STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Muziek
'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink
Het nummer 'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink gaat niet meer uit mijn hoofd. Muzikant Ariel Marcus Rosenberg heeft een zwak voor de excentrieke, perverse of ronduit rare kanten van zijn woonplaats Los Angeles. Die belicht hij volop in zijn bizarre muzikale cocktail van lo-fi-elektropop, glamrock, sixties tunes, psychedelica, disco en wat verder maar op zijn pad komt. Het nummer komt van het album 'Pom Pom' (2014). De video met in de hoofdrol Rick Wilder van de vroegere west coast punk band The Mau Maus is ook te zien op: ariel-pink.com
TIP: Cora

Film
El Abrazo de la Serpiente (The Embrace of the Serpent)
In deze hypnotiserende film in magistraal zwart wit gaan twee ontdekkingsreizigers, respectievelijk in 1909 en 1940, op zoek naar een bijzonder geneeskrachtige plant in het Colombiaanse regenwoud. Beide mannen worden begeleid door dezelfde sjamaan, Karamakate. Hun tocht legt bloot welke verwoestingen de koloniale machten hebben aangericht en tot welke excessen hebzucht, religieus fanatisme en extremisme kunnen leiden. Een hallucinerende ervaring die onderstreept hoe belangrijk het is dat de mens kan dromen. De jonge Colombiaanse regisseur Ciro Guerra ontving eerder dit jaar een Oscarnominatie voor zijn film.
Nu in de Filmhuizen.
TIP: Liesbeth

Tentoonstelling
The Museum of Everything
De Kunsthal in Rotterdam presenteert met 'The Museum of Everything' een groots en toonaangevend overzicht van meer dan honderd onafhankelijke en niet-academische kunstenaars uit de 19e, 20e en 21e eeuw van over de hele wereld. The Museum of Everything is befaamd om zijn krachtige en imposante installaties, waarin het werk wordt gepresenteerd van kunstenaars die opereren buiten het domein van de academische kunst, de officiële kunstgeschiedenis en haar logica en taal. De termen outsider art, art brut, naïeve - of primitieve kunst worden vaak gebruikt om het werk te beschrijven van kunstenaars die buiten het conventionele kunstcircuit creëren. The Museum of Everything hanteert geen van deze etiketten. Het geeft er de voorkeur aan deze individuele, niet academische kunstenaars te beschrijven als onontdekte, onbedoelde, ongetrainde, en niet geclassificeerde kunstenaars van de moderne tijd. Want het Museum of Everything is veel meer dan een rondreizende tentoonstelling. Het vormt de neerslag van een filosofisch pleidooi voor culturele gelijkheid. De Engelse oprichter van The Museum of Everything James Brett: "Het is onze taak om deze kunstenaars binnen de context van de kunst te plaatsen en ze niet buiten te sluiten als outsiders. Wij strijden voor het universele recht op vrije beeldende expressie... niet voor een kleine groep van uitverkorenen, maar voor iedereen!"
De Kunsthal, t/m 22 mei 2016
TIP: Cora

Film
‘Bitter Lake' van Adam Curtis
Soms word je gemanipuleerd en verlang je naar meer. Na het zien van de film ‘Bitter Lake'  van Adam Curtis wil je meer archief, muziek en nog meer achtergrond. We weten allemaal dat we de oorlog in Irak ‘ingerommeld' zijn, maar deze film neemt op originele wijze Afghanistan in 1947 als vertrekpunt en komt uit bij IS nu. Een virtuoze film die het broodnodige tegenwicht biedt op een steeds complexere wereld. De BBC documentaire (2 uur, 16 minuten) is gratis te zien op YouTube.
TIP: Vincent

Muziek
Tigran Hamasyan - Luys I Luso
Pianist Tigran Hamasyan's ECM debut is an extraordinary exploration of Armenian sacred music. Hamasyan has selected hymns and sharakans (Armenia's liturgical songs) as well as chants and arranged this selection for voices and piano. This is music of the 5th to 19th centuries, finding new and dramatic expression through Hamasyan's improvisational imagination and the committed performances of Armenia's leading choir. A celebration of Armenia's rich musical heritage around the world. More info and tour dates: www.luysiluso.com