STROOM TIPS

"Satie" by Daniel Lanois (feat. Rocco DeLuca) from the album 'Goodbye To Language'

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.


Concert
Daniel Lanois at Rewire 2017
Esteemed French-Canadian guitarist Daniel Lanois treats Rewire 2017 to his unique 'instrumental steel A/V solo show'. Daniel Lanois is arguably one of the most understated and influential producers of the 20th century. Though his name may not be printed on the cover, the Québec-born guitarist has had a hand in a wide swath of rock folklore, contributing his spacious and echoing ambient blur to albums by the likes of Brian Eno, Bob Dylan, Emmylou Harris and Willie Nelson.
Saturday 1 April at Rewire Festival in The Hague
TIP: Dorien

Film
Toni Erdman
Wat er precies mis is gegaan tussen vader en dochter blijft onduidelijk. Vader Toni besluit spontaan zijn dochter in Boekarest op te zoeken die als consultant werkt voor een Duitse firma. Zij neemt hem tegen wil en dank mee naar ambassade borrels en wordt zo getuige van haar ledig bestaan. Als hij haar vraagt op ze wel gelukkig is, reprimeert zij of hij niet wat preciezer kan formuleren wat geluk dan wel is. Toni laat het er niet bij zitten en duikt als een soort van zakengoeroe op in haar bijzijn. Hierdoor krijgt hij een steeds meer hilarische als doorslaggevende rol in haar leven. De climax is zowel ontluisterend als ontroerend, maar wordt op geen enkel ogenblik - in de drie uur (!) durende film - voorspelbaar of flauw. Het laat - met een big smile - een filosofische nasmaak achter over familieverhoudingen en generaties.
TIP: Vincent

Muziek
Erroll Garner 'Ready Take One'
Erroll Garner is een van de grootste pianisten (en componisten) uit de jazzgeschiedenis, geroemd om zijn virtuoze en 'sappige' speelstijl. Wereldberoemde composities van zijn hand zijn 'Misty' en 'Penthouse Serenade'. Bijna 40 jaar na zijn dood is er een nieuw studio-album uitgekomen met een 14 nooit eerder uitgebrachte opnames, waaronder een aantal nieuwe composities. Op 'Ready Take One' swingt hij weer de pan uit. In zijn eigen woorden: "I get ideas from everything. A big color, the sound of water and wind, or a flash of something cool. Playing is like life. Either you feel it or you don't."
TIP: Liesbeth

Boek
‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja
‘Dit is Literatuur' dacht ik regelmatig terwijl ik ‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja las. Het lag al een tijdje op m'n nachtkastje, maar bleef onberoerd omdat ik niet zo'n zin had in een weer boek over ‘de kampen'. Maar ‘Misschien Esther' is in veel opzichten een heel ander boek. Om te beginnen is het geschreven door een jonge vrouw in het nu, iemand voor wie de Iphone een verlengstuk is van haar geheugen is, en die zich op het eerste gezicht weinig onderscheidt van de gemiddelde backpacker. Katja komt echter uit een joodse familie in Kiev en gaat op zoek naar de onbekende namen die door de talloze pogroms en de holocaust zijn opgeslokt. Het pad voert langs Tsaristisch Rusland, Polen, Oostenrijk (en lijkt daarin op W.G. Sebald ) en daalt - onontkoombaar - af in het ravijn van Babi Yar. Het jarenlange zwijgen van de Soviet samenleving over deze slachtpartij - waar 40% van de bewoners van Kiev werden vermoord - is exemplarisch voor het glimlachen en zwijgen van haar eigen opa. Het bijzondere aan ‘Misschien Esther' is dat je al lezende de poëzie van haar gedachten volgt en haar zoektocht een universele wordt. Het doet er niet meer toe hoe de leegte wordt gevuld, maar teruggaan naar steeds de dezelfde plek is geen optie.
TIP: Vincent

Muziek

'Human Performance' van Parquet Courts
Parquet Courts is een in 2010 opgerichte Amerikaanse slacker post-punk en indierock band uit Brooklyn (New York). Dit jaar kwam hun nieuwe album 'Human Performance' uit: upbeat en grappig, gevoelig en vreemd. Luister op YouTube (klik hierboven op de titel) naar het nummer ‘Berlin Got Blurry':
'Feels so effortless to be a stranger / But feeling foreign is such a lonely habit'.
TIP: Cora

Boek
'The Lonely City' van Olivia Laing
Wat betekent het om eenzaam te zijn? Hoe gaan we verbindingen aan met andere mensen? Brengt de technologie ons dichter bij elkaar of houdt die ons gevangen achter onze schermen? Olivia Laing onderzoekt de relatie tussen stad, eenzaamheid en creativiteit. Voor de liefde verhuisde ze ooit van Londen naar New York, maar toen die liefde al snel vertrok maakte ze vier seizoenen eenzaamheid door. Hoewel die gemoedstoestand haaruitval veroorzaakte en haar tot een verlegen voyeurist maakte, stelde die haar ook in staat na te denken over uitsluiting, het verband tussen solitarisme en schaamte, en de verhouding tot de ander. In haar zoektocht focust Laing zich op New York en vier kunstenaars die in deze metropool woonden: Edward Hopper, Andy Warhol, David Wojnarowicz en Henry Darger. Aan de hand van hun levens en werk ondervindt ze hoe stedelijke eenzaamheid de populaire cultuur als een epidemie heeft geïnfecteerd en ontdekt ze hoe kunst ook kan werken als medicijn.
TIP: Cora

Muziek
'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink
Het nummer 'Dayzed Inn Daydreams' van Ariel Pink gaat niet meer uit mijn hoofd. Muzikant Ariel Marcus Rosenberg heeft een zwak voor de excentrieke, perverse of ronduit rare kanten van zijn woonplaats Los Angeles. Die belicht hij volop in zijn bizarre muzikale cocktail van lo-fi-elektropop, glamrock, sixties tunes, psychedelica, disco en wat verder maar op zijn pad komt. Het nummer komt van het album 'Pom Pom' (2014). De video met in de hoofdrol Rick Wilder van de vroegere west coast punk band The Mau Maus is ook te zien op: ariel-pink.com
TIP: Cora