STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Festival
Haagse Parkpracht
Een cultureel festival met dans, opera, theater, mime en poppenspel dat op een heel bijzondere manier te beleven is: al varend in een bootje door Den Haag. Dit jaar is het festival vernieuwd en heeft een nieuw opstappunt: het Westbroekpark. Ook nieuw dit jaar is dat je met je eigen bootje mee kunt varen in de vloot die langs de voorstellingen trekt. En de sportievelingen kunnen mee op een SUP! Met een Sup beweeg je je staande op een surfplank voort over het water.
26 en 27 augustus 2016
Tickets: www.haagsegrachtenpracht.nl
TIP: Jane

Muziek

'Human Performance' van Parquet Courts
Parquet Courts is een in 2010 opgerichte Amerikaanse slacker post-punk en indierock band uit Brooklyn (New York). Dit jaar kwam hun nieuwe album 'Human Performance' uit: upbeat en grappig, gevoelig en vreemd. Luister op YouTube (klik hierboven op de titel) naar het nummer ‘Berlin Got Blurry':
'Feels so effortless to be a stranger / But feeling foreign is such a lonely habit'.
TIP: Cora

Boek
'The Lonely City' van Olivia Laing
Wat betekent het om eenzaam te zijn? Hoe gaan we verbindingen aan met andere mensen? Brengt de technologie ons dichter bij elkaar of houdt die ons gevangen achter onze schermen? Olivia Laing onderzoekt de relatie tussen stad, eenzaamheid en creativiteit. Voor de liefde verhuisde ze ooit van Londen naar New York, maar toen die liefde al snel vertrok maakte ze vier seizoenen eenzaamheid door. Hoewel die gemoedstoestand haaruitval veroorzaakte en haar tot een verlegen voyeurist maakte, stelde die haar ook in staat na te denken over uitsluiting, het verband tussen solitarisme en schaamte, en de verhouding tot de ander. In haar zoektocht focust Laing zich op New York en vier kunstenaars die in deze metropool woonden: Edward Hopper, Andy Warhol, David Wojnarowicz en Henry Darger. Aan de hand van hun levens en werk ondervindt ze hoe stedelijke eenzaamheid de populaire cultuur als een epidemie heeft geďnfecteerd en ontdekt ze hoe kunst ook kan werken als medicijn.
TIP: Cora

Satire (boek en blog)
The Artist Statements of the Old Masters
Als de grote meesters uit de Europese kunstgeschiedenis vandaag de dag zouden leven en een statement zouden moeten schrijven over hun werk, wat zou er dan uit hun pen vloeien? Volgens schrijver en satiricus John Seed gaan ook zij zich te buiten aan onleesbaar 'Art English'. Hieronymous Bosch "investigates a lexicon of parafictional erotic proclivities." Leonard da Vinci beschrijft zijn 'Mona Lisa' als "a self-referential otherness that overlays Neo-Platonic androgyny re-defined as an ontology of the unsaid". Frans Hals laat zijn 'Vrolijke Drinker' functioneren "within a non-linear matrix of inebriation".
Laten we hier lering uit trekken en laten we weer duidelijke taal te schrijven wanneer we het over kunst hebben. Laten we niet vervallen in incoherent, afstandelijk, semi-wetenschappelijk geneuzel met het 'moeilijke-woordenboek' in de hand.
TIP: Liesbeth

Muziek
'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink
Het nummer 'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink gaat niet meer uit mijn hoofd. Muzikant Ariel Marcus Rosenberg heeft een zwak voor de excentrieke, perverse of ronduit rare kanten van zijn woonplaats Los Angeles. Die belicht hij volop in zijn bizarre muzikale cocktail van lo-fi-elektropop, glamrock, sixties tunes, psychedelica, disco en wat verder maar op zijn pad komt. Het nummer komt van het album 'Pom Pom' (2014). De video met in de hoofdrol Rick Wilder van de vroegere west coast punk band The Mau Maus is ook te zien op: ariel-pink.com
TIP: Cora

Boek
The Assassination Complex
Via de doorsnee mediakanalen zal je niet veel over dit boek te weten komen. The Assassination Complex is een uitgave van onderzoeksjournalist Jeremy Scahill i.s.m. het team van The Intercept (met een voorwoord van Edward Snowden en een nawoord van Glenn Greenwald). Het boek bevat schokkende onthullingen over de geheime drone-oorlog die de Verenigde Staten o.l.v. president Obama al jaren aan het voeren zijn, voornamelijk tegen landen waar men niet officieel mee in oorlog is. Het onderzoek maakt gebruik van duizenden documenten van een klokkenluider die tot voor kort nog voor de regering werkte. De publicatie laat niet alleen zien hoeveel slachtoffers de aanvallen maken, maar ook dat 90% van de slachtoffers niet het beoogde doelwit is. Jeremy Scahill: "The U.S. is creating self-fulfilling prophecies. Rather than stopping terrorism, the U.S., through its drone program, is encouraging terrorism and providing terrorist organization with recruitment material." Lees en huiver. In Nederland te koop bij American Book Center.
TIP: Liesbeth

Film
‘Bitter Lake' van Adam Curtis
Soms word je gemanipuleerd en verlang je naar meer. Na het zien van de film ‘Bitter Lake'  van Adam Curtis wil je meer archief, muziek en nog meer achtergrond. We weten allemaal dat we de oorlog in Irak ‘ingerommeld' zijn, maar deze film neemt op originele wijze Afghanistan in 1947 als vertrekpunt en komt uit bij IS nu. Een virtuoze film die het broodnodige tegenwicht biedt op een steeds complexere wereld. De BBC documentaire (2 uur, 16 minuten) is gratis te zien op YouTube.
TIP: Vincent

Muziek
Tigran Hamasyan - Luys I Luso
Pianist Tigran Hamasyan's ECM debut is an extraordinary exploration of Armenian sacred music. Hamasyan has selected hymns and sharakans (Armenia's liturgical songs) as well as chants and arranged this selection for voices and piano. This is music of the 5th to 19th centuries, finding new and dramatic expression through Hamasyan's improvisational imagination and the committed performances of Armenia's leading choir. A celebration of Armenia's rich musical heritage around the world. More info and tour dates: www.luysiluso.com