Ondertussen: Floris Kaayk

26 juli t/m 7 september 2008
Locatie: Hogewal 1-9, Den Haag

Floris Kaayk maakte tijdens zijn studie aan de academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost te Breda twee korte animatiefilms die in binnen- en buitenland hoge ogen gooiden: ‘The Order Electrus' (2005) en ‘Metalosis Maligna' (2006). De films bieden een onheilspellend en hyperrealistisch toekomstperspectief van een wereld waarin muterende organismen, cyborgs en nieuwe levensvormen hun intrede doen en daarmee het naderende einde van de mensheid aankondigen. Een einde dat de mens zelf creëert, vanwege de drang om de natuur naar zijn hand te zetten. Voor de animaties heeft Floris Kaayk gebruik gemaakt van geavanceerde animatiesoftware waarmee de werkelijkheid zeer dicht wordt benaderd.

Met zijn nieuwe filmproject ‘After the Great Flood' borduurt Floris Kaayk voort op deze werkwijze en thematiek. In de film wordt de mensheid in een verwoeste wereld benaderd als een vanuit instinct handelend collectief. Door verschillende lichaamsdelen samen te laten werken, op een manier zoals een mierenkolonie dat ook doet, ontstaat er een vervreemdend beeld van het menselijk lichaam. Voor het script wordt het verhaal van de toren van Babel gebruikt, een klassieke oudtestamentische vertelling en een van de meest oorspronkelijke verhalen over samenwerking.
 
Floris Kaayk ontving voor zijn project ‘After the Great Flood' een PRO-onderzoekssubsidie voor het ontwikkelen van een ‘treatment', een storyboard en de bouw van filmmaquettes. Dat stelde hem in staat om bij het Filmfonds een subsidie aan te vragen ter verdere realisering van het project. Deze subsidie is inmiddels toegekend. In het najaar van 2008 zullen de opnames starten.

Ondertussen
Ondertussen vormt zowel fysiek als programmatisch een schakel tussen het kunstbeleid en het kunstenaarsbeleid van Stroom. De ruimte en het programma dat hier plaatsvindt noemen we Ondertussen. Ondertussen toont op reguliere basis presentaties naar aanleiding van subsidieverzoeken die zijn ingediend in het kader van de PRO- en SPOT-subsidieregeling van Stroom. De presentaties zijn bedoeld om de ideeënrijkdom in de aanvragen en de diversiteit van het subsidiestelsel te tonen. Het kan gaan om een (tussentijdse) rapportage van een onderzoek of project, een studiereis of bijvoorbeeld een netwerkpresentatie. De inrichting is in handen van de aanvrager.


Archief Ondertussen presentaties

presentatie in Ondertussen
foto: Stroom Den Haag
presentatie in Ondertussen
foto: Stroom Den Haag
presentatie in Ondertussen
foto: Stroom Den Haag