Sea Travel II - Landhoofd Zee

een expeditie naar de verborgen Scheveningse Haven

Als onderdeel van ‘De Dag van de Architectuur' stelde de Haagse kunstenaar en architect Jan Körbes een expeditie samen door de 100-jarige haven van Scheveningen. Landhoofd C in de Voorhaven van Scheveningen staat symbool voor de grote veranderingen van deze haven. Startpunt was Kantine Visafslag waarvandaan men per schip naar de Hellingweg werd vervoerd, tijdelijk ‘Landhoofd Zee' genaamd. Deze doodlopende weg gaf een panoramisch beeld van heden, verleden en toekomst van de Scheveningen Haven. Bewoners en gebruikers vertelden over deze bijzondere plek tussen stad en zee. Men maakte kennis met een drijvend hotel, het internationale gezelschap van vrachtwagenchauffeurs, de handel in antieke bouwmaterialen, het veganistisch kraak-café, de loods met ateliers, de surfplankenuitvinder en het architectenbureau.

Overige programmaonderdelen op 3 juli 2004 in en rond Scheveningen Haven:
-‘Architectuur in de Haven', presentatie bij architectenbureau Geurst en Schulze,  Kranenburgweg 136, Scheveningen
- doorlopende voorstelling van verschillende films over de haven in Kantine Visafslag
- rondleiding door architect Sjoerd Schamhart door het door hem ontworpen gebouw van de Visafslag
- workshop ‘veldwerk voor de ‘enSEAclopaedia' door Jan de Graaf en Bart Bomas, over de voorbereidingen rond dit boek met 1001 verhalen over de zee
- workshop perspectief schilderen door kunstenaar Anneloes Groot, waarin zij inzichtelijk maakt dat door de nieuwe bouwplannen, de horizon uit de haven verdwijnt. Zij gaf tevens een rondleiding over de Hellingweg.

Scheveningse Courant, 07-07-04
Speuren in de haven van Scheveningen
Auteur: Heleen van Roon

Bezoekers van de Dag van de Architectuur konden afgelopen zaterdag op ontdekkingsreis door de Scheveningse haven. Hoewel er over architectuur weinig gesproken werd leidde de tocht wel langs plekken die een argeloze wandelaar waarschijnlijk niet zou tegenkomen. Volgens projectmedewerker Jan de Graaf is de wandelroute een zoektocht naar de begrippen zee, strand en haven. ‘Het gaat om de vraag wat daarvan de betekenis is voor Scheveningen en de rest van de wereld', aldus De Graaf over het project dat georganiseerd is door Stroom, het Haags Centrum voor Beeldende Kunst.
Tijdens de ontdekkingstocht komen niet alleen bekende punten zoals de semafoor aan bod. Sterker, de wandeling lijkt vooral te draaien om plekken die minder snel in het oog springen. (...)
Zo is het parkeerterrein voor vrachtwagenchauffeurs een van de eerste haltes van de wandeling, niet alleen een parkeerterrein, maar ook een plaats om te overnachten. (...)
Vervolgens leidt de tocht langs een rookoventje, waar je ‘direct uit zee en dus de verste vis ever' kunt eten. (...) Projectleider Bart Bomas over de zendmasten die een eind verderop het beeld bepalen. ‘Het zijn de zendmasten van radio Scheveningen. Die kreeg tijdens de watersnoodramp in 1953 als eerste te horen dat er iets mis was in Zeeland. (...)
Wat nog rest zijn twee knalrode reddingscapsules die in de toekomst een andere functie krijgen dan waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn. De Graaf: ‘Dit is net als die van de vrachtwagenchauffeurs een opmerkelijke slaapplaats. De eigenaar van de capsules wil in een ervan gaan wonen en de ander moet een piepklein hotel worden'. (...)
Architectuurliefhebster Anneke Lugthart heeft zich in elk geval goed vermaakt. 'Ik heb een groot deel van mijn leven op Scheveningen gewoond, maar op deze plekken ben ik nog nooit geweest. Dat vond ik wel bijzonder.'

Sea Travel II
foto: Stroom Den Haag
Sea Travel II
foto: Stroom Den Haag
Sea Travel II
foto: Stroom Den Haag