waaronder een aantal nieuwe composities. Op 'Ready Take One' swingt hij weer de pan uit. In zijn eigen woorden: "I get ideas from everything. A big color, the sound of water and wind, or a flash of something cool. Playing is like life. Either you feel it or you don't."
TIP: Liesbeth

Boek
‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja
‘Dit is Literatuur' dacht ik regelmatig terwijl ik ‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja las. Het lag al een tijdje op m'n nachtkastje, maar bleef onberoerd omdat ik niet zo'n zin had in een weer boek over ‘de kampen'. Maar ‘Misschien Esther' is in veel opzichten een heel ander boek. Om te beginnen is het geschreven door een jonge vrouw in het nu, iemand voor wie de Iphone een verlengstuk is van haar geheugen is, en die zich op het eerste gezicht weinig onderscheidt van de gemiddelde backpacker. Katja komt echter uit een joodse familie in Kiev en gaat op zoek naar de onbekende namen die door de talloze pogroms en de holocaust zijn opgeslokt. Het pad voert langs Tsaristisch Rusland, Polen, Oostenrijk (en lijkt daarin op W.G. Sebald ) en daalt - onontkoombaar - af in het ravijn van Babi Yar. Het jarenlange zwijgen van de Soviet samenleving over deze slachtpartij - waar 40% van de bewoners van Kiev werden vermoord - is exemplarisch voor het glimlachen en zwijgen van haar eigen opa. Het bijzondere aan ‘Misschien Esther' is dat je al lezende de poëzie van haar gedachten volgt en haar zoektocht een universele wordt. Het doet er niet meer toe hoe de leegte wordt gevuld, maar teruggaan naar steeds de dezelfde plek is geen optie.
TIP: Vincent

Muziek

'Human Performance' van Parquet Courts
Parquet Courts is een in 2010 opgerichte Amerikaanse slacker post-punk en indierock band uit Brooklyn (New York). Dit jaar kwam hun nieuwe album 'Human Performance' uit: upbeat en grappig, gevoelig en vreemd. Luister op YouTube (klik hierboven op de titel) naar het nummer ‘Berlin Got Blurry':
'Feels so effortless to be a stranger / But feeling foreign is such a lonely habit'.
TIP: Cora

Boek
'The Lonely City' van Olivia Laing
Wat betekent het om eenzaam te zijn? Hoe gaan we verbindingen aan met andere mensen? Brengt de technologie ons dichter bij elkaar of houdt die ons gevangen achter onze schermen? Olivia Laing onderzoekt de relatie tussen stad, eenzaamheid en creativiteit. Voor de liefde verhuisde ze ooit van Londen naar New York, maar toen die liefde al snel vertrok maakte ze vier seizoenen eenzaamheid door. Hoewel die gemoedstoestand haaruitval veroorzaakte en haar tot een verlegen voyeurist maakte, stelde die haar ook in staat na te denken over uitsluiting, het verband tussen solitarisme en schaamte, en de verhouding tot de ander. In haar zoektocht focust Laing zich op New York en vier kunstenaars die in deze metropool woonden: Edward Hopper, Andy Warhol, David Wojnarowicz en Henry Darger. Aan de hand van hun levens en werk ondervindt ze hoe stedelijke eenzaamheid de populaire cultuur als een epidemie heeft geïnfecteerd en ontdekt ze hoe kunst ook kan werken als medicijn.
TIP: Cora

Muziek
'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink
Het nummer 'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink gaat niet meer uit mijn hoofd. Muzikant Ariel Marcus Rosenberg heeft een zwak voor de excentrieke, perverse of ronduit rare kanten van zijn woonplaats Los Angeles. Die belicht hij volop in zijn bizarre muzikale cocktail van lo-fi-elektropop, glamrock, sixties tunes, psychedelica, disco en wat verder maar op zijn pad komt. Het nummer komt van het album 'Pom Pom' (2014). De video met in de hoofdrol Rick Wilder van de vroegere west coast punk band The Mau Maus is ook te zien op: ariel-pink.com
TIP: Cora