STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Film
Under the Skin
In Under the Skin (Jonathan Glazer, 2014) speelt Scarlett Johansson een buitenaards wezen dat op aarde leeft als de prachtige en fascinerende jonge vrouw Laura. In het Schotse landschap verleidt zij mannen om haar honger te stillen. Nadat Laura een man ontmoet met een zeldzame gezichtsaandoening, raakt zij steeds meer bewust van haar menselijke lichaam en slaat de twijfel toe.
Nu in de bioscopen van Cineville
(waaronder Filmhuis Den Haag)
Tip: Marieke

Boek
Thomas Piketty
Woensdag 5 november was de Franse econoom Thomas Piketty exclusief bij boekhandel Paagman te gast (vestiging Centrum). Hij signeerde de bestseller Kapitaal in de 21e eeuw, die net is verschenen in een Nederlandse vertaling. Een van de grootste problemen van de economie is de opeenhoping en de verdeling van kapitaal. Dat hangt nauw samen met problemen van ongelijkheid, van concentratie van welvaart en van economische groei. Piketty analyseert een groot aantal gegevens uit de laatste twee eeuwen en uit 20 landen. Zo weet hij fundamentele economische en sociale processen bloot te leggen. Kapitaal in de eenentwintigste eeuw is een herbezinning op de economische geschiedenis en dwingt ons de werkelijkheid nuchter onder ogen te zien.
Tip: Mischa

Tentoonstelling

Vivian Maier - Street Photographer
Voor het eerst is er in Nederland (in fotografiemuseum Foam in Amsterdam) een overzicht te zien van het werk fotograaf Vivian Maier. Achter vrij haar recente ontdekking zit een bijzonder verhaal. In 2007 kocht John Maloof in Chicago op een veiling een doos vol negatieven. Misschien kon hij een aantal foto's gebruiken voor een boek dat hij aan het schrijven was. Het materiaal in de doos oversteeg echter al zijn verwachtingen. Van wie waren deze sublieme foto's? Zijn speurtocht bracht hem bij de maker: een totaal onbekende (en zeer mysterieuze) kinderoppas uit Chicago: Vivian Maier. Helaas, toen Maloof in 2009 contact met haar zocht bleek ze net te zijn overleden. Sindsdien is het snel gegaan met de roem van Vivian Maier: diverse boeken en tentoonstellingen, de film Finding Vivian Maier en jammer genoeg veel gebekvecht achter de schermen over wie de rechten op haar fantastische oeuvre heeft.
In Foam, Amsterdam
7 november 2014 t/m 28 januari 2015
Tip: Liesbeth

Film
Cinetree: Hand-picked Films
"We willen je iets laten zien". Met deze slogan werd de afgelopen weken al reclame gemaakt voor Cinetree, een video on demand platform voor verhalen die verteld moeten worden. Het initiatief van Hanna Verboom is maandag 13 oktober van start gegaan. Voor 4,99 per maand kun je twee films per maand downloaden; films die speciaal zijn geselecteerd door een ‘curatoren' team van verhalenvertellers, waaronder Joris Luyendijk, Halina Reyn en Jelle Brandt Corstius. Ze delen hun persoonlijke filmervaringen en vertellen over hun filmselecties. De volledige winst uit de verkoop van abonnementen gebruikt Cinetree om nieuwe films en documentaires te produceren. Kortom: niet alleen een interessante werkwijze, het levert ook mooie verrassingen in je mailbox op: Fishtank, Le Mari de la Coiffeuse en Kumaré. Films waar ik nog nooit van gehoord heb en die ik straks fijn online kan bekijken. Dus ga op Cinetree, voor handpicked films, sure to move you.
Tip: Francien

Tentoonstelling
Emoties
Onze maatschappij wordt het laatste decennium in steeds grotere mate gedreven door emotie. Hierbij is de rede (ratio) van ondergeschikt belang. Denk aan politieke discussies in talkshows, aan real-time journalistiek die geladen is met emoties: de zogeheten 'candy and shit' stormen in de sociale media, waarbij 'één-klik op de like' button al voldoende lijkt om een democratische mening te verkondigen. In deze door media beheerste samenleving is een rationale analyse zeldzaam geworden. In de tentoonstelling Emoties in Gemeentemuseum Helmond benaderen 16 kunstenaars het onderwerp kritisch en vol overgave. Ze confronteren de kijker met indringende emoties. Soms moreel provocerend en ons oproepend om een standpunt in te nemen. De deelnemende kunstenaars zijn: Bas Jan Ader, Meiro Koizumi, Suzanne Opton, Mathilde ter Heijne, Bill Viola, Adriaan van der Ploeg, Lars Arrhenius, Jos de Gruyter & Harald Thys, Berlinde DeBruyckere, Vaast Colson, Andy Wauman, Koen Hauser, Erwin Olaf, Robert Arnold, Yael Bartana en Halil Altindere.
Gemeentemuseum Helmond
14 oktober 2014 t/m 11 januari 2015
Tip: Liesbeth

Muziek
Valerie June
Arno van Roosnalen ging onlangs naar het concert van Valerie June, de Medusa van Tenessee, in het Paard in Den Haag. Vorig jaar kocht hij haar CD Pushin' against a stone, prachtig geproduceerd door Dan Auerbach (The Black Keys). Het eerste nummer, Working Woman Blues, is ritmisch onbedaarlijk en kent prachtig koper dat aan de Philly Soul van de jaren zeventig herinnert. Maar zoals alle nummers op Pushin' against the stone wordt het gedragen door de stem van Valerie, die "tussen die van Dolly Parton en Billie Holiday ligt". Ook al liggen haar referenties in muziek van de afgelopen decennia, Valerie June is zo fris als een pas geplukt abrikoosje.
Tip: Arno

Muziek
Sonny Rollins 'Road Shows volume 3'
Jazzlegende Sonny Rollins is over de 80, mag van zijn dokter geen saxofoon meer spelen en heeft helaas al zijn concerten moeten afzeggen, maar gelukkig is daar nu een nieuwe cd met opnames van live optredens van 2001 tot 2012. Downbeat schrijft: 'It's an excellent collection of Rollins as a senior statesman of jazz - a confident, free and flowing improviser with an encyclopedic knowledge of music and his instrument (...) For those who have seen Rollins in concert, this album will bring back terrific memories. When you listen to Road Shows, Vol. 3, it's stunning to realize that these are recordings by an artist in his 70s and even 80s. We should all want to be like Sonny when we grow up!'
Tip: Liesbeth

Muziek
‘Battle of the countertenors' in opera 'Artaserse' van Leonardo Vinci
Begin mei vond in Amsterdam een opvoering plaats van de vergeten en zeer onlangs herontdekte opera 'Artaserse' van de Napolitaanse barokcomponist Leonardo Vinci (1696?-1730). Volgens alle verslagen moet het een spectaculaire gebeurtenis geweest zijn. Vijf countertenors en slechts één tenor brachten het beroemde verhaal over de moord op de Perzische koning Darius en de spannende intriges rond zijn zoon en opvolger Artaxerxes (Artaserse) voor het voetlicht. Een zinderende mix van liefde en politiek, die uitloopt op een gelukkig einde. Het concert is intergraal te beluisteren op de website van Radio 4.
Tip: Mischa

Films over de doodstraf
Inspired by the installation of Sam Durant's Scaffold in The Hague - an artwork that will function as a platform for discussion on the death penalty, democracy and justice - here a list of selected movies (and documentaries) that in some way or other zoom in on the death penalty: The Green Mile (1999); Dead Man Walking (1995); Capote (2005); Infamous (2006); The Thin Blue Line (1988); Pierrepoint: The Last Hangman (2005); The Life of David Gale (2003); Harakiri (1962); I Want to Live! (1958); Race to Execution (2006); La vie, l'amour, la mort (1969); Dancer in the Dark (2000); The Front Page (1974); Into the Abyss (2011); 10 Rillington Place (1971); 12 Angry Men (1957); M - Eine Stadt sucht einen Mörder (1931); Paths of Glory (1957); The Postman Always Rings Twice (1946); The Chamber (1996), Death Row II (2013), Killing Time (2013), Code Rood: De Doodstraf (2014).
Tip: Liesbeth, Cora en Ira

Cinetree from Bobby Voeten on Vimeo.