Aanmoedigingsprijs 2010

Andrea Freckmann, Iona Hoogenberk, Kirsten Schuil

Jaarlijks reikt Stroom Den Haag aanmoedigingsprijzen uit aan afgestudeerden van de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

Een onafhankelijke jury bezocht de eindpresentatie van meer dan 200 studenten. De commissie was verrast door de constant hoge kwaliteit in de presentaties, over de gehele breedte van afdelingen heen. Drie presentaties sprongen daar bovenuit. Zaterdag 3 juli 2010 mochten Andrea Freckmann, Iona Hoogenberk en Kirsten Schuil de Stroom Aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen.

Download hier de speech die Arno van Roosmalen (directeur Stroom Den Haag) bij deze gelegenheid hield (pdf bestand).

De jury was verrast door de schilderijen van Andrea Freckmann (afdeling Beeldende Kunst). Vooral de zelfverzekerde composities sprongen in het oog. Daaruit spreekt een goed gevoel voor het opbouwen van een scène, voor het creëren van spanning in de compositorische vlakken. De schilderijen maken een open indruk, door de losse schildertoets, door de bewust onuitgewerkte gedeeltes en door de voorstellingen zelf, die niet zozeer een afgerond verhaal zijn maar eerder een terloops moment in een mogelijk groter narratief. Het zijn schilderijen die de toeschouwer uitnodigen om door het beeld te reizen en mee te kijken in het schilder- en denkproces van de maker.
website Andrea Freckmann

Iona Hoogenberk (afdeling Beeldende Kunst) overtuigde met een heldere en eenvoudige presentatie van een complex en gelaagd project. Twee synchroon lopende diapresentaties tonen het proces van opbouw en afbraak van een stenen huisje op de binnenplaats van de kunstacademie. Het bouwen van een eigen huis zou men kunnen zien als een belangrijke levensbehoefte van de mens, als een ‘rite de passage' of bijvoorbeeld als een daad van autonomie en zelfbeschikking. Al deze verworvenheden worden echter binnen de context van het project weer ondergraven, letterlijk weer afgebroken. De duurzaamheid van het gebruikte materiaal contrasteert met het immateriële van de presentatie, de zorgvuldigheid van de handeling lijkt in tegenspraak met de tijdelijkheid van het project. Wat resteert is de beelddocumentatie die ons de procesmatige en performatieve kwaliteiten van het project toont.

Kirsten Schuil (afdeling Grafisch Ontwerpen) viel op met het werk ‘Mist', een videopresentatie over de invloed van de media op onze perceptie van belangrijke gebeurtenissen. De video toont in negen opeenvolgende scènes een virtuele reconstructie van locaties die het decor zijn geweest van recente nieuws-items: een terminal op het vliegveld als verwijzing naar de IJslandse aswolk, het plein met de gedenknaald in Apeldoorn als verwijzing naar de aanslag op de koningin. Kirsten Schuil toont ons een sterk gereduceerde weergave van de plekken: veel details zijn weggelaten, mensen zijn afwezig. In de video volgen de scènes elkaar in een traag tempo op, alsof we als kijker worden gevraagd om langer stil te staan bij wat we zien. Het levert indringende, bijna serene beelden op die de kijker opmerkelijk genoeg juist bewuster lijken te maken van de dramatiek van de betreffende gebeurtenissen.
website Kirsten Schuil

Juryleden 2010
De jury van dit jaar bestond uit: kunstenaar Helen Verhoeven, curator en critica Suzanne Wallinga, kunstenaar en organisator Floris Kruidenberg en (namens de KABK) kunstenaar en docent Grafisch Ontwerpen Michel Hoogervorst.
Overzicht Aanmoedigingsprijzen 1991-2010

www.kabk.nl

Andrea Freckmann, 'Der König ist tot. Lang lebe der König', 2010
Iona Hoogenberk
Kirsten Schuil
Andrea Freckmann, 'Warten', 2009
Iona Hoogenberk
Kirsten Schuil
Andrea Freckmann, 'Elfter Monat', 2010
Kirsten Schuil