STROOM TIPS

Persoonlijke tips van Stroom medewerkers voor tentoonstellingen, lezingen, films, muziek, boeken en allerlei andere zaken.

Tentoonstelling
Gordon Parks: I am you. Selected works 1942-1078
De meeste mensen kennen Gordon Parks (1912-2006) vooral als filmmaker, met name van de cultfilm Shaft met de beroemde muziek van Isaac Hayes. Maar Gordon Parks was ook een invloedrijke fotograaf, die zijn camera gebruikte als zijn ‘weapon of choice'. Parks was een belangrijke voorvechter in de strijd voor gelijke rechten voor Afrikaans Amerikanen en behandelde thema's zoals armoede, marginalisering en onrecht. Foam in Amsterdam toont nu 120 werken uit de collectie van The Gordon Parks Foundation (vintage prints, contact sheets, magazines en filmfragmenten), die de sociale, maatschappelijke en politieke context laten zien waarin zijn werk is ontstaan. Een tijdperk in de Amerikaanse geschiedenis waarin de Afrikaans Amerikaanse claim voor gelijkheid de natie in beroering bracht.
Foam, Amsterdam
16 juni t/m 6 september 2017
TIP: Liesbeth

Uitgaan
Waterkant: Mooiste grasterras van Den Haag
Even ontsnappen aan de drukte op Scheveningen of Kijkduin? Dan is Waterkant heerlijk. Ik vind het een van de mooiste plekken van Den Haag. Met haar fraaie grasterras, het lekkere eten en drinken en de roeibootjes die je er kunt huren. In de bijbehorende bunker (10 juni Bunkerdag!)  is ook nog kunst te zien. Waterkant ligt middenin het Rosarium van het Westbroekpark. Je kunt er komen via het park of - veel leuker! - je steekt bij de Haringkade het water over met een handbediende pont.
TIP: Jane

Initiatief
We Are Here FC
Ik ben niet zo voetbal-minded, maar hier wil ik graag supporter van worden. Dit initiatief biedt vluchtelingen in een zeer moeilijke situatie iets positiefs en constructiefs, biedt hen een handreiking en perspectief. Dit team is gevestigd in Amsterdam; nu nog een Haagse afdeling. De merchandise en campagne voor dit bijzondere voetbalelftal is in handen van de Haagse vormgever Menno de Bruijn en Katarína Gališinová, student fotografie aan de KABK. Iedereen kan de club steunen door de gebreide We Are Here FC sjaal te kopen voor € 17,50 per stuk.
TIP: Mischa

Boek
‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja
‘Dit is Literatuur' dacht ik regelmatig terwijl ik ‘Misschien Esther' van Katja Petrowskaja las. Het lag al een tijdje op m'n nachtkastje, maar bleef onberoerd omdat ik niet zo'n zin had in een weer boek over ‘de kampen'. Maar ‘Misschien Esther' is in veel opzichten een heel ander boek. Om te beginnen is het geschreven door een jonge vrouw in het nu, iemand voor wie de Iphone een verlengstuk is van haar geheugen is, en die zich op het eerste gezicht weinig onderscheidt van de gemiddelde backpacker. Katja komt echter uit een joodse familie in Kiev en gaat op zoek naar de onbekende namen die door de talloze pogroms en de holocaust zijn opgeslokt. Het pad voert langs Tsaristisch Rusland, Polen, Oostenrijk (en lijkt daarin op W.G. Sebald ) en daalt - onontkoombaar - af in het ravijn van Babi Yar. Het jarenlange zwijgen van de Soviet samenleving over deze slachtpartij - waar 40% van de bewoners van Kiev werden vermoord - is exemplarisch voor het glimlachen en zwijgen van haar eigen opa. Het bijzondere aan ‘Misschien Esther' is dat je al lezende de poëzie van haar gedachten volgt en haar zoektocht een universele wordt. Het doet er niet meer toe hoe de leegte wordt gevuld, maar teruggaan naar steeds de dezelfde plek is geen optie.
TIP: Vincent

Muziek

'Human Performance' van Parquet Courts
Parquet Courts is een in 2010 opgerichte Amerikaanse slacker post-punk en indierock band uit Brooklyn (New York). Dit jaar kwam hun nieuwe album 'Human Performance' uit: upbeat en grappig, gevoelig en vreemd. Luister op YouTube (klik hierboven op de titel) naar het nummer ‘Berlin Got Blurry':
'Feels so effortless to be a stranger / But feeling foreign is such a lonely habit'.
TIP: Cora