STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Boek
‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja
‘Dit is Literatuur' dacht ik regelmatig terwijl ik ‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja las. Het lag al een tijdje op m'n nachtkastje, maar bleef onberoerd omdat ik niet zo'n zin had in een weer boek over ‘de kampen'. Maar ‘Misschien Esther' is in veel opzichten een heel ander boek. Om te beginnen is het geschreven door een jonge vrouw in het nu, iemand voor wie de Iphone een verlengstuk is van haar geheugen is, en die zich op het eerste gezicht weinig onderscheidt van de gemiddelde backpacker. Katja komt echter uit een joodse familie in Kiev en gaat op zoek naar de onbekende namen die door de talloze pogroms en de holocaust zijn opgeslokt. Het pad voert langs Tsaristisch Rusland, Polen, Oostenrijk (en lijkt daarin op W.G. Sebald ) en daalt - onontkoombaar - af in het ravijn van Babi Yar. Het jarenlange zwijgen van de Soviet samenleving over deze slachtpartij - waar 40% van de bewoners van Kiev werden vermoord - is exemplarisch voor het glimlachen en zwijgen van haar eigen opa. Het bijzondere aan ‘Misschien Esther' is dat je al lezende de poëzie van haar gedachten volgt en haar zoektocht een universele wordt. Het doet er niet meer toe hoe de leegte wordt gevuld, maar teruggaan naar steeds de dezelfde plek is geen optie.
TIP: Vincent

Muziek
Phosphorescent: ‘Muchacho'
‘Muchacho' (‘jongen' in het Spaans) is het zesde studio album van de Amerikaanse alternatieve Indie Rock / folk band Phosphorescent, en wat mij betreft hun beste ooit. De plaat komt uit 2013 en is dus al weer een paar jaar oud maar ik hoorde het nummer "Song for Zula' laatst onder een trailer in het Filmhuis en die muziek raakte mij meteen weer. Prachtige, sfeervolle nummers met een ruig randje.
TIP: Dorien

Presentaties
Super B: Grüezi mitenand
Onder de titel 'Grüezi mitenand' neemt Super B je mee op een reis door zwart-wit Zwitserland, waar kleur uitsluitend voorbehouden lijkt aan edelweiss. Zo'n honderd glasdiapositieven brengen je evenzoveel jaren terug in de tijd naar Luzern, Zürich, Vierwoudstedenmeer en eeuwige sneeuw. De tweede hoofdmoot van 'Grüezi' is een presentatie door Miek Zwamborn, schrijver van 'De duimsprong'. In dat boek treedt zij in de voetsporen van de Zwitserse landmeter en geoloog Albert Heim (1849-1937) en vanavond zal zij je langs adembenemende aardverschuivingen, watervallen, bergtoppen en Alpenvergezichten meetronen binnen een raamvertelling waarin zij aan de hand van projecties natuurwetenschappen vervlecht met historie, biografie, fotografie en topografie.
Locatie: Stichting Ruimtevaart, Hoge Zand 42, Den Haag
Zondag 2 oktober 2016 (aanvang 20.30 uur)

Muziek

'Human Performance' van Parquet Courts
Parquet Courts is een in 2010 opgerichte Amerikaanse slacker post-punk en indierock band uit Brooklyn (New York). Dit jaar kwam hun nieuwe album 'Human Performance' uit: upbeat en grappig, gevoelig en vreemd. Luister op YouTube (klik hierboven op de titel) naar het nummer ‘Berlin Got Blurry':
'Feels so effortless to be a stranger / But feeling foreign is such a lonely habit'.
TIP: Cora

Boek
'The Lonely City' van Olivia Laing
Wat betekent het om eenzaam te zijn? Hoe gaan we verbindingen aan met andere mensen? Brengt de technologie ons dichter bij elkaar of houdt die ons gevangen achter onze schermen? Olivia Laing onderzoekt de relatie tussen stad, eenzaamheid en creativiteit. Voor de liefde verhuisde ze ooit van Londen naar New York, maar toen die liefde al snel vertrok maakte ze vier seizoenen eenzaamheid door. Hoewel die gemoedstoestand haaruitval veroorzaakte en haar tot een verlegen voyeurist maakte, stelde die haar ook in staat na te denken over uitsluiting, het verband tussen solitarisme en schaamte, en de verhouding tot de ander. In haar zoektocht focust Laing zich op New York en vier kunstenaars die in deze metropool woonden: Edward Hopper, Andy Warhol, David Wojnarowicz en Henry Darger. Aan de hand van hun levens en werk ondervindt ze hoe stedelijke eenzaamheid de populaire cultuur als een epidemie heeft geïnfecteerd en ontdekt ze hoe kunst ook kan werken als medicijn.
TIP: Cora

Muziek
'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink
Het nummer 'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink gaat niet meer uit mijn hoofd. Muzikant Ariel Marcus Rosenberg heeft een zwak voor de excentrieke, perverse of ronduit rare kanten van zijn woonplaats Los Angeles. Die belicht hij volop in zijn bizarre muzikale cocktail van lo-fi-elektropop, glamrock, sixties tunes, psychedelica, disco en wat verder maar op zijn pad komt. Het nummer komt van het album 'Pom Pom' (2014). De video met in de hoofdrol Rick Wilder van de vroegere west coast punk band The Mau Maus is ook te zien op: ariel-pink.com
TIP: Cora

Boek
The Assassination Complex
Via de doorsnee mediakanalen zal je niet veel over dit boek te weten komen. The Assassination Complex is een uitgave van onderzoeksjournalist Jeremy Scahill i.s.m. het team van The Intercept (met een voorwoord van Edward Snowden en een nawoord van Glenn Greenwald). Het boek bevat schokkende onthullingen over de geheime drone-oorlog die de Verenigde Staten o.l.v. president Obama al jaren aan het voeren zijn, voornamelijk tegen landen waar men niet officieel mee in oorlog is. Het onderzoek maakt gebruik van duizenden documenten van een klokkenluider die tot voor kort nog voor de regering werkte. De publicatie laat niet alleen zien hoeveel slachtoffers de aanvallen maken, maar ook dat 90% van de slachtoffers niet het beoogde doelwit is. Jeremy Scahill: "The U.S. is creating self-fulfilling prophecies. Rather than stopping terrorism, the U.S., through its drone program, is encouraging terrorism and providing terrorist organization with recruitment material." Lees en huiver. In Nederland te koop bij American Book Center.
TIP: Liesbeth

Film
‘Bitter Lake' van Adam Curtis
Soms word je gemanipuleerd en verlang je naar meer. Na het zien van de film ‘Bitter Lake'  van Adam Curtis wil je meer archief, muziek en nog meer achtergrond. We weten allemaal dat we de oorlog in Irak ‘ingerommeld' zijn, maar deze film neemt op originele wijze Afghanistan in 1947 als vertrekpunt en komt uit bij IS nu. Een virtuoze film die het broodnodige tegenwicht biedt op een steeds complexere wereld. De BBC documentaire (2 uur, 16 minuten) is gratis te zien op YouTube.
TIP: Vincent

Muziek
Tigran Hamasyan - Luys I Luso
Pianist Tigran Hamasyan's ECM debut is an extraordinary exploration of Armenian sacred music. Hamasyan has selected hymns and sharakans (Armenia's liturgical songs) as well as chants and arranged this selection for voices and piano. This is music of the 5th to 19th centuries, finding new and dramatic expression through Hamasyan's improvisational imagination and the committed performances of Armenia's leading choir. A celebration of Armenia's rich musical heritage around the world. More info and tour dates: www.luysiluso.com