Stroom Travel: Toekomstig Erfgoed

Fietstocht langs na-oorlogse kunst in Den Haag Zuid West o.l.v. Wijnand Galema

Zondag 16 oktober 2011, 13-16 uur
Beginpunt: Theater Dakota,
Zuidlarenstraat 57, Den Haag
Eindpunt: festivalterrein DAG HAP
Erasmusveld, Den Haag
Deelname: gratis >
eigen fiets meenemen
Reserveren: formulier onderaan de pagina (beperkt aantal plaatsen)

In het kader van het Hussem Festival organiseert Stroom Den Haag een fietstocht o.l.v. Wijnand Galema langs enkele unieke kunstwerken in Den Haag Zuid West.

Overal in Nederland worden de zogenoemde wederopbouwwijken onder handen genomen: de wijken die na de Tweede Wereldoorlog in hoog tempo werden gebouwd om tegemoet te komen aan de enorme  woningnood van die dagen. Ze zijn ontstaan in een tijd dat de gebouwen goedkoop en vooral snel gerealiseerd moesten worden. De meeste woningen voldoen echter niet meer aan de huidige norm. Door de sloopdrift wordt de vraag urgent wat te doen met de monumentale kunst die aan deze gebouwen vastzit?

In opdracht van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling afdeling Monumentenzorg stelde architectuurhistoricus Wijnand Galema een publicatie ‘Goede sier gemaakt' samen, waarin alle wederopbouwkunst in de periode 1945-1970 in Den Haag Zuid West is geïnventariseerd.

Het betreft uitsluitend de kunst die tijdens de bouw is ontstaan en daar ook deel van uit maakt. Op kerken, woningbouwcomplexen en scholen wordt deze kunst aangetroffen. Soms is een blinde muur een aanleiding voor een groot monumentaal reliëf, voor een mozaïek of schildering. Dikwijls is de kunst volledig geïntegreerd in de architectuur: glas in lood, kleine sculpturen boven de portieken of een reliëf waarin functionele elementen als ventilatie-roosters zijn verwerkt. Autonome beelden komen in die periode ook voor, alhoewel dit eerder het gevolg was van de snelheid waarmee werd gebouwd dan van een weloverwogen keuze.

Herwaardering voor kunst uit de wederopbouwperiode heeft er toe geleid dat in Den Haag nog net op tijd een aantal belangrijke werken kunnen worden behouden, zoals bij de school van Sjoerd Schamhard het mozaïek van Jeroen Voskuyl en de wandschildering van Willem Hussem.

In 2007 organiseerde Stroom Den Haag over dit onderwerp de tentoonstelling 1951 DHZW 2007: Toekomstig erfgoed.

LINKS:
www.hussemfestival.nl
www.foodprint.stroom.nl (DAG HAP)
www.wederopbouwkunst.nl
www.icn.nl

Beresteinlaan 629, geglazuurd keramiek, Henk Krijger, 1963
foto: Wijnand Galema
Haardstede 1-5, keramische reliëfs, Theo van den Nahmer, 1960
foto: Wijnand Galema
Leyweg 809, keramisch reliëf, Henk Tieman, 1967
foto: Wijnand Galema
Westhovenplein 121, glas-in-loodlvenster, Gunhild Kristensen, 1960
foto: Wijnand Galema
Loevesteinlaan 415-467, keramische reliëfs, Jacques van Rhijn, 1955
foto: Wijnand Galema
Publicatie Wijnand Galema
DAG HAP festival